Napelem hírek

Napos úton

Kínai tudósok olyan napelemes burkolólapot fejlesztettek ki, amelyet alkalmasnak tartanak járdákhoz és kerékpárutakhoz. Az eszközöket Hong Kong „zöld kikötőjében” vizsgálták. A fejlesztők beszámolója szerint a burkolólapok elfogadható szintű napenergia átalakítás hatékonyságot, csúszásgátló tulajdonságot, hőellenállást és szilárdságot mutattak.
2019. december 10., forrás: mnnsz.hu

Túl sikeresek a dán megújuló árverések, levitték a tiszta energia állami költségeit

A dán energiahivatal (Energystyrelsen) 252 MW tiszta energia kapacitást osztott ki, amelyből 83 MW volt napenergia és 93 MW nap-szél hibridlétesítmény, amely magában foglalt 34,1 MW fotovoltaikus kapacitást. Egy éven belül 30%-kal csökkent az elektromos áram nagykereskedelmi árán felül fizetendő átlagos prémium, ami annak átgondolására késztette a hatóságokat, hogy átgondolják, túl sok közpénzt fordítanak-e az ilyen projektek támogatására.
2019. december 9., forrás: mnnsz.hu

A PERC cellák LeTID degradációja súlyosabb krízis okoz, mint a PID?

Amikor konferenciákat és iparági szereplőket keresünk fel, gyakran meglepődünk azon, hogy számos a PERC gyártás területén dolgozó, felelősségteljes tudós még nem is hallott azokról a súlyos degradációs hatásokról, amelyek a PERC eszközökön jelentkezhetnek, különösen, ha a fény és magas hőmérséklet-indukált lebomlásról (Light and elevated Temperature Induced Degradation, LeTID) van szó. Csak kép: Hanwha Q CELLS
2019. december 6., forrás: mnnsz.hu

A Csillagok háborújának napelem modulokkal ellátott Halálcsillaga a globális energiaigény 10-szeresét tudná előállítani

Az EOn kiszámolta, hogy elméletileg hány napelem modult lehetne telepíteni a népszerű filmsorozat Birodalmi űrállomásán. Arra a következtetésre jutottak, hogy még az űrállomás kisebb változata is elegendő lenne 2,5 milliárd földi háztartás energiaigényének ellátására.
2019. december 3., forrás: mnnsz.hu

Németország 377 MW új napelemet regisztrált októberben

Az újonnan telepített fotovoltaikus kapacitások az idei év első 10 hónapjában elérték a 3,33 GW-ot. Decemberben a betáplálási tarifák újabb 1%-kal alacsonyabbak lesznek, és az 52 GW támogatási felső korlát közeleg, de most először fordult elő, hogy a betáplálási tarifák minden projekttípus esetében a 0,10 euró/kWó mérték alatt maradnak.
2019. december 2., forrás: mnnsz.hu

Kuba új szabályokat vezet be, pénzügyi ösztönzést a saját megtermelt energiát fogyasztóknak

A kubai kormány 345-ös számú rendeletével bátorítani kívánja a fogyasztókat a tetőn elhelyezett napelemek telepítésére. Az új szabályok többek között támogatni fogják a többlet energia értékesítését az ország elektromos hálózatán belül.
2019. november 29., forrás: mnnsz.hu

Függőleges napelem erőmű a gátakon az Alpokban

A badeni székhelyű közműcég, az Axpo 2 MW-os létesítményt épít a Muttsee víztározónál a svájci Glarus kanton területén. Arra számítanak, hogy az erőmű jelentős áramtermelést fog fenntartani, különösen a téli hónapok során.
2019. november 28., forrás: mnnsz.hu

A repülőtéri telepítések képviselik a szolár ágazat legújabb komoly irányzatát?

