Napelem hírek

Túl sok területet erodál a szolár? Az EU szerint nem

Az EU Közös Kutatóközpontja (Joint Research Center) összefüggő adatsorokat hozott létre, hogy leírhassák a blokk 28 tagállamának napenergia potenciálját. Az adatok tanúsága szerint még akkor is csak korlátozott területre lenne szükség, ha 100-szorosára nőne is a jelenlegi napenergia kapacitás – sokkal kevesebbet, mint a szélenergia.
2019. október 11., forrás: mnnsz.hu

Dánia elindítja második nap- és szélenergia árverését

A kiválasztott rendszerek 20évre nyernek jogosultságot a betáplálási tarifára – amely az elektromos áram nagykereskedelmi árával függ össze. A tarifa esetében megszabott legmagasabb ár 0,089 euró/kWó szintnek felelt meg.
2019. október 11., forrás: mnnsz.hu

Az áruház teteje elviszi a kereskedelmi napenergiát – és a szilícium-karbid invertereket – Norvégiába

A tekintélyes méretű, tetőre telepített fotovoltaikus modulsor az inverterek legújabb generációját fogja felhasználni. A projekt tervezői azt állítják, hogy az 1500 V-os technológia alkalmazása a kereskedelmi épület tetején lehetővé tette a költségek 10-15%-os csökkentését.
2019. október 9., forrás: mnnsz.hu

A Huawei újabb három, a Solaredge által indított perrel néz szembe

Az inverter gyártó Solaredge három újabb pert indított versenytársa, a kínai Huawei ellen szabadalombitorlásra hivatkozva. Ezt három hasonló, a Huawei elleni jogi lépés előzte meg, amelyeket a Solaredge tavaly Németországban indított. Bár a Huawei úgy döntött, hogy nem kommentálja az ügyet, a kínai gyártó felfedte, hogy idén májusban három szabadalmi peres eljárást indított a Solaredge ellen egy kínai bíróság előtt.
2019. október 8., forrás: mnnsz.hu

Roth: a Trump kormányzat véget vethet a kétoldalas modulok vámmentességének

Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője nem válaszolt azokra a feltételezésekre, hogy meg akarják szüntetni a 201-es szakasz vámmentességet. Ha igaz, akkor ez a fejlemény súlyos csapást jelent majd az ázsiai napelem gyártókra és zavart kelt az USA piacán – de pozitív a First Solar számára.
2019. október 7., forrás: mnnsz.hu

Írország 110 MW nagyüzemi léptékű tárolási kapacitást oszt ki

Eredetileg 140 MW tárolási kapacitásra akartak megbízást adni, de a pályázaton három győztes pályázat született: egy 50 MW-os és két 30 MW-os létesítmény. Az Eirgrid úgy becsülte, hogy a szerződések összértéke éves szinten mintegy 6 millió eurót tesz ki.
2019. október 4., forrás: mnnsz.hu

A Belt and Road 1 GW napenergiát ad Olaszországnak

A kínai állam tulajdonát képező napelemgyártó, a Jetion Solar azt közölte, hogy egy sor új napelempark fejlesztéséről írt alá megállapodást az olasz kormány kezében lévő olaj- és gázipari óriással, az Eni-vel, és a 2 milliárd eurós tranzakció öt régióban fog megvalósulni a következő három éven belül.
2019. október 3., forrás: mnnsz.hu

A Longi felfedi a kétoldalas modulok vizsgálati eredményeit

A Longi PERC kétoldalas moduljainak a német TÜV SÜD intézet által egy kínai vizsgálati területen lefolytatott vizsgálata meglepően magasabb áramtermelési nyereséget mutatott a festett és a fűvel borított felszínekről érkező fényvisszaverődésnek köszönhetően. A Longi állítása szerint a létoldalas panelek alacsonyabb hőmérsékleten üzemelnek, mint az egyoldalas változatok.
2019. október 1., forrás: mnnsz.hu

Új alumínium akkumulátorok a megújulók tárolására

Az európai kutatók csapata által kifejlesztett eszközök a hagyományos alumíniumból készült eszközökhöz képest kétszeres energiasűrűséggel rendelkeznek. A tudósok grafén helyett antrakinont használtak katódként, ami fokozza az energiasűrűséget.
2019. szeptember 30., forrás: mnnsz.hu

