A tiszta energia új munkahelyek millióit fogja támogatni

A Finnországban működő Lappeenranta Műszaki Egyetemen készült tanulmány azt jelzi előre, hogy a napenergia és a többi megújuló energia világszerte forradalmat idézhet elő az energiaszektor munkahelyeit illetően – ezzel egyidejűleg négy európai üzem számolt be a mostanában zajló nehéz időszakokról.

2020. január 21., forrás: mnnsz.hu

Egy új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a megújuló energiával ellátott világ új munkahelyek millióin alapulna a jelenlegi hagyományos áramtermelési technológiák által biztosítottak helyett.

A szolár ágazat 2050-ig 22 millió munkahelyet fog teremteni – ez áll a Munkahelyteremtés 2050-ig a globális, 100%-ban megújuló energia rendszerre történő átállás során (Job creation during the global energy transition towards 100% renewable power system by 2050) című tanulmányban, amelyet a Technológiai előrejelzés és társadalmi változások (Technological Forecasting and Social Change) kiadványban és a ScienceDirect honlapján tettek közzé.

A tanulmány egy csoporthoz fűződik, a csoport tagjainak egyike Christian Breyer, Finnország Lappeenranta-i Műszaki Egyetemének (Lappeenranta University of Technology) (LUT) a napenergia-alapú gazdasággal foglalkozó professzora, és a legfontosabb megállapítás, hogy 2050-ig globális szinten a 2015-ös 21 millióról 35 millióra fog nőni az ágazatban dolgozók száma, és megújulókhoz fog kapcsolódni a jövőbeli lehetőségek 80%-a. A tanulmány több szektor munkahelyeit vette számításba, többek között a gyártást, az építést és telepítést, az üzemeltetést és karbantartást, az üzemanyag ellátást, a leszerelést és az átvitelt, és tényezőnek tekintették a munkahelyek esetleges megszűnését is.

A megújulók munkahelypiacának növekedését a LUT energetikai rendszer átállást modellező eszközének segítségével számították ki, amely a tanulmány tárgyát képező évekre vonatkozóan órákra bontást alkalmaz. „A modell minden időszakra meghatároz egy költségoptimális rendszerszerkezetet és üzemmódot az adott korlátozok rendszerén belül, ezek a következők: energiaszükséglet, rendelkezésre álló termelési és tárolási technológiák; pénzügyi és műszaki feltevések; és valamennyi alkalmazott technológia esetében a telepített kapacitások korlátai“ – ismertették a kutatók.

A forgatókönyv

Az energiaszükséglet a 2015-ben fennálló 23,1 PWó szintről 2050-re várhatóan a 48,8 PWó szintre fog emelkedni, és a saját tulajdonukat képező napelem sorozattal rendelkező energiafogyasztók aránya ugyanezen időszak alatt 3%-ról 20%-ra fog nőni.

A foglalkoztatási adatok egy olyan forgatókönyvön alapszanak, amelyben a világon a telepített tiszta energiatermelési kapacitások 2030 és 2050között 14 TW-ról 28 TW-ot meghaladó szintig emelkednek az évszázad közepéig.

„A megújuló energia-technológiák, elsősorban a nap- és a szélenergia várhatóan csaknem 87%-ban fognak hozzájárulni az elektromos energia előállításához 2050-ban“ – jegyezte meg a jelentés. Az energiatároló rendszerek összesített kimenőteljesítménye 2050-re várhatóan a teljes energiaszükséglet körülbelül 31%-át fogja fedezni.

Napenergia részaránya

Az energiaszektor egésze a 2015-ben mért 21 millió helyett akár 35 millió munkahelyre is bővülhet. Az elektromos ágazat által foglalkoztatottak száma 2030 után először 30 millióra fog süllyedni, mielőtt 2050-ben elérné a 35 milliót. „Ez leginkább annak a számlájára írható, hogy leváltják a hatalmas [termelési] kapacitásokat és újbóli befektetésekre kerül sor, ahogy elérik életciklusuk végét, a leszerelés 2%-kal járulhat hozzá a munkahelyek számához 2050-ig“ – vélik a kutatók.

A napelem ágazat 2050-re várhatóan 22 millió állást fog kínálni, sokkal többet, mint a szélerőművek a várható 1,5 millió munkahellyel. Az évszázad közepére az energiatárolás 4,5 milliót meghaladó létszámot fog igényelni. „A szélenergia hozzávetőlegesen 7,3 millió munkahelyet fog teremteni a világon a 2020 és 2030 közötti időszakban“ – állítja a tanulmány. „Ezen felül, mivel a napelemtől várható nagyobb költséghatékonyság, 2050-ig a telepítések többsége ezekhez fűződik majd, és a szél ágazaton belül stabilizálódik a munkahelyek száma.“

A tanulmány megállapításai csekély vigaszt nyújtanak a mostanában zajló fizetésképtelenségi eljárásokban érintett dolgozóknak, például a megújuló projektek fejlesztésével foglalkozó olasz Building Energy Spa a múlt héten jelentette be, hogy 37 olasz munkavállalójából 28-at leépít az okok megnevezése nélkül, három európai vékonyfilm forműjú napelemet gyártó vállalattal szemben is fizetésképtelenségi eljárások indultak.

Nehéz idők

Múlt héten a német Calyxo TS Solar GmbH kezdeményezett eljárást immár második alkalommal, amely nyugtalanságot idézett elő 130 munkavállalójuk körében; és az osztrák gyártó, a Crystalsol GmbH fizetésképtelenségi eljárás elindításáról szóló döntése valószínűleg érinti a 6,7 millió eurós kötelezettség-állománnyal bíró cég hét bécsi dolgozóját. Az adósság átütemezésre vonatkozó javaslatot április 1-jén bocsátják szavazásra a Crystalsol-nál.

Ezek a fejlemények egy héttel azután váltak ismertté, hogy a kínai vékonyfilm gyártó, a Hanergy Solibro Hi-Tech GmbH egységénél lezárult a fizetésképtelenségi eljárás.

Forrás: pv-magazine