A BayWa 25 MW-os lebegő napelem parkot valósít meg Hollandiában

Ázsiában nagyobb méretű lebegő fotovoltaikus telepítésekre kerülhet sor, de a trend Európában is elindult, és bár függőben van a támogató szabályozási környezet és az ösztönzők kialakítása, a technológia több tucat gigawattnyi termelési kapacitást kínálhat Európában.

2019. november 7., forrás: mnnsz.hu

Idén áradtak a lebegő napelemekre vonatkozó bejellentések, Dél-Koreában 2,1 GW-os projektet kínálnak. Br Európában a telepítések kisebb méretűek és a piac mérete is elmarad az ázsiai piacétól, a lebegő napelem kezd teret nyerni.

Az EU legfrissebb címlapra kívánkozó bejelentése Hollandiából érkezett, ahol a német csoport, a BayWa r.e. megújuló energiákkal foglalkozó részlege az ország eddigi legnagyobb lebegő napelem telepítését nyitotta meg.

Holland partnerükkel, a GroenLevennel közösen a BayWa mindössze hat hét alatt építette meg a 14,5 MW-os lebegő erőművet. A Zwolle város közelésben épült Sekdoorn projekt a BayWa harmadik lebegő napelem erőműve Hollandiában, az idén üzembe helyezett 2 MW-os Weperpolder-i erőmű és a 8,4 MW-os Tynaarlo-i létesítmény telepítését követően.

„Mindössze pár hónapon belül 25 MW-nyi lebegő fotovoltaikus erőművet építettünk Hollandiában, így Európában mi lettünk az egyik legnagyobb lebegő szolár telepítők” – ismertette Benedikt Ortmann, a BayWa r.e szolár projektekért felelős globális vezetője. „Azok a telepítések fontos kiegészítői a talajra telepített létesítményeknek, és intelligens megoldást jelentenek az ún. kettős hasznosítású napelemes alkalmazásokra, például a mezőgazdasági művelés és a napenergia termelés, a napelemes gépkocsi parkolók, az épületekbe integrált fotovoltaikus rendszerek és a tetőn elhelyezett napelemek. Azt tervezzük, hogy jövőre Európában 100 MW-nál több lebegő napelemet fogunk telepíteni.”

Üzleti lehetőség

A vállalat szerint Európa más régióiban tervezik a lebegő napelemek bevonását, mivel a technológia másodlagos árbevételt biztosít a kereskedelmi vállalkozásoknak, például víztározóknak, halgazdaságoknak és használatból kivont lignitbányáknak.

„Hollandiai hálózatunkhoz hasonlóan dolgozunk lebegő naperőművek telepítésén Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban” – Európa valóban jelentős potenciállal bír.

A jelentések szerint Franciaország és Hollandia már kínál olyan ösztönzőket, amelyekkel kifejezetten a lebegő napelemeket célozzák, és a BayWa r.e. kiemelte, hogy a német döntéshozók a sarkukban járnak az ilyen szabályozások miatt. Az ilyen nyomás megnyitja az utat a lebegő szolár előtt, amely végül része lesz a a német megújuló termelési kapacitások árverésein.

A BayWa és a szerelési szerkezetekre szakosodott Zimmermann PV-Stahlbau fejlesztette ki a Zim Float nevű lebegő rendszert, amelyet a saját telepítéseinél is használ.

„Bebizonyítottuk, hogy a lebegő szolár műszakilag kezelhető, és csak kevéssel haladja meg a talajra telepített rendszerek költségszintjét” – tette hozzá Ortmann. „Az elektromos áram költségének a lehető legalacsonyabb szinten történő optimalizálása érdekében kulcsszerepet kap a rendszerek stabilitása és hosszú távú tartóssága. Ezért terveztünk teljesen új lebegő napelempark koncepciót partnereink bevonásával.”

Forrás: pv-magazine