Az ERA-Net 23 jövőbeli kísérleti energia projekthez ad támogatást Európa szerte

Akár a szektorok összekapcsolásáról, a blokkláncról, a rugalmas piaci integrációról vagy az elektromos járművek okos töltéséről van szó, az energiaátállás egy sor új üzleti modellt és technológiát helyezett előtérbe. Többségüket valódi lehetőségeket nyújtó és elengedhetetlen technológiaként harangozták be. Annak érdekében, hogy az évszázad közepére elérje a szénsemlegességet, Európa 33,3 millió eurót juttatott 23…

2020. január 27., forrás: mnnsz.hu

Akár a szektorok összekapcsolásáról, a blokkláncról, a rugalmas piaci integrációról vagy az elektromos járművek okos töltéséről van szó, az energiaátállás egy sor új üzleti modellt és technológiát helyezett előtérbe. Többségüket valódi lehetőségeket nyújtó és elengedhetetlen technológiaként harangozták be. Annak érdekében, hogy az évszázad közepére elérje a szénsemlegességet, Európa 33,3 millió eurót juttatott 23 kísérleti projektre.

A források kiosztására Európa ERA-Net nevű, „nemzeteken átívelő program platformján” keresztül kerül sor, amely „kezdeményezi a közös létrehozást és elősegíti az energiarendszerek innovációját”. A platform harmonizálja a nemzeti és regionális közfinanszírozási programokat az intelligens, tiszta energián alapuló hálózatok és az alkalmazkodóképes energiaunió területén.

Erre a legutóbbi felhívásra 18 ország 57 projektjére nyújtottak be pályázatot. Végül 16 ország 23 projektjét bírálták el kedvezően. Összesen 243 gazdálkodó szervezet alakít konzorciumot a kísérleti projektek megvalósítására, ezek körül 122 a piaci szektorhoz tartozik, nem a tudományos területet képviseli.

A Trondheim-i Tudományos és Műszaki Egyetem (Norwegian University of Science and Technology, NTNU) vezető szerepet fog betölteni az Ausztriában, Írországban, Spanyolországban és Norvégiában lefolytatandó blokklánc energiapiaccal kapcsolatos kísérletben. A blokklánc technológia segítségével a kutatók arra törekszenek, hogy megújítsák az energiapiaci megközelítéseket, az elektromos áram helyi áraira vonatkozó szabályokat, és a megosztott megújuló energiaforrások piaci integrációját. Az ERA-Net szerint a projekt már csaknem megérett a piaci alkalmazásra, ezért a projektet valós körülmények között fogják megvalósítani.

Mostanában magas szintű üzleti és politikai események ismét rávilágítottak a hidrogén felhasználásának jelentőségére az energia átállás vonatkozásában. A svéd és az olasz hatóságok a Siemens céggel közösen dolgoznak a hidrogén növekvő mértékben történő felhasználását vizsgáló gázturbina-tesztközpont előkészítésén. A projektek a turbinatesztelésből származó, fölösleges energia hidrogén előállításra történő felhasználását irányozzák elő. Az integrált, intelligens hálózat lehetővé teszi a hulladékhő és felesleges elektromos áram hasznosítását ipari területen. A kutatás azt is lehetővé fogja tenni, hogy a módosításoknak köszönhetően a gázturbinák 100%-ban hidrogénnek működjenek a jövőben, legalábbis a projekt leírása szerint erre törekednek.

Eközben skót, spanyol és török vállalatok és kutatók vállvetve dolgoznak. a virtuális erőművek (virtual power plant, VPP) tökéletesítésén. Bár a virtuális erőművek technológiája éppen csak megvetette lábát néhány kiválasztott piacon, a kutatók máris a VPP technológia továbbfejlesztéséről álmodoznak. Az elképzelés további szektorok és energiahordozók platformba történő bevonását jelenti. Céljuk, hogy az egész kontinenst átfogó infrastrukturális tervezésre vonatkozó menetrendet dolgozzanak ki.

Ezzel párhuzamosan Németország, Franciaország és Ausztria kormányai együttműködnek a kutatókkal, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat a blokklánc technológia járulékos szolgáltatásokhoz való felhasználására. A csapat meg fogja vizsgálni, hogy miként használhatók a kisfeszültségű hálózaton kiegyenlítési opciói az intelligens újraütemezésben, ami felhasználható az esetleges újraütemezésnél.

Ezekhez a projektekhez az Európai Unió „Horizont 2020” keretprogramja biztosította a forrásokat. A teljes lista itt található. A legtöbb esetben a projekteket más gazdasági társaságok is támogatják. Például a svéd energiahivatal (az Energimyndigheten) Svédországban vagy svéd szakértelem bevonásával zajló projektek kapcsán megjegyezte, hogy 920 millió svéd korona (87 millió euró) értékű támogatást kaptak az ERA-Net-től. Ezen felül maga az Energimyndigheten 64 millió svéd koronát, míg az Európai Bizottság újabb 28 millió svéd koronát biztosított ezeknek a projekteknek a megvalósításához.

Forrás: pv-magazine