Németország egyedi napelemes pályázata 0,0568 euró/kWó átlagárral zárult

A tarifák a 0,0470 euró/kWó és 0,0620 euró/kWó közötti tartományban mozogtak, mivel a napenergia alapú áram ára nőtt az ország legutóbbi közbeszerzési fordulója óta, amely októberben 0,0459 euró/kWó és 0,0520 euró/kWó között állt, átlagos értéke 0,0490 euró/kWó volt. A legutóbbi eljárás során mintegy 501 MW termelési kapacitás kiosztására került sor.

2020. január 20., forrás: mnnsz.hu

Németország szövetségi hálózati ügynöksége – a Bundesnetzagentur – közzétette annak a második egyedi közbeszerzési eljárásnak az eredményét, amelyet a 750 kW kapacitást meghaladó termelési kapacitással rendelkező projektek számára hirdettek meg.

A múlt hónapban tartott közbeszerzési fordulón jelentős túljegyzés mutatkozott, az ügynökség 346 projektre vonatkozóan kapott ajánlatot, ezek összesített termelési kapacitása 1,34 GW-ot tett ki. A 121 sikeres projekt egyesített kapacitása elérte az 501 MW szintet.

A jövőben megtermelendő napenergia árára vonatkozóan a megállapodásban rögzített árak a 0,0470 és 0,0620 euró/kWó közötti tartományba estek. A rögzített 0,0568 euró/kWó átlagármagasabb lett, mint a posted in the legutolsó kapacitásokra kiírt pályázat esetében közzétett 0,0490 euró, az októberi fordulóban a sikeres pályázatokat 0,0459 és 0,0520 euró/kWó közötti árakkal nyújtották be.

Többre van szükség

Németország Szövetségi Napenergia Ágazat Társaságának (Federal Association of the Solar Industry, BSW-Solar) ügyvezetője, Carsten Körnig ezt nyilatkozta: „A szolár ágazat ismét igazolta hatékonyságát a klímavédelem területén: kiemelkedő beruházási hajlandóság és az alacsony költségek elfogadása. Sajnálatos, hogy csak minden harmadik ajánlatot benyújtóval kötöttek szerződést.”

Sürgette a fotovoltaikus bővítés előző évihez képest háromszoros ütemének elérését, és úgy vélte, hogy a szövetségi kormányzatnak „azonnal törvénybe foglalt intézkedéseket kellene megvalósítania” és további intézkedéseket kellene tennie. Az általa javasolt megoldások között szerepel Angela Merkel ígéretének beváltása is, vagyis az 52 GW-os felső határ eltörlése, amelynek túllépése esetén már nem fizetnek ösztönzéseket a legfeljebb 750 kW kapacitásig terjedő új telepítéseknél.

Julia Verlinden, a Zöldpárt német szövetségi parlamentben, a Bundestag-ban működő energiaügyi szóvivője hasonló válaszlépésekre szólított fel. „A kormánynak azonnal növelnie kell a pályázatok volumenét, ezzel gyorsítva a napenergia térnyerését” – mondta. „Mindenekelőtt a felfutást akadályozó korlátozást kell feloldani.”

A szikla pereme

Az elemzők arra számítanak, hogy Németország hónapokon belül eléri az 52 GW telepített kapacitást. „Ezután éles csökkenést mutat a napenergia” – tette hozzá Verlinden. „Németország ezt nem engedheti meg magának a klímavédelem miatt, a szennyező széntüzelésű villamosenergia kiváltásához sokkal több tiszta, zöld elektromos áramra van szükségünk. Továbbá a bekövetkező szerkezeti változások miatt több munkahelyre lesz szükség a jövő iparágaiban. A kormánynak ehhez kell kijelölnie a követendő utat.

A Bundesnetzagentur arról nyilatkozott, hogy a legutóbbi egyedi pályázat Berlin, Hamburg és Bréma kivételével az összes szövetségi állam között osztott ki új napenergia kapacitásokat. Bavaria áll az élen a sikeres pályázatok körülbelül harmadával – 42 projekt összesen 148 MW kapacitással. Mecklenburg-Nyugat-Pomeránia 10 projektet kapott 80 MW új termelési kapacitással; végül Schleswig-Holstein hat létesítményre – összesen 49 MW kapacitásra – tett szert.

Forrás: pv-magazine