Függőleges napelem erőmű a gátakon az Alpokban

A badeni székhelyű közműcég, az Axpo 2 MW-os létesítményt épít a Muttsee víztározónál a svájci Glarus kanton területén. Arra számítanak, hogy az erőmű jelentős áramtermelést fog fenntartani, különösen a téli hónapok során.

2019. november 28., forrás: mnnsz.hu

Már számos tanulmány igazolta, hogy a fotovoltaikus rendszerek képesek jelentős mennyiségű elektromos áramot előállítani a hegyvidékeken, még a tél folyamán is. A svájci Axpo ezt akarja igazolni a 2 MW-os erőműnek a Muttsee víztározó gátján történő elhelyezésével, csaknem 2 500 méteres tengerszint feletti magasságban. A vállalat innovatív projektként Svájc Szövetségi Energiahivatala (Federal Office of Energy) felé is tervezi a projekt bemutatását.

A létesítmény körülbelül 6 000 modult foglal majd magában, amelyeket körülbelül 10 000 négyzetméternyi területen helyeznek majd el – közölte a cég –, és hozzátették, hogy a felső modulsor dőlésszöge 77 fok, míg az aló modulsor dőlésszöge 51 fok lesz. Az erőmű várhatóan körülbelül 2,7 kilowattórányi napenergiát állít elő évente. Az Axpo azt jelezte, hogy még tárgyalásokat folytat potenciális partnerekkel az áram hosszú távú energiavásárlási megállapodásokon keresztül történő megvásárlására vonatkozóan.

„A Muttsee-i gát rendkívül kedvező fekvésű a fotovoltaikus energia szempontjából” – jelezte Christoph Sutter, az Axpo megújuló energiákért felelős vezetője.

Sutter a helyszínt különösen ideálisnak nevezte, mivel a gát déli tájolású, és rendelkezik hálózati csatlakozással. A tengerszint feletti magasság is kedvez a napenergia segítségével történő termelésnek. A cég arra számít, hogy a rendszer éves energiatermelésének körülbelül a felét a téli hónapokban fogja leadni, szemben a Svájcban található, hasonló méretű erőművekkel, amelyek csak az éves termelés negyedét.

A köd hiánya az egyike a számos előnynek, amely a magashegységekben lévő projekteknél jelentkezik, mivel a tiszta égbolt több napsugárzást jelent. A modulok működése is hatékonyabb alacsony hőmérsékleten, emellett jelentkezik a hó miatt fellépő kétoldalas hatás is.

Télen Svájc sokkal több elektromos áramot fogyaszt, mint amennyit megtermel. Ráadásul télen elektromos áramot vásárolni várhatóan egyre nehezebb lesz pár éven belül, amikor Svájcban és más országokban is több nagy erőmű le fog csatlakozni a hálózatról.

Az utóbbi években több fotovoltaikus rendszer is épült a svájci fennsíkon, de ezek nem bizonyultak hatékonynak a téli elektromos áram problémájának megoldásában. Azonban az Axpo-nak meggyőződése, hogy a magashegységekben elhelyezett napelemes rendszerek képesek lesznek támogatni a svájci kormány Energy Strategy 2050 (Energia Stratégia 2050) programját.

„Látjuk, hogy a fotovoltaikus rendszerek óriási mennyiségű elektromos áramot képesek előállítani” – mondta Andy Heiz, a cég gyártásért és hálózatokért felelős vezetője. „Természetesen a Muttsee-i gát nem elég ahhoz, hogy jelentős hozzájárulással szolgáljon. Olyan területekre kell majd vinnünk az ilyen projekteket, amelyek nem védett területeken belül találhatók, és már megfelelő fejlesztésen estek át. Azonban a politikai és gazdasági feltételeknek is megfelelőeknek kell lenniük.”

A svájci WSL Intézet (WSL Hó- és Lavinakutató Intézet, SLF) és a Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet hangsúlyozta a magashegységi környezetben lévő napelem rendszerekben rejlő potenciált. A kutatók állítása szerint az ilyen rendszerek képesek mérsékelni az áramtermelés szezonális ingadozásait, amelyek a köd, a felhők és az alacsonyabb napsugárzás miatt alakulnak ki.

A svájci energiaszolgáltató, a Romande Energie nemrégiben épített egy 448 kW-os lebegő napelem sorozatot a Lac des Toules felszínén, amely a Svájci Alpokban egy 1810 méter magasan elhelyezkedő víztározó.

A Swissolar, az ország fotovoltaikus ágazatát képviselő szövetség azt nyilatkozta ezen a héten, hogy az országnak összesen 50 GW telepített napelem kapacitásra van szüksége ahhoz, hogy ellássák a jövőbeli igényeket, kiváltva a fosszilis tüzelőanyagokat és a kivezetés alatt álló nukleáris kapacitásokat. Ez a napelem mennyiség 25-szöröse az ország által mostanáig telepített napelem kapacitásnak.

„Éves szinten 40 és45 TWó közötti napenergia mennyiségre lenne szükségünk, amelyek nagyobb részét elő tudjuk állítani tetőkön és épületek homlokzatain” – vélte David Stickelberger, a Swissolar ügyvezető igazgatója.

Azonban a Szövetségi Tanácsnak és a Szövetségi Közgyűlésnek meg kell majd teremtenie a megfelelő feltételeket további napelemes rendszerek telepítésének lehetővé tételéhez – különösen az épületek esetében.

Forrás: pv-magazine