New York és New Jersey kikötői hatósága bejelentette, hogy tervbe vették egy 7,5 MW-os tárolási rendszerrel kiegészített 13 MW-os napelem erőmű telepítését a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. Szélesebb körben körültekintve is látható, hogy az országban egyre több repülőtér ébred rá a napenergiában rejlő lehetőségekre.
2019. november 27., forrás: mnnsz.hu

A Solar-Konzept 800 MW-nyi szolár kapacitást épít Dél-Olaszországban támogatás nélkül

A német projektfejlesztő folyamatban lévő tervei között szerepelnek olyan napelem erőművek, amelyek a helyszínek és a hálózati csatlakozás jóváhagyására várnak Apulia és Basilicata tartományokban A projektek egy részét Brindisi tartományba tervezik, amely már most is több napelemes erőműnek ad otthont, és amelyek már erőteljes ellenállást váltottak ki a helyi hatóságokból és a civil szervezetekből.
2019. november 26., forrás: mnnsz.hu

A Sonnen háztartási akkumulátor tulajdonosainak bevételt kínálnak a hálózatkiegyenlítési szolgáltatásokból

A német tárolórendszer szolgáltató azt tervezi, hogy „Sonnen-Flat” kifizetési csomagja segítségével hozzásegíti az ügyfeleket a virtuális erőműve bevételeiből történő részesedéshez.
2019. november 22., forrás: mnnsz.hu

A napelem erőművek elősegítik a biodiverzitást az iparosítás előtti talajállapot visszaállításával

Egy Németországban napvilágot látott új tanulmány szerint a talajra telepített napelem rendszerek elősegítik a biológiai sokszínűséget. A tudósok a 75 MW kapacitású erőművek adatait gyűjtötték össze az országszerte, és azt találták, hogy azok a területek, ahol ezeket elhelyezték, gazdagabbak voltak növényfajokban, kevésbé bolygatott élőhelyként működtek, és a panelek menedéket kínáltak az állatoknak.
2019. november 21., forrás: mnnsz.hu

Napkövetők rekordéve

„Rekordot döntöttek 2018-ban a fotovoltaikus (PV) rendszerekhez csatlakoztatott egytengelyű napkövetők globális szállításai, volumenük több mint 40%-kal nőtt, globális szinten most először lépte túl a 20 GW-ot” – írta az IHS Markit vezető elemzője, Camron Barati. Bár tavaly továbbra is az Egyesült Államok maradt az egytengelyű napkövetők legnagyobb különálló piaca, nőtt a Mexikóba, Ausztráliába, Egyiptomba, Spanyolországba és más nagyobb, közüzemi nagyságrendű piacokkal rendelkező országokba irányuló szállítmányok volumene is.
2019. november 20., forrás: mnnsz.hu

A napelem megveti lábát a 2019-es Web Summit technológiai konferencián

Az idén Portugáliában, Lisszabonban megtartott és rekordot döntő eseményen a klímaváltozással összefüggésben foglalkoztak a megújulók energiákkal és technológiákkal is.
2019. november 18., forrás: mnnsz.hu

Az IEA szerint a szolár jó úton jár, hogy 2035-re első számú energiaforrássá váljon

A 2040-ig zajló telepítések kicsivel túllépik a három terrawattot. A széntermelés azonban nagyjából változatlan marad. A gáztermelő kapacitások bővülni fognak, ezzel a jelenlegi forgatókönyvek értelmében elérhetetlené válik a széndioxid-kibocsátás csökkentése.
2019. november 15., forrás: mnnsz.hu

Új anyag a napelem panelek sugárzó hűtéséhez

Spanyol kutatók fedezték fel azt az anyagot, amelynek segítségével sugárzó hűtést és öntisztulást remélnek elérni olyan eszközöknél, amelyek üzem közben kritikus hőmérsékletre hevülhetnek, például a napelem panelek. A hőkisugárzás tette lehetővé, hogy a tudósok 14 Celsius fokkal csökkentsék a szilícium lapkák napközben elért hőmérsékletét.
2019. november 13., forrás: mnnsz.hu

