A DF megszerzett egy szeletet a Tesco vállalati szintű napenergia tervéből

A francia energiaóriás fogja ellátni a Tesco áruházat elektromos árammal 17 tetőn telepített naperőmű és két szélerőmű segítségével, amely 59 MW-nyi kapacitással bővíti megújuló portfólióját. Az élelmiszer-kiskereskedő bejelentette, hogy 187 tetőre telepített napelemet kívánnak elhelyezni.

2019. október 29., forrás: mnnsz.hu

A francia pv-magazine-ban jelent meg

A francia közműcég, az EDF jelezte, hogy egyesült királyságbeli egysége, az EDF Renewables, három megújulókra vonatkozó energiavásárlási megállapodást (PPA-k) biztosított magának a brit szupermarket lánccal, a Tescoval, miután a kiskereskedelmi lánc bejelentette, hogy tetőn elhelyezett napelemes rendszerek bérlését tervezi 187 brit áruháza számára.

Az EDF ügyletek 59 MW megújuló energia előállítására képes kapacitásra vonatkoznak, amelyeket a cég fog felszerelni az élelmiszer kiskereskedőnek – 17 tetőn elhelyezett naperőművet telepítenek Angliában, és két szélerőművet Skóciában. Az energiavásárlási megállapodás 5 MW napenergiát előállító projekthez kapcsolódik, és a futamidő 20 év lesz.

Az EDF Renewables 15 000 napelem modult fog telepíteni 17 angol Tesco áruház tetejére. Mivel a megépítés már zajlik, az összes fotovoltaikus rendszernek működőképesnek kell lennie a következő évben. A projektek részei az EDF Csoport CAP 2030 stratégiájának, amely világszinten saját megújuló kapacitásai megduplázását tűzte ki.

Új szélenergia kapacitás

Két másik, 15 évre szóló energiavásárlási megállapodást írtak alá a Skóciába tervezett két szélerőműre vonatkozóan, amelyeknek összesített kapacitása 54 MW. A Skócia középső részében elhelyezkedő Burnfoot East szélerőművet 10,8 MW-al fogják bővíteni, és építeni fognak további 43 MW kapacitást, de erre vonatkozóan nem közöltek részleteket.

Jason Tarry, a Tesco Egyesült Királyságért és az Ír Köztársaságért felelős vezérigazgatója ezt nyilatkozta: „Ezek a szerződések képviselik legfontosabb lépésünket, amelyet a 100%-ban megújuló energiák használatának 2030-ig történő elérése érdekében teszünk.”

Az ausztrál befektető, a Macquarie Green Investment Group nevű csoportja ma jelentette be, hogy egy 7,5 MWó méretű szeletet sikerült elnyerniük a Tesco tetőprojektjéből, és hogy a kiskereskedő thaiföldi vegyesvállalata, a Tesco Lotus egy héttel ezelőtt hasonló terveket jelentett be, még idén annyi tetőn elhelyezett napelemet akar telepíteni, amellyel 21,5 GWó szintet meghaladó mennyiséget képes termelni.

A thaiföldi tetőre szánt napelemeket – amelyek elkészülte után a Tesco Lotus 36,5 GWó napenergia előállítására lesz képes – a szingapúri székhelyű fejlesztő, a Cleantech Solar fogja telepíteni.

A Tesco a megújulókkal kapcsolatos terveit egy megújuló energiák beszerzésére irányuló árverésen jelentette be: a következő évre az általuk felhasznált összes energia 65%-át tiszta energia előállításával kívánják fedezni, 2030-ig pedig már az összeset, és a Tesco Csoport széndioxid kibocsátása 2050-re nullára csökkenne.

Ezt a cikket 2019. október 19-én módosították, hogy belefoglalják a GIG és a Tesco Lotus által aláírt megállapodás részleteit.

Forrás: pv-magazine