Görögország és Magyarország ígéretet tett a szén kivezetésére

Az athéni székhelyű The Green Tank szakpolitika-csoport Görögország döntését „történelminek” nevezte, míg a Europe Beyond Coal nevű környezetvédelmi gyűjtőszervezet, amely azon dolgozik, hogy 2030-ra Európa szénmentes övezetté váljon, úgy véli, hogy Magyarországnak ambiciózusabb, 2025-ig lezáruló kivezetést kéne megcéloznia.
2019. szeptember 27., forrás: mnnsz.hu

Észak-macedón közmű napenergiát választ a szén helyett

Az állami tulajdonban lévő Elektrani na Severna Makedonija, amely 10 MW-os napelem projektet fejleszt az Oslomejben található széntüzelésű erőművében, kimerült lignitbányája pótlása tekintetében a szén alternatíva keresésének feladását tervezi, és helyette teljes egészében napelemes rendszerrel fogja kiváltani az elavult 125 MW-os hőerőművet.
2019. szeptember 25., forrás: mnnsz.hu

Ausztria leselejtezi a napadót

Az ország politikai pártjai megállapodtak egy olyan zöld elektromos áram csomagról, amely várhatóan kiszámítható feltételeket teremt a következő három évre vonatkozóan. A jövő évtől kezdve évente 36 millió euró áll majd rendelkezésre a napelemes rendszerek és az energiatárolás további támogatására.
2019. szeptember 24., forrás: mnnsz.hu

Napenergia plusz tárolás szociális bérlakásokhoz

Az Egyesült Királyságban működő nonprofit szervezet, a Together Housing szociális bérlakás komplexumokat célzó napenergia plusz tárolási projektet indított. A 2,4 millió dolláros projekt tervezésekor alternatív kereskedelmi modellek megtalálását tűzték ki lakóépületek tároló létesítményei számára, miután hirtelen lecsökkentették a betáplálási tarifák mértékét.
2019. szeptember 23., forrás: mnnsz.hu

Ausztria kötelező napelem bevezetését mérlegeli a napenergia és tárolás új ösztönzésének elindításaként

Míg Stájerország régiója az új épületek esetében a napelemek kötelezővé tételét latolgatja, addig az ország Climate Fund nevű klímaügyi alapja támogatni fogja a napelem- és tárolási projekteket a mezőgazdaság és az erdészet területén. A jelentkezéseket 2020 novemberéig – vagy a keret kimerüléséig – lehet benyújtani.
2019. szeptember 19., forrás: mnnsz.hu

A Canadian Solar megnövelte a mono cast cella hatékonysági rekordját

Az eredményt a német Institute für Solarenergieforschung GmbH nevű intézet hitelesítette. A kanadai-kínai gyártó azt jelentette be, hogy elérte a 22,8%-os hatékonyságot mono cast gyártási folyamat gyártási folyamat révén előállított polikristályos P5 napelem cellája esetében.
2019. szeptember 18. , forrás: mnnsz.hu

Szerves napelem cella beltéri fényhez

A svéd-kínai kutatócsoport olyan szerves napelem cellát fejlesztett ki, amely széles körben adhat ideális megoldást a mindennapi életben internet eléréshez vagy internetes eszközök működéséhez. A cella felhasználható érzékelők áramellátásának biztosítására, amelyek észlelik és mérik a páratartalmat, a részecskék koncentrációját, a hőmérsékletet és az egyéb beltéri paramétereket.
2019. szeptember 17., forrás: mnnsz.hu

Lengyelország 23%-ról 8%-ra vágja vissza a lakóépületek szolár rendszereinek áfáját

A lengyel parlament új környezetvédelmi rendeleteket fogadott el, amelyekben többek között az áfa 23 százalékról 8 százalékra csökkentése is szerepel. Az intézkedés a Mój Prąd-i kedvezményes rendszeren felül vonatkozik a lakóépületek tetején elhelyezett, 2 kW és 10 kW közötti projektekre, amely júliusban indult.
2019. szeptember 17., forrás: mnnsz.hu