Egy svéd szövetkezet napenergiára tér át

A stockholmi autópálya közelében 20 MW-os napelem parkot terveznek, amely egy bérlői társulás számára termelne elektromos áramot. A projekt várhatóan a hálózati áramnál olcsóbban energiát fog előállítani, és a svéd-norvég piacon energia tanúsítványokkal is fog kereskedni.
2019. november 11., forrás: mnnsz.hu

A BayWa 25 MW-os lebegő napelem parkot valósít meg Hollandiában

Ázsiában nagyobb méretű lebegő fotovoltaikus telepítésekre kerülhet sor, de a trend Európában is elindult, és bár függőben van a támogató szabályozási környezet és az ösztönzők kialakítása, a technológia több tucat gigawattnyi termelési kapacitást kínálhat Európában.
2019. november 7., forrás: mnnsz.hu

Szlovákia „megújuló” árverésein a napenergiáé a legnagyobb szelet

A következő két évben a napelemek várhatóan 44%-ban fognak részesedni a 2,4 TWó elektromos áram előállításához szükséges tiszta energia kapacitásból, de van rá esély, hogy a gázalapú kapcsolt energiatermelés is jelentős mértékben előretör. A Gazdasági Minisztérium még idén bejelentheti az első árverést. Az energiában utazó Slovenský plynárenský priemysel nevű cég lesz a hasznosító.
2019. november 5., forrás: mnnsz.hu

Magyarország megtartja első megújuló energia árverését, és eléri az 1,1 GW napenergia kapacitást

Az év első négy hónapjában az EU tagállam 418 MW új szolár kapacitással gazdagodott, és energiaügyi hatósága további 1,4 GW-ra számít a következő években, a 2017-ben bevezetett METAR ösztönzési rendszernek köszönhetően. A hatóság bejelentett egy kísérleti megújuló árverést is, amelynek eredményei jövőre várhatók.
2019. november 4., forrás: mnnsz.hu

A DF megszerzett egy szeletet a Tesco vállalati szintű napenergia tervéből

A francia energiaóriás fogja ellátni a Tesco áruházat elektromos árammal 17 tetőn telepített naperőmű és két szélerőmű segítségével, amely 59 MW-nyi kapacitással bővíti megújuló portfólióját. Az élelmiszer-kiskereskedő bejelentette, hogy 187 tetőre telepített napelemet kívánnak elhelyezni.
2019. október 29., forrás: mnnsz.hu

A First Solar minden áruját eladta 2021 közepéig

A vékonyrétegű napelemek gyártója szilárd lábakon álló eredményeket jelentett be a harmadik negyedévre vonatkozóan, miután megnyitotta hatalmas, 1,3 GW-os gyárát Ohio államban.
2019. október 29., forrás: mnnsz.hu

Kanadában megvalósul a kereskedelmi alapú napenergia

A német tervezéssel, közbeszerzéssel és építéssel foglalkozó JP Joule felkészült a 25,4 MW-os naperőmű megépítésére, amely a megtermelt áramot az azonnali piacon fogja értékesíteni diverzifikált erőmű portfóliója részeként. Az Alberta tartományba tervezett létesítmény az utóbbi hónapokban a régióban bejelentett támogatás nélküli projektek körét fogja bővíteni.
2019. október 28., forrás: mnnsz.hu

Az ígéretes szennyeződést csökkentő megoldásokat nem kéne hagyni beporosodni

Egy tanulmány becslései szerint a napelem projekt szennyeződésének költségei 2023-ra a 3-5 milliárd euróról 4-7 milliárd euróra nőhetnek a napsugárzásnak erősen kitett és szennyeződés által érintett régiókban, például Kínában és Indiában. A szerzők hangsúlyozták az esetleges szennyeződést csökkentő technológiák jelentőségét, és azt, hogy a költségek csökkentése és az ilyen intézkedések ipari léptékben történő megvalósítása kutatás-fejlesztést igényel.
2019. október 25., forrás: mnnsz.hu

