Egyesült királyságbeli tervezők szabadon álló, íves napelem panelt indítanak útjára

A termékfejlesztés területén működő Cambridge Design Partnership hazája másik vállalatával, a napelem ágazatban működő Solivussal együttműködve fejlesztette ki a szerves vékonyfilmet magában foglaló íves napelem modult. A tervezés a Solivus azon kívánságán alapult, hogy „olyan vonzó terméket hozzanak létre, amelyet az emberek szívesen látnak a kertjükben“.

2020. február 4., forrás: mnnsz.hu

Mivel a napelemek egyre nagyobb mértékben mozdulnak el az épített környezet irányába, hogy eleget tegyenek a helyszíni áramtermelést megkövetelő törvényi előírásoknak, fontos kihívássá vált az építészek és az ingatlantulajdonosok esztétikai aggályaival foglalkozni.

Az Egyesült Királyságban fejlesztés alatt álló egyik termék újszerű megközelítést alkalmaz, mivel a szabadon álló napelem installációt kertekhez és kocsifelhajtókhoz tervezték. Jelenleg a prototípus szakaszban járó modult a Cambridge Design Partnership az egyesült királyságbeli napelemes céggel, a Solivussal közösen fejlesztett ki, és a német gyártó, a Heliatek szerves napelem technológiájára épül.

„A Solivusnál merült fel az építészeti értékeket hordozó, szabadon álló napelem panel ötlete“ – mondta James Baker, a Cambridge Design egyik partnere. „Vezérigazgatójuk, Jo Parker-Swift olyan terméket akart, amely annyira vonzó,hogy az emberek szívesen lássák a kertjükben.“

A Solivus szabadon álló napelemes megoldásának művészi megjelenítése egy lakóépület ingatlan előtt.

A Cambridge Design kifejlesztette a Solivus számára a prototípust, és azt közölte, hogy most tervezik a gyártásra felé történő elmozdulást. „Végső soron az új kialakítás hozzájárul majd az otthonok és elektromos gépkocsik elektromos árammal történő ellátásához, és a cél ennek piacra vitele“ – ismertette Ben Crundwell, a Cambridge Design vezető elektronikai szakembere. „A következő lépés a költséghatékony tömeggyártásra történő igazítás lesz. Ebben a folyamatban jelentős tapasztalatokat szereztünk, és rendelkezünk mindzokkal a fejlesztéshez szükséges kompetenciákkal, amelyek a gyártás zökkenőmentes elindításához szükségesek.”

A termék várható költségéről illetve kimenő teljesítményéről nem közöltek adatokat. Az épületekbe integrált, innovatív napelemes megoldások rendszerint a homlokzatokra és az üveggel kombinált napelemekre összpontosítottak, valamint a modulok színváltozataira, hogy az építészek kezébe szélesebb eszköztárat helyezzenek.

Az osztrák Energetica cég a Solivuséhoz hasonló megközelítést alkalmazott szabadon álló Smartflower megoldásával, és sikeresnek volt mondható.

A Heliatek Németorazágban és Franciaországban már bedolgozta a vékonyfilmjét bemutatás céljából készült fotovoltaikus megoldásokba, és azt jelezte, hogy májusban optimalizálta saját szerves napelem filmjét, mielőtt áttérne a tömeggyártásra.

Forrás: pv-magazine