Írország készen áll egy 500 MW-os, öt éves átfogó szolár projektre

A dán fejlesztő, az Obton és az írországi Shannon Energy ígéretet tettek a projektek öt éven belüli fejlesztésére. A beruházás teljes költsége várhatóan eléri a 300 millió eurót, és a cégek már megszereztek projekteket, amelyeknek összesített termelési kapacitása 94 MW-ot tesz ki.

2020. január 10., forrás: mnnsz.hu

Az írországi szolár projekteket fejlesztő Shannon Energy és dán partnere, az Obton azt tervezik, hogy a következő öt év során 500 MW-nyi fotovoltaikus erőművet építenek fel Írországban. A vállalatok azt közölték, hogy egy 2018-ban alapított vegyesvállalaton keresztül több mint 300 millió eurót fognak beruházni a projektekbe.

A rendszer kiépítése három, a vállalatok által nemrégiben megszerzett napenergia portfólió fejlesztésével és megépítésével fog indulni – ezek hat napelem projektet foglalnak magukban, és összesített termelési kapacitásuk 150 MW.

Az első egységben három erőmű szerepel, Westmeath és Longford megyéinek keleti részében, Leinster tartományban és Tipperary-ben, Írország délkeleti részén, Munster tartományban. A második portfólió részét képezi egy újabb projekt Tipperary-ban és egy másik Cork megyében, továbbá Munsterben, és az egyetlen projektből álló harmadik szerzeményt Connacht tartomány Galway megyéjébe tervezik, Írország nyugati részében.

Öt évre szóló terv

„Arra számítunk, hogy sikerül engedélyeket szereznünk tervezett kivitelezéseinkhez a következő (Renewable Electricity Support Scheme, RESS) árveréseken a következő öt éven belül” – ismertette Shannon Energy vezérigazgatója, Noel Shannon.

A RESS bevezetésére az ír kormány végül a tavalyi év végén kerített sort. Hamarosan várható az első RESS 1 közbeszerzési forduló is, körülbelül 1 TWó megújuló energiát fognak előállítani a megbízott létesítmények.

Számos, a fejlesztési szakaszon már átesett szolár projekt versenyezhet az árverésen. Októberben a norvég vízenergiára és energiára szakosodott cég, a Statkraft fedte fel adatai harmadik negyedéves frissítése részeként, hogy megszerzett egy fotovoltaikus projektekből álló ír portfóliót, amelynek összesített termelési kapacitása 326 MW.

Forrás: pv-magazine