Az Enel feljebb ugrott a fejlesztők globális rangsorában a projektözönt követően

Az olasz fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cég nem sokat tétovázik, amikor portfóliója napenergiával történő bővítéséről van szó, tavaly év vége óta csaknem 1,5 GW termelési kapacitást csatlakoztatott a hálózathoz.
2019. október 24., forrás: mnnsz.hu

A Jinko elindítja a Tiger modult a világ végén

A kínai gyártó Melbourne-ben mutatta be hivatalosan kiemelkedő hatékonyságú termékét, miután megünnepelték a születőben lévő magyar napelem piacról kapott 13,6 MW-os panel megrendelést.
2019. október 24., forrás: mnnsz.hu

A német napelem pályázat a napenergia átlagárát kilowattóránként 0,049 euróban állapította meg

Németország napenergia kapacitásokra vonatkozó közbeszerzési pályázatának októberi fordulójában az átlagár az öt centes határ alá esett, ezt támogatta a Bavaria mezőgazdasági területeire szóló kvóta bővítése. A Németország szövetségi hálózati ügynöksége (Federal Network Agency) által támogatott 27 projekt közül tizenkilenc ilyen jellegű volt.
2019. október 22., forrás: mnnsz.hu

A Solargiga audit előtti árbevétele január-szeptember között súrolja az évi 11%-ot

A Hong Kong-i székhelyű napelem gyártó láthatóan komoly árbevételre tett szert idén, ez derül ki az előzetes, auditáláson még át nem esett üzemi eredményekből, amelyek 2019 első három negyedévére vonatkoznak. De mivel a bajba került cég továbbra is nagy reményeket fűz Kína várva-várt fordulatához a napelemek iránti keresletet illetően, hosszú távú kilátásai továbbra is bizonytalanok, és már csak pár hét van hátra a Tajvanon részvényeik tőzsdei kivezetésére megszabott határidőig.
2019. október 17., forrás: mnnsz.hu

Az EnBW 2020 elején támogatás nélküli, 175 MW-os napelem park építését kezdi meg Németországban

A német közművállalat véglegesítette a hatalmas napelem modulsorra vonatkozó befektetési tervét, amelyet Brandenburg tartományban fognak felépíteni 2020 elején. A projektet – amely mostanáig a legnagyobb támogatás nélküli napelem park Németországban – először tavasszal jelentették be.
2019. október 17., forrás: mnnsz.hu

Napenergia + tárolás a katasztrófák túléléséhez

A Roth Capital Partners arra számít, hogy az Egyesült Államok lakóépületeken elhelyezett energiatárolóinak piaca a vártnál nagyobb ütemben fog nőni. Az előrejelzés a katasztrófahelyzetek mérséklésére és a rendszerek gazdasági megvalósíthatóságára egyaránt alapoz.
2019. október 15., forrás: mnnsz.hu

Teslára épülő projektet indítanak Szlovéniában

Úgy tűnik, hogy az új vállalat, az NGEN fogja bevezetni a Powerpack akkumulátort Közép-Európában, mégpedig az ország északnyugati részébe szánt 15 millió eurós költségvetésű, 12,6 MW/22,6 MWó kapacitású projekt révén, amely várhatóan júliusra készül el, és amely az első a két tervezett közüzemi méretű rendszer közül.
2019. október 15., forrás: mnnsz.hu

Túl sok területet erodál a szolár? Az EU szerint nem

Az EU Közös Kutatóközpontja (Joint Research Center) összefüggő adatsorokat hozott létre, hogy leírhassák a blokk 28 tagállamának napenergia potenciálját. Az adatok tanúsága szerint még akkor is csak korlátozott területre lenne szükség, ha 100-szorosára nőne is a jelenlegi napenergia kapacitás – sokkal kevesebbet, mint a szélenergia.
2019. október 11., forrás: mnnsz.hu