Napelemek hűtőhatása

Finnországban az Aalto Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a lakóépületek hűtésével foglalkozó szektor 540 GW napenergia termelési kapacitást tudna fenntartani, amennyiben a világ légkondicionálási rendszereit napelemmel működtetnék. A tudósok azt állítják, hogy a napelemek és a hűtési ágazat közötti szinergiák egyre erősödni fognak, mivel az utóbbi iránti igény közelebb húzódik az Egyenlítőhöz, ahol a szezonális ingadozások kevésbé jellemzők.
2019. szeptember 13., forrás: mnnsz.hu

Francia start-up cég szolármotorral

A találmány a napelem cellák által termelt energiát mechanikai mozgássá alakítja át, nincs szükség akkumulátorra vagy teljesítményelektronikára. Fejlesztői szerint a szolármotor robosztus kialakítása lehetővé teszi vízszivattyúk és szellőzőrendszerek turbináinak több mint 20 éven keresztül karbantartás nélkül történő működtetését.
2019. szeptember 12., forrás: mnnsz.hu

Litvánia energiaügyi minisztere időbeni ütemezést adott ki a megújuló aukciókra

A balti ország jelentős mértékben függ az energiaimporttól. Az energiafüggetlenséget 2050-re kitűző terv a megújuló energiaforrások nagy léptékű hadrendbe állítását vetíti elő.
2019. szeptember 11., forrás: mnnsz.hu

A RES akkumulátorai előzték meg a teljes elsötétítést az Egyesült Királyságban

Augusztus 9-én pár másodpercen belül bekövetkező villámcsapás okozta egy 1,5 GW-os áramtermelő kapacitás kiesését az Egyesült Királyságban. Az eset miatt milliónyi háztartás maradt ideiglenesen áram nélkül, de a helyzet sokkal rosszabb is lehetett volna, ha az ország nem rendelkezett volna akkumulátorokban tárolt tartalékkal.
2019. szeptember 9. , forrás: mnnsz.hu

Lengyelország 1,1 GW napenergiára vonatkozó tervet jelentett be

A lengyel befektetési alapként és közműcégként működő PDE egy 600 MW-os projektet jelentett be, és megállapodás született egy 500 MW-os létesítmény megépítéséről is az ország legnagyobb villamosenergia-fogyasztó vállalata, a rezet és ezüstöt előállító KGHM Polska Miedź számára.
2019. szeptember 6., forrás: mnnsz.hu

Észak-Macedónia 35 megawattos napelem pályázatára 82 pályázat érkezett

A kormány 25 MW-os napelem park építését tervezi Sveti Nikole, és egy 10 MW-os létesítmény megépítését Makedonski Brod városában. A nyertes pályázóknak járó betáplálási prémiumot 15 euró/MWó szintre korlátozták.
2019. szeptember 4., forrás: mnnsz.hu

Az élelmiszernövények többet teremnek a napelem panelek árnyékában

Újabb tanulmány világított rá a szolár és a mezőgazdaság kombinálásának előnyeire. A tanulmány szerint a cseresznyepaprika, a jalapeño paprika és a datolyaparadicsom termesztése a napelem modulok árnyékában nem csupán lehetséges, de jobb termést is eredményezhet.
2019. szeptember 3., forrás: mnnsz.hu

Webes szeminárium: A mikrorepedések új vizsgálatai a korábbi viszonyítási pontok átlépésére fogják ösztönözni az iparágat

A Közép-Floridai Egyetem által kialakított új vizsgálata kihívás elé állította a különböző cellatechnológiákat. Az eredmények előnyöket jeleznek a vizsgált heteroátmenetes modulok javára Most a tervezővel beszélgetünk az új módszertanról.
2019. szeptember 2., forrás: mnnsz.hu

Brutálisan erős éve lehet 2019 a napenergiának

Az új év újabb rekordot hozhat a napenergia számára, 2019-ben ugyanis 2018-hoz képest 18 százalékkal 123 gigawattra emelkedhet a világszerte újonnan telepített fotovoltaikus (PV) kapacitás nagysága az IHS Markit előrejelzése szerint.
2018.12.28., forrás: portfolio.hu