Németország mentőöv dobását sürgette a fotovoltaikus ágazat COVID-19-el szembesülő képviselői számára

A világ legnagyobb szolár piacának kezelői sürgették a hatóságokat, hogy a támogatások határidejénél alkalmazzanak könnyítést, hogy a COVID-19 vírus által hátráltatott projektek végül ne veszítsék el a támogatásokat.

2020. március 18., forrás: mnnsz.hu

Kedden Németország Szövetségi Napenergia Ágazat Társasága (Federal Association of the Solar Industry, BSW-Solar) arra hívta fel a figyelmet, hogy a részegységek beérkezésének késedelme és a globális járvány által indukált munkaerőhiány az árveréses szerződésekben rögzített határidők elmulasztását eredményezheti, ezzel veszélybe kerül az állami támogatásra jogosultságuk.

A BSW arra figyelmeztetett, nem hagyhatjuk, hogy a COVID-19 miatti „vis major“ helyzet vakvágányra juttasson környezetbarát napenergia projekteket. „Reméljük, hogy a törvényalkotók ezt gyorsan orvosolni fogják” – fogalmazta meg Carsten Körnig ügyvezető, aki a határidők meghosszabbítására szólított fel és arra, hogy büntetések kiszabását korlátozzák a komoly késedelmekre.

A COVID-19 válság hatása fokozatosan jelent meg a világon mindenhol a szolár ágazat beszállítói láncaiban az új év kezdetétől, amikor Kína Vuhan tartományából az első esetekről érkeztek a jelentések.

A járványról – amely világszerte körülbelül 200 000 megbetegedést okozott, amelyből 10 000 esetet Németországban jelentettek – a múlt hónapban azt állították, hogy Ázsiában megszakította a fotovoltaikus részegységek ellátását, amivel Indiát és másokat a projektekhez megszabott határidők módosításának megfontolására késztették.

A frissebb helyszíni jelentések arról számoltak be, hogy a hatások tovább terjednek más fontos piacokra, például az Egyesült Államokra is. Az Egyesült Államok napelemekkel foglalkozó szervezete, a SEIA nemrégiben jelezte, hogy „nyilvánvalóan” áldozatokat fog követelni az ágazattól, míg a korábbi céges konferenciahívások során az elemzői beszámolók már arról szóltak, hogy az egyesült államokbeli lakóépületek telepítőit súlyosan érinti.

A befektetők továbbra is „élénken” érdeklődnek Európa legnagyobb szolár piaca iránt

Németországban a COVID-19 válság megjelenése Európa mostanáig legnagyobb – a legutóbbi összesítés alapján 50 GW telepített kapacitású – napenergia piacát vonta hatása alá, és kormány jövőre vonatkozó céljai között az szerepel, hogy 2030-ra elérjék az összesen 98 GW kapacitást.

A BCW által képviselt ágazat jórészt dicsérettel illette a tavaly októberben elfogadott kapacitási célt, valamint a felső korlát emelésére vonatkozó döntés előbbre hozatalát, mert a korlátozás befagyasztotta volna a napelemek után járó támogatásokat, amint a piac eléri az 52 GW szintet. Azonban ahogy a BSW nemrégiben megjegyezte, ez utóbbi intézkedés még nem emelkedett jogszabályi szintre.

Az Angela Merkel kancellár konzervatív (CDU/CSU) pártja és a szociáldemokraták (SPD) alkotta koalíció által vezetett szövetségi kormányzatot – politikusok már több alkalommal felszólították a napenergia pályázatok növelésére, miután a legutóbbin jelentős túljegyzés mutatkozott.

A legutóbbi napenergia árveréseken a kínálatot messze meghaladó mennyiségre érkezett ajánlat, ilyen volt a 2019. október 1-jén (648 MW ajánlat, 150 MW felajánlott), a 2019 december 1-jén (1344 GW 500 MW helyett) és a 2020. február 1-jén (493 MW a 100 MW helyett) megtartott forduló is. Ez utóbbi esetében az árak a kilowattóránkénti 4 eurócentes szint alá estek.

A BSW-nek meggyőződése, hogy az állami támogatással létrehozott napenergia iránti érdeklődés nem fog lanyhulni a COVID-19 árnyékában sem. „A Németország szövetségi hálózati ügynökségének (Federal Network Agency, FNA) fotovoltaikus tendereit többszörösen túljegyezték. A BSW arra számít, hogy ez a jövőben sem lesz másként” – jelezte a testület ezen a héten.

Az utóbbi pár hónap során az elemzők arra figyelmeztették az országot, hogy úgy próbál a napenergia virágzásának színhelyévé válni, hogy közben fenntartja a projektekre vonatkozó földterület korlátozásokat. Egy múlt hónapban kiadott jelentés erre azt javasolta megoldásként, hogy csapjanak le az ország mesterséges tavaiban rejlő 56 GWp lebegő napelem potenciálra.

Forrás: pv-magazine