A First Solar minden áruját eladta 2021 közepéig

A vékonyrétegű napelemek gyártója szilárd lábakon álló eredményeket jelentett be a harmadik negyedévre vonatkozóan, miután megnyitotta hatalmas, 1,3 GW-os gyárát Ohio államban.

2019. október 29., forrás: mnnsz.hu

A pv magazine USA cikke

Jó napja volt a First Solarnak. Ma reggel a cég bejelentette, hogy megnyitották a nyugati félgömb második legnagyobb napelem modulokat előállító létesítményét, három hónappal a tervezett időpont előtt. Az eredményeket pontosító közleményben az áll, hogy teljes kapacitással történő üzemeltetéssel számolva a Lake Township-ben megépített gyár éves szinten 1,3 GW napelem modult képes a piacra gyártani, ami meghaladja a First Solar által a kezdeti becslésekben jelzett 1,2 GW-os szintet.

Ma délután a cég felfedte a harmadik negyedévre vonatkozó pénzügyi eredményeit, amelyek azt mutatják, hogy teljes kapacitással üzemel, 12,4 GW-os megrendelés állománnyal bír, és csinos profitot termel. A vállalat 7,6%-os üzemi árrést jelentett az 547 millió USD árbevétel mellett, és 30,6 millió USD nettó jövedelmet.

Ezek a modul foglalások azt tükrözik, hogy a First Solar 2021 második negyedévéig már lekötötte minden termelését, mostantól számítva csaknem két évre előre. Ez határozottan kedvező pénzügyi helyzet.

Különböző tényezők miatt a cég a negyedév során mintegy 500 millió USD készpénzt használt fel, többek között gyárai működésének gyorsítására. De a First Solar továbbra is rendelkezik készpénzzel, korlátozott felhasználású készpénz állománnyal, és 1,6 milliárd USD értékben piacképes értékpapír állománnyal. Ez sem rossz.

A gyártó bizonyos költségeket jelölt meg, amelyek saját tervezéssel, közbeszerzéssel és építéssel foglalkozó szolgáltató részlege felszámolásához köthetők; azért nincs már szüksége a kisebb 4-es sorozat telepítéséhez szükséges szakértelemre, mivel jórészt átálltak a nagyobb, a 6-os sorozatba tartozó változatra. A részlegen dolgozó száz munkavállalót leépítik.

A First Solar továbbfejleszti a 6-os sorozatot is. Az még nem világos, hogy a magasabb fokú hatékonyság révén mennyivel fog nőni a Lake Township-i gyár – a kiadott anyagban „Perrysburg 2” néven emlegetett létesítmény – névleges kapacitása, de a First Solar megkezdte első 440 W-os moduljai gyártását, amely a 6-os sorozatot a piac egyik legerősebb termékeivé avatja.

A vállalat teljes kapacitáson üzemel, és idén várhatóan 5,4 és 5,6 GW közötti mennyiségű terméket fog szállítani. Az új, Vietnamban és Ohio államban lévő új gyáraknak köszönhetően a vállalat jó úton jár ahhoz, hogy a modul iparág nehézsúlyú versenyzője maradjon, mivel ez az egyetlen olyan vékonyrétegű napelem gyártó, amely megközelíti a kínai kristályos szilícium napelemeket előállító óriások nagyságrendjét.

A First Solar egész 2019-es évre vonatkozó útmutatása viszonylag változatlan, kivéve, hogy kissé magasabb lesz a nyereségessége.

A vállalat most ünnepli fennállásának 20. évfordulóját is, és ebben az időszakban 25 GW-nak megfelelő modult szállított. A vezérigazgató, Mark Widmar a vállalat működését „az erő pozíciójából” működőként jellemezte, és számos kijelentése a szolár ágazat egészére is alkalmazható.

„Az egykor szűk piaci szegmenst kiszolgáló gyártó globális vállalattá fejlődött” – vélte Widmar.