Az élelmiszernövények többet teremnek a napelem panelek árnyékában

Újabb tanulmány világított rá a szolár és a mezőgazdaság kombinálásának előnyeire. A tanulmány szerint a cseresznyepaprika, a jalapeño paprika és a datolyaparadicsom termesztése a napelem modulok árnyékában nem csupán lehetséges, de jobb termést is eredményezhet.

2019. szeptember 3., forrás: mnnsz.hu

Az Arizonai Egyetem kutatói azt állítják, hogy a napelem panelek árnyékában termesztett növények két-háromszor annyi zöldség- és gyümölcstermést hoznak, mint a hagyományos mezőgazdasági termelés során.

A Nature folyóiratban közzétett tanulmány bemutatta a több évig tartó kísérleti projekt eredményeit, ebben azt vizsgálták, hogy egy száraz termőterületen hogyan nőnek a napelem panelek árnyékában a cseresznyepaprika, a jalapeño paprika és a datolyaparadicsom növények.

A három hónapig tartó termesztési szezonban a kutatócsoport nyomon követte a mikroklimatikus feltételeket, így a fényt, a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmat, a panel hőmérsékletét, valamint a talaj nedvességtartalmát és a felhasznált öntözővíz mennyiségét és a növény által előállított biomassza mennyiségét. A nyomon követést a talaj felszínén és 5 cm mélyen elhelyezett érzékelők segítségével végezték.

Jót tesz az árnyékolás

A tudósok szerint méréseik azt mutatták, hogy a panelek árnyéka pozitív hatást gyakorolt a levegő hőmérsékletére, a közvetlen napkitettség mértékére és a vízigényre. „A fotovoltaikus panelek által nyújtott árnyék a hagyományos, szabad ég alatti ültetési rendszerekhez képest alacsonyabb napközbeni és magasabb éjszakai hőmérsékletet eredményez” – írták. „Ami azt jelenti, hogy kevesebb gőznyomás volt az agrivoltaikus rendszerben, a levegőnek magasabb volt a páratartalma.”

A kutatók azt állítják, hogy a panelek által a napfény és a magas hőmérséklet ellen nyújtott védelem mindhárom növény esetében jobb termést tett lehetővé. „Az agrivoltaikus rendszerben a napelem panelek alatt a teljes cseresznyepaprika termés háromszor volt, a paradicsom termés pedig kétszer nagyobb volt” – írta Greg Barron-Gafford, a tanulmány vezető szerzője. A jalapeño paprika termése hasonló volt a hagyományos technológiákhoz, de ezt 65%-kal kevesebb párolgási veszteség mellett érték el. „Azt találtuk, hogy minden egyes öntözés napokig támogatja a termés fejlődését, nem csak órákig, mint a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatban” – tette hozzá.

Nem csak a termésről van szó

A korábbi tanulmányok kifejtették az „agrivoltaikus rendszer” napelem panelek teljesítményére gyakorolt előnyös hatását, és az Arizonai Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a fotovoltaikus panelek alatti növénytermesztés ideális feltételeket teremtett a túlmelegedés elkerüléséhez, mivel az alul elhelyezkedő növények légzésük során párát bocsátottak ki.

„Mindent összegezve, ez kölcsönösen előnyös ételeink előállítását, értékes vízforrásaink felhasználását és a megújuló energia előállítását tekintve egyaránt” – mondta Barron-Gafford.

A tudósok úgy vélik, hogy más növényekkel is el kell végezni a vizsgálatokat, és együttműködnek az Egyesült Államok energiáért és megújuló energiáért felelős minisztériumának Energia Laboratóriumával annak megértésén, hogy vizsgálati eredményeiket hogyan lehetne alkalmazni más régiókban, és hogy a helyi szakpolitikák hogyan támogathatják az ilyen projekteket.

Megoldás a földhiányra

Európában a svéd energiacég, a Vattenfall jelentette be azon szándékát, hogy Hollandiában vizsgálatoknak kívánja alávetni az agrivoltaikus rendszert, mivel ott erős ellenérzések övezték az ipari léptékű naperőműveket a mezőgazdasági területek elvesztésétől való félelmek miatt.

„Rendszeresen halljuk a gazdáktól, a politikusoktól és a környezetvédelmi szervezetektől, hogy a mezőgazdasági területeket szégyen lenne napelem parkként hasznosítani” – árulta el Margit Deimel, a Vattenfall ipari léptékű napenergia létesítményekért és akkumulátor üzletágért felelős igazgatója. „A napelem parkok mezőgazdasággal történő kombinációjának vizsgálatával szeretnék növelni napelem parkjaink elfogadottságát a térségben.”

Deimel még hozzátette, hogy Vattenfall több különböző helyszínen akar dolgozni, hogy megtalálják az agrivoltaikus parkok optimális kialakítását és üzemi modelljét. Az energiacég azt mondta, hogy nem foglalkoznak olyan növények termesztésével, amelyek túl magasra nőnek, például kukorica, spárga vagy bambusz. „Gondoljon például káposztafélékre, vöröshagymára, burgonyára, sárgarépára vagy bogyós gyümölcsökre – tette hozzá Demiel.