Dánia elindítja második nap- és szélenergia árverését

A kiválasztott rendszerek 20évre nyernek jogosultságot a betáplálási tarifára – amely az elektromos áram nagykereskedelmi árával függ össze. A tarifa esetében megszabott legmagasabb ár 0,089 euró/kWó szintnek felelt meg.
2019. október 11., forrás: mnnsz.hu

Az áruház teteje elviszi a kereskedelmi napenergiát – és a szilícium-karbid invertereket – Norvégiába

A tekintélyes méretű, tetőre telepített fotovoltaikus modulsor az inverterek legújabb generációját fogja felhasználni. A projekt tervezői azt állítják, hogy az 1500 V-os technológia alkalmazása a kereskedelmi épület tetején lehetővé tette a költségek 10-15%-os csökkentését.
2019. október 9., forrás: mnnsz.hu

A Huawei újabb három, a Solaredge által indított perrel néz szembe

Az inverter gyártó Solaredge három újabb pert indított versenytársa, a kínai Huawei ellen szabadalombitorlásra hivatkozva. Ezt három hasonló, a Huawei elleni jogi lépés előzte meg, amelyeket a Solaredge tavaly Németországban indított. Bár a Huawei úgy döntött, hogy nem kommentálja az ügyet, a kínai gyártó felfedte, hogy idén májusban három szabadalmi peres eljárást indított a Solaredge ellen egy kínai bíróság előtt.
2019. október 8., forrás: mnnsz.hu

Roth: a Trump kormányzat véget vethet a kétoldalas modulok vámmentességének

Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője nem válaszolt azokra a feltételezésekre, hogy meg akarják szüntetni a 201-es szakasz vámmentességet. Ha igaz, akkor ez a fejlemény súlyos csapást jelent majd az ázsiai napelem gyártókra és zavart kelt az USA piacán – de pozitív a First Solar számára.
2019. október 7., forrás: mnnsz.hu

Írország 110 MW nagyüzemi léptékű tárolási kapacitást oszt ki

Eredetileg 140 MW tárolási kapacitásra akartak megbízást adni, de a pályázaton három győztes pályázat született: egy 50 MW-os és két 30 MW-os létesítmény. Az Eirgrid úgy becsülte, hogy a szerződések összértéke éves szinten mintegy 6 millió eurót tesz ki.
2019. október 4., forrás: mnnsz.hu

A Belt and Road 1 GW napenergiát ad Olaszországnak

A kínai állam tulajdonát képező napelemgyártó, a Jetion Solar azt közölte, hogy egy sor új napelempark fejlesztéséről írt alá megállapodást az olasz kormány kezében lévő olaj- és gázipari óriással, az Eni-vel, és a 2 milliárd eurós tranzakció öt régióban fog megvalósulni a következő három éven belül.
2019. október 3., forrás: mnnsz.hu

A Longi felfedi a kétoldalas modulok vizsgálati eredményeit

A Longi PERC kétoldalas moduljainak a német TÜV SÜD intézet által egy kínai vizsgálati területen lefolytatott vizsgálata meglepően magasabb áramtermelési nyereséget mutatott a festett és a fűvel borított felszínekről érkező fényvisszaverődésnek köszönhetően. A Longi állítása szerint a létoldalas panelek alacsonyabb hőmérsékleten üzemelnek, mint az egyoldalas változatok.
2019. október 1., forrás: mnnsz.hu

Új alumínium akkumulátorok a megújulók tárolására

Az európai kutatók csapata által kifejlesztett eszközök a hagyományos alumíniumból készült eszközökhöz képest kétszeres energiasűrűséggel rendelkeznek. A tudósok grafén helyett antrakinont használtak katódként, ami fokozza az energiasűrűséget.
2019. szeptember 30., forrás: mnnsz.hu

Görögország és Magyarország ígéretet tett a szén kivezetésére

Az athéni székhelyű The Green Tank szakpolitika-csoport Görögország döntését „történelminek” nevezte, míg a Europe Beyond Coal nevű környezetvédelmi gyűjtőszervezet, amely azon dolgozik, hogy 2030-ra Európa szénmentes övezetté váljon, úgy véli, hogy Magyarországnak ambiciózusabb, 2025-ig lezáruló kivezetést kéne megcéloznia.
2019. szeptember 27., forrás: mnnsz.hu

