A német hálózati ügynökség új napelemekre vonatkozó, 375 MW-os januári előrejelzését 360 MW-ra csökkentette

Németországban a támogatott fotovoltaikus rendszerek összesített kapacitása január végén elérte a 49 425 MW-ot. A betáplálási tarifák Németországban kezdeményezett csökkentéses rendszere – és a közvetlenül az áramot átvevőknek értékesített áramból származó jövedelem – e hónapban 1,4%-kal fog csökkenni.

2020. március 02., forrás: mnnsz.hu

A német pv-magazine-ban jelent meg

Németország szövetségi hálózati ügynöksége (Federal Network Agency), a Bundesnetzagentur azt jelentette, hogy januárban 374,7 MW új fotovoltaikus kapacitást regisztráltak az országban. A bázisként szolgáló decemberi adat 399 MW volt, míg a tavaly januári adat 579 MW.

Az új kapacitások közül körülbelül 309 MW magában foglalt a 750 kW és 10 MW közötti termelési kapacitású projektekre vonatkozó pályázati rendszeren kívüli projekteket. A pályázaton kívüli projektekből 74,4 MW-ot a talajra telepített erőművek tettek ki.

E hónapban a kapacitástól függő automatikus betáplálási tarifa csökkentési (FIT) szabályoknak megfelelően a tarifa 1,4%-kal csökkent. Ugyanez a csökkentés érvényesül a 100 kW fölötti termelési kapacitások tulajdonosai részére kifizetett tarifákra is, ők kötelesek szerződést kötni arra, hogy az energiát „közvetlen üzletszerzés” keretében szállítják az energiát hasznosítóknak.

A tetőkön elhelyezett napelemes rendszerek tarifái a 0,0731 euró és a 0,0958 euró/kWó tartományban mozognak, a rendszer méretétől függően. Más rendszerek, amelyeknek a termelési kapacitása akár a 100 kilowattórát is elérheti – például az autópályák zajmentesítő falain elhelyezettek – 0.066 eurót fognak kapni. A közvetlen üzletszerzést szolgáló telepítések 0,0004 eurót felárat kapnak a rögzített FIT tarifákon felül.

Január végére Németország elérte az összesen 49 425 MW-nyi támogatott napelem kapacitást. Az összesített adatot a Bundesnetzagentur által az év végén közzétett 49 783 MW értékről 358 MW-tal csökkenteni kellett.

A Németország szövetségi hálózati ügynökségénél bejelentett fotovoltaikus rendszerek, a bejelentés hónapja szerinti bontásban (január 31-én kiadott adatok).

A hálózati ügynöksége ezt közölte: A piaci törzsadatok adatregisztrációjának bevezetésének köszönhetően a telepített kapacitásokról megszerzett új ismeretek miatt szükségessé vált a szolár rendszerek teljes telepített kapacitásának megállapítására használt módszertan felülvizsgálata, Németország megújuló energia törvényében („EEG”) meghatározottak szerint. A Bundesnetzagentur új hálózati törzsadat regisztrációja 2019. január 31-e óta üzemel, és a korábbi regisztrációs rendszerekkel szemben képes többek között rögzíteni a kezelő személyében történő változásokat, a megvalósítás helyzetét és a rendszerek esetleges leállítását. Ennek eredményeként az összesített adatot felülvizsgálat tárgyává tették a Bundesnetzagentur rendszerek megvalósítására és a telepített kapacitásra vonatkozó legutóbbi elemzéséből kiindulva.

A felülvizsgált adatok szerint tavaly Németországban a napenergia kapacitások csaknem elérték a 3,94 GW-ot az év végén, a várt 3,87 GW helyett.

Ez legalább 70 MW-al több mozgásteret ad a fejlesztőknek az 52 GW elérése előtt, és mielőtt – Németország megújuló energia törvénye („EEG”) szerint – megszűnne a legfeljebb 750 kW kapacitású új rendszerek összes támogatása. A kormány szeptemberben bejelentette, hogy emelni szándékozik az 52 GW-os plafont, de ezzel kapcsolatban még nem hoztak új, az ország klímavédelmi Törvényének részét képező törvényt.

2020. március 2-án a cikk módosításra került annak tisztázása érdekében, hogy a korábbi címben leírtakkal ellentétben a Bundesnetzagentur (Németország szövetségi hálózati ügynöksége) nem a német elektromos hálózat üzemeltetője.

Forrás: pv-magazine