Lengyelország 23%-ról 8%-ra vágja vissza a lakóépületek szolár rendszereinek áfáját

A lengyel parlament új környezetvédelmi rendeleteket fogadott el, amelyekben többek között az áfa 23 százalékról 8 százalékra csökkentése is szerepel. Az intézkedés a Mój Prąd-i kedvezményes rendszeren felül vonatkozik a lakóépületek tetején elhelyezett, 2 kW és 10 kW közötti projektekre, amely júliusban indult.

2019. szeptember 19., forrás: mnnsz.hu

Lengyelországban a lakóépületek fotovoltaikus eszközeinek áfáját 23%-ról 8%-ra fogják csökkenteni. A Szejm alsóháza által a múlt héten elfogadott intézkedés Lengyelország környezetvédelmi törvényének egyik módosításán keresztül vezették be.

Az új rendelet, amelyet most a szenátus és a lengyel köztársasági elnök, Andrzej Sebastian Duda fog beiktatni, várhatóan lendületet ad a lakóépületek napelemes rendszereinek, amelyeket már jelenleg is támogatnak a Mój Prąd (Az én áramom) néven júliusban indított rendszer keretében. Ez a program az olyan lakóépület napelem projektek előtt áll nyitva, amelyeknek a kapacitása a 2-10 kW közötti tartományba esik, és a támogatások összege egy projekt esetében 5 000 lengyel zloty (1268 USD) lehet.

Júliusban a lengyel kormány olyan megújuló energiára vonatkozó törvény léptetett életben, amely a nettó elszámolásos rendszerhez hozzáférők körét kibővíti a vállalatokkal és az energia közösségekkel. Az ösztönzés korábban csak a lakóépületeket, a közszférát és a szociális bérlakások használóit illette meg. A nettó elszámolásos rendszert 2016-ban léptettél életbe Lengyelországban.

A nettó elszámolás keretében a legfeljebb 10 kilowattos telepített napelemek tulajdonosai számára visszatérítik az általuk a hálózatba juttatott minden egyes kilowatt nagykereskedelmi árának 80%-át. A 10 és 40 kW közötti méretű rendszerek tulajdonosai az exportált energia piaci értékének 70%-át kapják.

Bár Lengyelország továbbra is támogatja az elöregedő széntüzelésű áramtermelő létesítményeket, az energiaárak várhatóan emelkedni fognak, ami vonzóbb alternatívává teszi a nettó elszámolásos rendszert.