Az Enertronica Santerno bemutatja nagy tengerszint feletti magasságra szánt központi inverterét

Az olasz gyártó azt közölte, hogy termékük egy korábban áram konvertálására használt műszaki megoldáson alapszik. Az eszközt ideálisnak nevezték az 1000 métert meghaladó tengerszint feletti magasságon történő telepítésekhez.

2020. január 6., forrás: mnnsz.hu

Az olasz invertergyártó, az Enertronica Santerno nagy tengerszint feletti magassághoz való központi inverterrel rukkolt elő ipari léptékű fotovoltaikus projektek számára.

A TG1800 EV alapja egy olyan műszaki megoldás, amelyet a vállalat korábban az áram konvertálására alkalmazott, ami lehetővé teszi az inverter biztonságos működését szélsőséges időjárás, például a hőmérséklet szélsőséges változása, erősen ingadozó páratartalom és a ritka légkör miatt csökkenő hűtési kapacitás esetén is.

Enertronica szerint az új, 2 MW-os eszköz ideális megoldás az 1000 méternél magasabb területek telepítéseihez, és a cég Sunway TG 1800 központi inverterének moduláris architektúráján alapul. „Az új termék tervezésének célja a teljesítmény akár 2 700 méteres magasságig terjedő fenntartása volt, vagyis a tengerszint feletti magasság miatti visszaesés nélkül” – tájékoztatott a gyártó.

Különleges burkolat

A vállalat a termékeiről tíz év alatt összegyűjtött nyomon követési adatokat elemezte az új megoldás tervezését megelőzően, ezzel fokozták megbízhatóságát és ellenálló képességét.

Az Enertronica szerint az inverter összes olyan érzékeny részegysége, amelynél fennáll a meghibásodás kockázata, egy különleges burkolaton belül került elhelyezésre, amely javítás és újraindítás esetén percek alatt eltávolítható. „Az új inverterünk kevesebb időt és munkafolyamatot igényel, mint azok, amelyek a string inverter cseréjéhez szükségesek” nyilatkozta az Enertronica vezérigazgatója, Vito Nardi a pv magazine számára. „Még a karbantartás vonatkozásában is igaz, hogy a TG1800 EV termék egy sor opciót foglal magában, amelyek biztosítják, hogy a karbantartási költségek hasonlóak legyenek a string inverterek költségeihez.”

A gyártó szerint a TG1800 EV lehetővé fogja tenni az ipari léptékű napelem parkokat nagy tengerszint feletti magasságban telepítőknek, hogy elérjék a piac legalacsonyabb időközi javítási arányát. „Ez egyértelműen alacsonyabb, mint amire általában számíthatunk a string invertereknél” – tette hozzá a cég.

Az Enertronica jelezte, hogy több mint 1 GW napenergia kapacitáshoz szállított központi invertereket Chile, Peru, Kína és Argentína 1 500 m tengerszint fölötti magasságban fekvő területein.

Forrás: pv-magazine