Napelem parkok: Parlagon hagyott terület új felhasználása

Az energiaszolgáltatóként működő Erdgas Südwest egy parlagon hagyott területet hasznosított egy mindössze három hét alatt megépített napelem park segítségével. Ráadásul új élőhelyeket is létesítettek.

2020. március 27., forrás: mnnsz.hu

Az új ertingeni napelem park volt az első senki földjén épült létesítmény: mostanáig a terület sem mezőgazdasági sem gazdasági hasznosításra nem jöhetett szóba, mivel egy útépítés során a földmunkákból visszamaradt anyagok használhatatlanná tették a földet.

A hét elején már említettük, hogy néhányan úgy vélik, a napelem parkok hátrányosan érintik a biodiverzitást. Ez nem csak hogy nem igaz, hanem ott is kialakíthatók élőhelyek, amelyek més felhasználásra nem alkalmasak:

Az Erdgas Südwest új napelem parkját Ertingenben/Németországban helyezte üzembe. A parkot olyan parlagon hagyott területen építették meg, amely már nem volt alkalmas további használatra. Most megújuló energiát állítanak elő ott a régió számára, ugyanakkor hozzájárulnak a klímavédelemhez.

Az új ertingeni napelem park volt az első senki földjén épült létesítmény: mostanáig a terület sem mezőgazdasági sem gazdasági hasznosítás szempontjából nem jöhetett szóba, mivel egy útépítés során a földmunkákból megmaradt anyagok használhatatlanná tették a földet. A földön folytatható tevékenységeket az a tény is korlátozta , hogy egy főút és egy vasútvonal közé szorult.

Valami új a senkiföldje helyett

Az Erdgas Südwest meglátta a lehetőséget a használaton kívüli területben, hogy alkalmas lenne regionális energiatermelésre, és megkezdték a napelem park tervezését. „Meggyőződésünk, hogy hosszú távon az energiát megújuló forrásokból kell előállítanunk” – jelentette ki Hans-Joachim Seigel, az Erdgas Südwest ügyvezető igazgatója. „Az átalakításra váró területek – pl. az eredeti használat során szennyeződött területek – különösen nagy jelentőségűek a napenergia szempontjából. Szeretnénk értelmes módon felhasználni ezeket a barnamezős, pl. a gazdaságilag értéktelen területeket , ugyanakkor elősegíteni a regionális energia átállást.”

546 tonnával kevesebb CO2

Ertingenben mindössze három hét kellett a telepítési munkák elvégzéséhez, amelyhez 2 628 fotovoltaikus modult használtak fel, és teljes kimenőteljesítménye 749 kilowatt. Az egy év alatt megtermelt elektromos áram összesen 780 000 kWh lehet, míg a CO2 megtakarítás várhatóan meghaladja az 546 tonnát. „Ezek az adatok megmutatják, hogy egy rendszerrel mit érhetünk el. Ezért kiemelt jelentőségű számunkra az ehhez hasonló regionális projektek előtérbe helyezése” – magyarázta Seigel.

Új élőhelyek és a méhek védelme

Az energetikai, műszaki és szervezeti aspektusokon túlmenően a vállalat figyelembe vette az ertingeni általános ökológiai feltételeket is. Többek között új élőhelyeket hoztak létre a homoki gyík populáció számára, és őshonos fajokkal ültették be a területet. A vállalat saját „ProNatur” (Természetért) kezdeményezésénél a célkitűzések közé tartozott egy méhésszel folytatott együttműködés Ertingen méhpopulációjának védelme érdekében. (HCN) Forrás: pv-europe