Az Enel feljebb ugrott a fejlesztők globális rangsorában a projektözönt követően

Az olasz fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cég nem sokat tétovázik, amikor portfóliója napenergiával történő bővítéséről van szó, tavaly év vége óta csaknem 1,5 GW termelési kapacitást csatlakoztatott a hálózathoz.

2019. október 24., forrás: mnnsz.hu

A Wiki-Solar napenergia elemzői által feldolgozott adatok a szolár projektek fejlesztőinek globális ligájára vonatkoznak, és a múlt év kezdete óta az olasz energiaóriás, az Enel hatalmas előre lépéséről tanúskodnak.

Az elektromos áramban és földgázban utazó Enel Green Power megújulókkal foglalkozó részlege kilenc napenergiára épülő projektet fejlesztett, ezek összesített termelési kapacitása erre az időszakra vonatkozóan 1486 MW lett, ami bőven meghaladta a korábbi összes telepítés, a 2661 MW felét. A Wiki-Solar megjegyezte, hogy az új projektnél a kapacitás jelentős hányada Latin-Amerikába került.

Ahogy mindig, most is érvényes, hogy a Wiki-Solar által összeállított adatok csak a nyilvánosan bejelentett projekteket foglalják magukban, így például a kínai vállalatok, vagy az olyan területeken működők, amelyeknél a nyilvános bejelentések kevésbé jellemzők, rendszerint alulreprezentáltak.

Az Enel rohamos napenergia fejlesztés terén kifejtett tevékenysége hozzásegítette az Enelt ahhoz, hogy a Wiki-Solar legfrissebb, a világ fejlesztőit rangsoroló listáján az ötödik helyet szerezze meg.

Kapacitás alapján az első

Továbbra is az egyesült államokbeli gyártó, a First Solar vezeti a listát, projektjei összesített kapacitása 4 637 MW, utána a második helyet a Canadian Solar (3 252 MW) kissé lemaradva. Annak ellenére, hogy a First Solar a gyártásra koncentrálás okán szűkítette projektfejlesztési tevékenységét, a Wiki-Solar szerint mégis 70 új létesítmény fejlesztését végezte el múlt év eleje óta.

A Canadian Solar valószínűleg teret fog nyerni, mivel a projektfejlesztés egyrészt stabil keresletet teremt a napelem modulok iránt, másrészt az árbevételének oroszlánrészét is adja, amely a keletkező termelési portfólió értékesítéséből ered. A Wiki-Solar adatai szerint a Canadian Solar fejlesztései 108 fotovoltaikus projektet eredményeztek.

A fizetőképtelenné vált egyesült államokbeli fejlesztő, a SunEdison az összeomlása előtt fejlesztett 2 954 MW-os kapacitásnak köszönhetően őrzi harmadik helyét – és miközben tönkrement, versenytársai segítettek befejezni a 2018 eleje óta fejlesztett 122 projekjét.

A Singyes és a Greenko nagy tétekben játszanak

A lista betekintést nyújt a fejlesztők körében zajló tevékenységekbe, ahol az indiai Greenko Energy Holdings és a bajba került kínai fejlesztő, a Singyes Solar csak három-három projektet tartogat a tarsolyában. Azonban ennek a hat projektnek az összesített kapacitási adatai, a 1082 MW és a 1 040 MW jóvoltából mindkét cég magasabbra kerül a rangsorban, mint a német üzemeltető, az Enerparc, amely mostanáig 999 MW kapacitás fölött rendelkezik – 145 projektből.

Az utóbbi idők legaktívabb szereplőit tekintve az Egyesült Államokban működő NextEra Energy 47 projektjéből 21-et, 1202 MW-ot a múlt év eleje óta tett hozzá portfóliójához, míg 2 531 MW összesített termelési kapacitással büszkélkedhet.

Kína Three Gorges New Energy nevű vállalata tíz projektjéből hármat ugyanebben az időszakban hozott létre, és ezzel az újabb 934 MW kapacitással összesített kapacitása elérte az 1199 MW-ot.

Az elvállalt projektekre vonatkozó adatok alapján az amerikai Cypress Creek Renewables 31 projektet hozott tető alá 2018 januárja óta. E létesítmények 346 MW-tal egészítették ki a mostanára összesen 1401 MW-ra duzzadt portfóliót.

Forrás: pv-magazine