Napenergia plusz tárolás szociális bérlakásokhoz

Az Egyesült Királyságban működő nonprofit szervezet, a Together Housing szociális bérlakás komplexumokat célzó napenergia plusz tárolási projektet indított. A 2,4 millió dolláros projekt tervezésekor alternatív kereskedelmi modellek megtalálását tűzték ki lakóépületek tároló létesítményei számára, miután hirtelen lecsökkentették a betáplálási tarifák mértékét.

2019. szeptember 23., forrás: mnnsz.hu

A Together Housing Group részét képező Together Housing Association Ltd (THA) egy nonprofit szervezet az Egyesült Királyságban, amely 2 millió angol font (2,4 millió dollár) értékű programot szervez a szociális lakások fejlesztését szolgáló szolár plusz tárolási megoldások tesztelésére.

A THA Napelem Akkumulátoros tárolással (Solar PV with Battery Storage) mintaprogramja az Egyesült Királyság lakhatásért, közösségekért és helyi önkormányzatokért felelő minisztériumának (Ministry of Housing, Communities and Local Government) égisze alatt működik, finanszírozását a Together Housing és az Unió strukturális és beruházási alapjai (EU Structural and Investment Funds, ESIF) biztosítják. A programot azt követően indították, hogy az Egyesült Királyság kormánya visszavágta a betáplálási tarifákat; a cél új kereskedelmi modellek megtalálása hosszú távú napelem fejlesztésekre, amelyek a Together Housing Anglia északi részében található 36 000 ingatlanát látják majd el.

A Together Housing az új koncepcióhoz az akkumulátoros tárolás és a tetőn elhelyezett napelemek kombinációját találta kulcsfontosságú megoldásnak, mivel lehetővé teszi az áram helyszínen vagy blokklánc hálózaton belül történő értékesítését és további exportálását, valamint más energiapiacokkal folytatott interakció lehetőségét.

A próbaprojektre kiírt pályázatot az Avonside Roofing nyerte meg, amely a befektetés szintjeinek és az üzemeltetési költségek értékelését végzi majd. A szolár plusz tárolási rendszereket az adott közösségen belül is vizsgálni fogják, összegyűjtik a tárolásra és a jövedelemtermelésre vonatkozó adatokat, valamint a leadásra és a hálózati exportra vonatkozó adatokat.

A Together Housing szerint 250 otthonban fognak napelem paneleket és akkumulátoros tárolókat elhelyezni, amelyek éves szinten akár 300 angol font megtakarítást is hozhatnak az egyes háztartások számára, és egyidejűleg akár 80%-kal csökkenthetik a széndioxid-kibocsátást.

A projektben résztvevő valamennyi otthont fel fognak szerelni az összes telepítési adat távoli nyomon követét lehetővé tevő eszközökkel, amelyeket a projekt megvalósíthatóságának kiértékelésére fognak felhasználni. A hosszú távú célkitűzés az lesz, hogy a csoport valamennyi Lancashire és Yorkshire területén található ingatlanára kiterjesszék a rendszert.

A projektet idén márciusban indították és 2021 márciusáig tart. Az Egyesült Királyságon belüli energiaszegénység problémájának megoldásában is számítanak erre.

„A próbaprojektben résztvevő bérlők ingyen jutnak elektromos áramhoz” – jelezte a szervezet ügyvezető igazgatója, Patrick Berry. „Reméljük, hogy a próbaprojektet követően képesek leszünk nagyobb léptékben kiterjeszteni a rendszert, ehhez együttműködünk a National Grid hálózati szolgáltatóval.”