Észak-macedón közmű napenergiát választ a szén helyett

Az állami tulajdonban lévő Elektrani na Severna Makedonija, amely 10 MW-os napelem projektet fejleszt az Oslomejben található széntüzelésű erőművében, kimerült lignitbányája pótlása tekintetében a szén alternatíva keresésének feladását tervezi, és helyette teljes egészében napelemes rendszerrel fogja kiváltani az elavult 125 MW-os hőerőművet.
2019. szeptember 25., forrás: mnnsz.hu

Ausztria leselejtezi a napadót

Az ország politikai pártjai megállapodtak egy olyan zöld elektromos áram csomagról, amely várhatóan kiszámítható feltételeket teremt a következő három évre vonatkozóan. A jövő évtől kezdve évente 36 millió euró áll majd rendelkezésre a napelemes rendszerek és az energiatárolás további támogatására.
2019. szeptember 24., forrás: mnnsz.hu

Napenergia plusz tárolás szociális bérlakásokhoz

Az Egyesült Királyságban működő nonprofit szervezet, a Together Housing szociális bérlakás komplexumokat célzó napenergia plusz tárolási projektet indított. A 2,4 millió dolláros projekt tervezésekor alternatív kereskedelmi modellek megtalálását tűzték ki lakóépületek tároló létesítményei számára, miután hirtelen lecsökkentették a betáplálási tarifák mértékét.
2019. szeptember 23., forrás: mnnsz.hu

Ausztria kötelező napelem bevezetését mérlegeli a napenergia és tárolás új ösztönzésének elindításaként

Míg Stájerország régiója az új épületek esetében a napelemek kötelezővé tételét latolgatja, addig az ország Climate Fund nevű klímaügyi alapja támogatni fogja a napelem- és tárolási projekteket a mezőgazdaság és az erdészet területén. A jelentkezéseket 2020 novemberéig – vagy a keret kimerüléséig – lehet benyújtani.
2019. szeptember 19., forrás: mnnsz.hu

A Canadian Solar megnövelte a mono cast cella hatékonysági rekordját

Az eredményt a német Institute für Solarenergieforschung GmbH nevű intézet hitelesítette. A kanadai-kínai gyártó azt jelentette be, hogy elérte a 22,8%-os hatékonyságot mono cast gyártási folyamat gyártási folyamat révén előállított polikristályos P5 napelem cellája esetében.
2019. szeptember 18. , forrás: mnnsz.hu

Szerves napelem cella beltéri fényhez

A svéd-kínai kutatócsoport olyan szerves napelem cellát fejlesztett ki, amely széles körben adhat ideális megoldást a mindennapi életben internet eléréshez vagy internetes eszközök működéséhez. A cella felhasználható érzékelők áramellátásának biztosítására, amelyek észlelik és mérik a páratartalmat, a részecskék koncentrációját, a hőmérsékletet és az egyéb beltéri paramétereket.
2019. szeptember 17., forrás: mnnsz.hu

Lengyelország 23%-ról 8%-ra vágja vissza a lakóépületek szolár rendszereinek áfáját

A lengyel parlament új környezetvédelmi rendeleteket fogadott el, amelyekben többek között az áfa 23 százalékról 8 százalékra csökkentése is szerepel. Az intézkedés a Mój Prąd-i kedvezményes rendszeren felül vonatkozik a lakóépületek tetején elhelyezett, 2 kW és 10 kW közötti projektekre, amely júliusban indult.
2019. szeptember 17., forrás: mnnsz.hu

