A Jinko nagy durranással lép be a lakóépületek szolár piacára

Az új n-típusú panelek, amelyek 405 W kimeneti teljesítményt és 21.22%-os hatékonyságot nyújtanak, az elsők, amelyeket a gyártó kifejezetten otthonok számára tervezett.

2020. március 16., forrás: mnnsz.hu

A kínai modulgyártó, a Jinko Solar elárult néhány új részletet újonnan útjára indított, teljesen fekete, lakóépületekhez szánt monokristályos modulokkal kapcsolatos projektjéről, ezek az első olyan modulok, amelyeket a Jinko kifejezetten lakóépületekhez gyártott.

A cég az új terméket teljesen fekete színű, n-típusú panelekként írta le, 405 W kimeneti teljesítménnyel és 21,22%-os hatékonysággal. A modulokat kizárólag a lakóépületek fotovoltaikus szegmense számára tervezték. A Jinko azt állítja, hogy ezek a „világ legerőteljesebb lakóépületekhez való napelem panelei közé tartoznak”.

Az új terméknek a hátlapja és a kerete is fekete színű, ettől különlegesen sima megjelenésű, amely illik a tetőkhöz – közölte a gyártó, de nem adott meg további műszaki adatokat.

Ahogy ez általában elmondható a nagyobb energiasűrűségű panelekről, a Jinko új ajánlata megkönnyíti az ügyfelek és a projektek fejlesztői számára számára, hogy a lehető legnagyobb termelési kapacitást szorítsák ki a korlátozott tetők területén. Ez különösen az olyan piacokon fontos, mint például Kalifornia és Amerika szélesebb értelemben vett déli része, ahol a nedves klíma csaknem egész évben szükségessé teszi a légkondicionálás használatát, ami különösen magas energiafogyasztáshoz vezet.

Azzal kapcsolatban, hogy az energiasűrűség növelése mekkora jelentőséggel bír ennek az új panelnek az esetében, a pv magazine egy lakóépülekkel foglalkozó telepítővel konzultált, aki elmondta, hogy a lakóépületeknél az átlagos panelek a 340 W-os tartományba tartoznak, ami azt jelenti, hogy a Jinko új terméke átlagosan 16%-kal termel több áramot.

A múlt héten tárgyaltak szerint ugyanez volt érvényes az 500 W-os panelekre is, ahol a legnagyobb akadályt az ár képezte a kiadás és a között, hogy az ebbe a kategóriába tartozó panelek között iparági normává váljon. A telepítés és a felhasznált panelek méretének csökkentése végső soron leviszi a fajlagos költségeket, de ezek a csökkenések elhanyagolhatóak, ha a panelenkénti költségek jelentős mértékben emelkednek.

A teljesen fekete színű paneleknek az az előnye, hogy a fémből készült hálózati vezetékek általában nem látszanak a felszínen, ami megkönnyíti a vizuális tetőkbe integrálást. Teljesen fekete megjelenésüknek köszönhetően a panelek különleges építészeti követelményeknek is eleget tehetnek. Azonban ezek kevésbé hatékonyak, mint a lakóépületeknél alkalmazott hagyományos modulok.

Egy telepítő azt is megosztotta, hogy a teljesen fekete színű panelek népszerűsége tisztán esztétikai szempontokon nyugszik, és hogy az ügyfeleket gyakran a sima megjelenés vonzza.

A Jinko Solar 2016 elején mutatta be polikritályos Eagle Black modulsorozatát.

Forrás: pv-magazine