A Solar-Konzept 800 MW-nyi szolár kapacitást épít Dél-Olaszországban támogatás nélkül

A német projektfejlesztő folyamatban lévő tervei között szerepelnek olyan napelem erőművek, amelyek a helyszínek és a hálózati csatlakozás jóváhagyására várnak Apulia és Basilicata tartományokban A projektek egy részét Brindisi tartományba tervezik, amely már most is több napelemes erőműnek ad otthont, és amelyek már erőteljes ellenállást váltottak ki a helyi hatóságokból és a civil szervezetekből.

2019. november 26., forrás: mnnsz.hu

A német szolár projektfejlesztő, a Solar-Konzept több összesen 800 MW kapacitású támogatás nélkül megépülő napelem parkot tervez Olaszország déli régióiban, Apulia és Basilicata tartományokban.

Nikolaus von Einem ügyvezető igazgató azt nyilatkozta a pv magazine számára, hogy a földterület és a hálózati csatlakozás jóváhagyását már biztosították az összes projekthez.

A Solar-Konzept Italia-t májusban alapították, és hamarosan Brindisi tartomány közigazgatási hatóságához fordultak, Apulia déli részén, hat darab 16 és 98 MW közötti kapacitású napenergia projekt kapcsán, amelyek összesített kimenő teljesítménye 300 MW.

„Jelenleg zajlik az összes ilyen projekt környezetvédelmi hatástanulmánya, és a végleges döntés 2020 elejére fog megszületni” – ismertette Von Einem. „Reméljük, hogy 2020 végére megkapjuk a végleges meghatalmazásokat, és 2021 és 2022 között meg fogjuk tudni építeni az erőműveket.” A létesítményekkel kapcsolatos befektetés értékét körülbelül 180 millió euróra becsülik.

Áramellátási megállapodásokra törekszenek

A Solar-Konzept karácsonyig környezetvédelmi hatástanulmányt igényelt három 20 MW-os naperőműre, Melfi közelében, a szomszédos Basilicata tartományban, és egy 20 MW-os létesítményre az apuliai Taranto-ban – „újabb 140 MW, amelyek az apuliai Foggia, Bari és Taranto tartományok között kerül majd elhelyezésre” – tette hozzá a fejlesztő ügyvezető igazgatója. Ezen felül a vállalat további projekteket is tervez, így a folyamatban lévő projektek kapacitása eléri a 800 MW szintet.

„Projektjeink támogatás nélkül épülnek meg, és energiavásárlási megállapodásokra törekszünk [power purchase agreement, PPA]” – közölte said Von Einem. „Az első bevezető tárgyalások már folyamatban vannak, de a projekt jelenlegi szakasza még nem teszi lehetővé a komolyabb tárgyalásokat.”

Megosztó

A vezető elismerte, hogy Apuliában széles körű ellenállásba ütköztek az új szolár kapacitások esetében, különösen Brindisiben. Von Einem azt mondta, hogy a gazdák a xylella fastidiosa baktériummal küzdöttek, amely több mint egymillió fát pusztított el a régióban, de a regionális kormányzat tervbe vette Apulia egyetlen széntüzelésű erőművének, a Brindisi közelében található2 640 megawattos II. Federico létesítménynek a bezárását legkésőbb 2025-ig.

„Apuliának tényleg szüksége van új áramtermelő létesítményekre” – vélte Von Einem, hozzátéve, hogy a Solar-Konzept összes tervezett projektje újonnan telepített mediterrán erdőknek fog otthont adni területének körülbelül 25%-án, a Brindisi tartomány által augusztusban közzétett irányelveknek megfelelően.

Küzdelem a földért

A helyi hatóságok és civil szervezetek új napelem kapacitásokkal szembeni ellenállása egész Olaszországban tükröződött. Brindisi mágnesként vonzotta a napelemeket a Conto Energia betáplálási tarifa öt ismétlése során, amelyek 2013-ban jártak le, és ezek eredményeként jelentős napenergiát előállító kapacitásokkal rendelkeznek. A magas napbesugárzási értéket és a kedvező földrajzi adottságokat támogatták a helyi szabályozások is, amelyek lehetővé tették, hogy az 1 MW alatti létesítmények környezetvédelmi jóváhagyás nélkül épülhessenek. Előre megjósolható módon ez 1 MW-os egységekből álló hatalmas naperőművek fejlesztéséhez vezetett.

Az olasz napenergia fővárosa Apulia, amely az olasz Energiaügynökség, a Gestore dei Servizi Energetici közlése szerint több mint 2,65 GW napenergia előállítására alkalmas kapacitással rendelkezik, és Apulia dicsekedhet a legnagyobb átlagos projektmérettel is – ez itt 54,8 kW.

A jelen cikk helyesbítésre került 2019. november 25-én, mert a Solar-Konzept Olaszországban 800 MW-nak megfelelő folyamatban lévő projekttel rendelkezik, a korábban közzétett 600 MW helyett.

Forrás: pv-magazine