A Juwi új bevonatot alkalmaz üzemeltetési és karbantartási portfóliójára

Az anyag kifejlesztője, az erre szakosodott német Pellucere állítása szerint innovációjuk 3,5-4,2%-kal képes növelni a napelemek energiahozamát.

2020. február 27., forrás: mnnsz.hu

A német megújulók fejlesztésével foglalkozó Juwi üzemeltetési és karbantartási egysége (operations and maintenance, O&M) fogja felhasználni és értékesíteni a MoreSun antireflexiós bevonat az általa működtetett német projekteknél.

A szakosodott német fejlesztő Pellucere által kidolgozott bevonatot a Juwi üzemeltetési és karbantartási portfóliójában szereplő, általa üzemeltetett napelem parkokra fogják alkalmazni az energiahozam növelésére – erősítette meg a projektfejlesztő.

A bevonat magában foglalja a Pellucere Talus szennyeződés taszító technológiáját (Dirt Rejection Technology), amely a fejlesztő szerint akár 90%-kal képes csökkenteni a panelek szennyeződését. A Pellucere azt közölte, hogy a panel kimeneti teljesítményét is 3,5-4,2%-kal növeli.

A Juwi jelezte, hogy a MoreSun kiválasztása előtt 18 hónapot szánt a különböző antireflexiós bevonatok vizsgálatára. „Örömünkre szolgál, hogy üzemeltetési és karbantartási portfóliónkban kínálhatjuk a MoreSun bevonatot a hatalmas napelemparkok üzemeltetőinek“ – mondta Jörg Grinsch, a fejlesztő üzemeltetési és karbantartási leányvállalatának értékesítési igazgatója és kiemeltügyfél-kapcsolati menedzsere.

A Juwi hangsúlyozta, hogy különösen hasznos a régebbi telepítésű, bevonattal el nem látott fotovoltaikus projektek esetében, és Grinsch hozzátette: „Azt feltételezzük, hogy a MoreSun bevonatokba befektetett összes két vagy három éven belül megtérül. A Pellucere amortizációra vonatkozó garanciája kiküszöböli ügyfeleink valamennyi megmaradó kockázatát“. A garancia arra vonatkozóan nyújt garanciát, hogy a panelek javuló teljesítményéből fakadó árbevétel a konstrukció futamideje alatt meghaladja az alkalmazás költségeit.

A Pellucere által projektek utólagos ellátására kidolgozott MoreSun bevonatot a vállalat speciális eszközével (Meniscus drag applicator) viszik fel. Fejlesztője úgy véli, hogy a bevonat szerkezete biztosítja annak hosszú távú működését.

„Bár Németországban nem jelent komoly problémát a modulok szennyeződése, a bevonat megelőzi, hogy a szennyeződés és a por megtapadjon a felületen, különösen a nyári hónapokban, a betakarítás idején“ – tette hozzá Grinsch.

Klaus-Peter Fuss, a Pellucere európai, közel-keleti és észak-afrikai értékesítésért és üzleti fejlesztéséért felelős vezető elnökhelyettese úgy vélte, hogy a bevonat által biztosított magasabb kimenő teljesítmény ellensúlyozta a modulok természetes degradációját.

Forrás: pv-magazine