Napelemek hűtőhatása

Finnországban az Aalto Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a lakóépületek hűtésével foglalkozó szektor 540 GW napenergia termelési kapacitást tudna fenntartani, amennyiben a világ légkondicionálási rendszereit napelemmel működtetnék. A tudósok azt állítják, hogy a napelemek és a hűtési ágazat közötti szinergiák egyre erősödni fognak, mivel az utóbbi iránti igény közelebb húzódik az Egyenlítőhöz, ahol a szezonális ingadozások kevésbé jellemzők.
2019. szeptember 13., forrás: mnnsz.hu

Francia start-up cég szolármotorral

A találmány a napelem cellák által termelt energiát mechanikai mozgássá alakítja át, nincs szükség akkumulátorra vagy teljesítményelektronikára. Fejlesztői szerint a szolármotor robosztus kialakítása lehetővé teszi vízszivattyúk és szellőzőrendszerek turbináinak több mint 20 éven keresztül karbantartás nélkül történő működtetését.
2019. szeptember 12., forrás: mnnsz.hu

Litvánia energiaügyi minisztere időbeni ütemezést adott ki a megújuló aukciókra

A balti ország jelentős mértékben függ az energiaimporttól. Az energiafüggetlenséget 2050-re kitűző terv a megújuló energiaforrások nagy léptékű hadrendbe állítását vetíti elő.
2019. szeptember 11., forrás: mnnsz.hu

A RES akkumulátorai előzték meg a teljes elsötétítést az Egyesült Királyságban

Augusztus 9-én pár másodpercen belül bekövetkező villámcsapás okozta egy 1,5 GW-os áramtermelő kapacitás kiesését az Egyesült Királyságban. Az eset miatt milliónyi háztartás maradt ideiglenesen áram nélkül, de a helyzet sokkal rosszabb is lehetett volna, ha az ország nem rendelkezett volna akkumulátorokban tárolt tartalékkal.
2019. szeptember 9. , forrás: mnnsz.hu

Lengyelország 1,1 GW napenergiára vonatkozó tervet jelentett be

A lengyel befektetési alapként és közműcégként működő PDE egy 600 MW-os projektet jelentett be, és megállapodás született egy 500 MW-os létesítmény megépítéséről is az ország legnagyobb villamosenergia-fogyasztó vállalata, a rezet és ezüstöt előállító KGHM Polska Miedź számára.
2019. szeptember 6., forrás: mnnsz.hu

Észak-Macedónia 35 megawattos napelem pályázatára 82 pályázat érkezett

A kormány 25 MW-os napelem park építését tervezi Sveti Nikole, és egy 10 MW-os létesítmény megépítését Makedonski Brod városában. A nyertes pályázóknak járó betáplálási prémiumot 15 euró/MWó szintre korlátozták.
2019. szeptember 4., forrás: mnnsz.hu

Az élelmiszernövények többet teremnek a napelem panelek árnyékában

Újabb tanulmány világított rá a szolár és a mezőgazdaság kombinálásának előnyeire. A tanulmány szerint a cseresznyepaprika, a jalapeño paprika és a datolyaparadicsom termesztése a napelem modulok árnyékában nem csupán lehetséges, de jobb termést is eredményezhet.
2019. szeptember 3., forrás: mnnsz.hu

Webes szeminárium: A mikrorepedések új vizsgálatai a korábbi viszonyítási pontok átlépésére fogják ösztönözni az iparágat

A Közép-Floridai Egyetem által kialakított új vizsgálata kihívás elé állította a különböző cellatechnológiákat. Az eredmények előnyöket jeleznek a vizsgált heteroátmenetes modulok javára Most a tervezővel beszélgetünk az új módszertanról.
2019. szeptember 2., forrás: mnnsz.hu

Brutálisan erős éve lehet 2019 a napenergiának

Az új év újabb rekordot hozhat a napenergia számára, 2019-ben ugyanis 2018-hoz képest 18 százalékkal 123 gigawattra emelkedhet a világszerte újonnan telepített fotovoltaikus (PV) kapacitás nagysága az IHS Markit előrejelzése szerint.
2018.12.28., forrás: portfolio.hu