Trump megbízottai 4 cent/kWh adót akarnak kivetni a tiszta energiára a fosszilis tüzelőanyagok érdekében

A Szövetségi Energia Szabályozási Bizottság (FERC) olyan szabályt léptetett életbe az ún. PJM Interconnection régióra vonatkozóan, amely szerint minden közüzemi méretű, atomenergiára vagy tiszta energiára vonatkozó árverésnek eleget kell tennie a „minimum kínálati ár szabálynak”, amely megegyezik bármely állami szintű támogatással – és úgy kell megállapítani, hogy „a pálya kiegyenlített legyen” a fosszilis tüzelőanyagok számára.

2019. december 23., forrás: mnnsz.hu

A Szövetségi Energia Szabályozási Bizottság (Federal Energy Regulatory Commission, FERC) úgy döntött, hogy a PJM Interconnection régióban kötelező betartani a „minimum kínálati ár szabályt” (Minimum Offer Price Rule, MOPR), hogy támogathassa a meglévő fosszilis kapacitásokat az állami szinten a közüzemi méretű tiszta energiára meghatározott ösztönzések ellensúlyozására. Ez a minimum kínálati ár szabály (MORP) egy minimum árat fog meghatározni – a becslések szerint ez 4 dollárcent / kWh szinten –, és ezt az árminimumot minden energiaforrásnak el kell érnie; ez semlegesíti az állami szintű megújuló energiaprogramok hatását.

A legfontosabb megfogalmazások, amelyek a hivatalos határozatban szerepeltek;

Nem engedhető meg, hogy a bizonyos államok által a kevésbé vagy nem gazdaságos erőforrások ily módon történő támogatására meghozott döntés megakadályozza újak belépését vagy gazdaságosabb termelési kapacitások további működését a szövetségi szinten szabályozott, több államot átfogó kapacitások piacán.

A bizottság három tagból áll, amelyből kettőt a jelenlegi elnöki hivatal nevezett ki. Rich Glick, a bizottság tagja heves ellenvéleményt fogalmazott meg a szabállyal szemben saját hivatalos eltérő véleményt tükröző nyilatkozatában, amelyben a lépést „mentőövnek” nevezte. Glick arra utalt, hogy a „FERC-nek erre nincs felhatalmazása. A FERC feladata az állami döntések összeegyeztetése, nem pedig azok felülírása.” Glick óvatos becsléssel élve úgy számol, hogy a 4 dollárcent / kWh éves szinten 2,4 milliárd dollárra rúg, amely idővel növekszik és bővíti a közvetett költségeket. Mások ennek az összegnek több mint a kétszeresével számolnak.

A PJM Interconnection régióban már telepített, körülbelül 5 GW szél- és napenergia kapacitás mentesül a szabály alól, azonban a 38 GW-nyi megvalósítás alatt álló kapacitást már valószínűleg érinteni fogja. A beadványban nem határoztak meg konkrét értéket az ösztönzők pontos értékére és a MORP összegére vonatkozóan, a régióra testálják ennek az értéknek a megállapítását és a szabályok 90 napon belüli bevezetését.

Az iparág megfigyelői azt javasolták, hogy legalább két állam, Maryland és Illinois még gyorsan kivonulhat a kapacitáspiacról – és hogy ez a szabály, ha teljes mértékben végrehajtják, akkor a kapacitáspiacok végéhez vezethet.

Az észak-amerikai elektromos energia megbízhatóságával foglalkozó szervezet, a North American Electric Reliability Corporation 2019-es hosszú távú megbízhatóság értékelésében az áll, hogy a PJM Interconnection régió egyike a várhatóan legmagasabb, 30% fölötti kapacitástartalékával rendelkezik, és a kilátásaiban 70%-os kapacitástartalékot jeleznek – amely jóval meghaladja az összes a fenti ábrán szereplő többi észak-amerikai régiót.

Ez a lépés folytatása a jelenlegi elnöki hivatal által a szén – és általában a fosszilis tüzelőanyagok – kifejezett támogatása érdekében a kormányzati szerveken keresztül már megtett lépéseknek. Az akkoriban Rick Perry irányítása alá tartozó energiaügyi minisztérium kezdeményezte egy tanulmány elkészítését annak meghatározására vonatkozóan, hogy az elektromos áram időszakosan működő forrásai a stabilitás hiányához vezetnek-e az elektromos hálózatban. A jelentést, kiszivárogtatták még a politikai szempontú szerkesztés előtt, és az derült ki, hogy a hálózat minden korábbinál stabilabb lett, és hogy az alapterheléssel összefüggő szénerőművek és nukleáris erőművek kivezetése elsősorban a földgáz javára történt, nem pedig a megújulók miatt.

A fenti képen az akkori energiaügyi miniszter, Rick Perry öleli meg a csődbe ment szénmágnást, Bob Murray-t a 2017. márciusában tartott megbeszélésen. A kép nyilvánosságra hozása a fotós kirúgásához vezetett, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra az akciótervre, amelyet Murray saját iparága támogatása érdekében nyújtott be a közigazgatás felé. Ebbe az is beletartozott, hogy az AP (Associated Press) hírügynökség és más, a tervbe betekintést nyerő felek szerint „lecserélték a Szövetségi Energia Szabályozási Bizottság több tagját is)”.

A FERC több jelenlegi tagja, például Neil Chatterjee is a jelenlegi közigazgatás megbízottja; Chatterjee-t kifejezetten saját korábbi főnöke – Kentucky állam szenátora, Mitch McConnell – választotta ki e posztra.

Forrás: pv-magazine USA