Szerves napelem cella beltéri fényhez

A svéd-kínai kutatócsoport olyan szerves napelem cellát fejlesztett ki, amely széles körben adhat ideális megoldást a mindennapi életben internet eléréshez vagy internetes eszközök működéséhez. A cella felhasználható érzékelők áramellátásának biztosítására, amelyek észlelik és mérik a páratartalmat, a részecskék koncentrációját, a hőmérsékletet és az egyéb beltéri paramétereket.

2019. szeptember 19., forrás: mnnsz.hu

A Svédországban található Linköping Egyetem és a kínai Tudományakadémia azt állítja, hogy kifejlesztettek egy szerves napelem cellát, amely képes a beltéri környezetben megjelenő fényt árammá alakítani.

A kutatók szerint az eszköz működhetne különböző internet használattal működő háztartási eszközökkel kapcsolatos alkalmazásokkal. A tudósok szerint a cella képes árammal ellátni az érzékelőket, amelyek észlelik és mérik a páratartalmat, a részecskék koncentrációját, a hőmérsékletet és az egyén beltéri paramétereket.

Az apró fotovoltaikus eszköz alapját egy aktív réteg képezi, ez egy donor és egy jelentős mértékben eltérő, nem fullerén anyag új kombinációját képviseli. „A kombináció pontosan azokat a hullámhosszakat nyeli el, amelyek körülvesznek bennünket a nappaliban, a könyvtárban és a szupermarketben” – jelezték a kutatók a fejlesztést bejelentő sajtóközleményben.

Hatékonyság

A cellának két változata érhető el, az egyik 1 cm², a másik 4 cm² felületű. A kutatók arról számoltak be, hogy amikor 1000 lux intenzitású beltéri fény érte a kisebb cellát, a fény energiájának körülbelül 26,1%-át alakította át elektromos energiává. A tudósok azt is megfigyelték, hogy a cella 1 V fölötti nagyfeszültséget adott több mint 1000 beltéri fényben töltött órán keresztül, amelynek során a fény intenzitása 200 és 1000 lux között változott. A nagyobb cellánál az energiahatékonyság 23%-os szinten állandósult.

„Bízunk benne, hogy a következő években a szerves napelem cellák hatékonysága tovább javul majd a beltéri megvilágítással összefüggésben, mivel még jelentős mozgástér áll az ehhez a munkához felhasznált anyagok optimalizálása terén” – mondta Jianhui Hou, a tanulmány társszerzője.

A szerves napelem kutatások számos tanulmányt hívtak életre a közelmúltban, ezek szerzői többek között az oroszországi Skolkovo Tudományos és Technológiai Intézet, az Egyesült Államok Energiahivatalának Lawrence Berkeley Laboratóriuma és az Egyesült Királyság Birmingham Egyetem, valamint az Utrechti Egyetem kutatói.