Hálózaton kívüli napkövető távvezérlése vezeték nélküli észleléssel

Thaiföldi kutatók vezeték nélküli nyomon követési megoldást kínálnak a távoli helyszíneken található napelemekhez. A ZigBee nemzetközi szabványra épülő, 2,4 GHz-es vezeték nélküli technológia képes az adatok leolvasására és a napelem panelek elfordítására automatikus és kézi üzemmódban.

2020. február 26., forrás: mnnsz.hu

Thaiföld Ázsiai Technológiai Intézetének kutatói vezeték nélküli észlelési rendszert dolgoztak ki a napkövetőkkel üzemelő, távoli helyszíneken elhelyezkedő napelemes rendszerek távolból történő működtetéséhez.

A ZigBee nemzetközi szabványra épülő, vezeték nélküli technológián alapuló rendszerben hat érzékelő méri az akkumulátor kapocsfeszültségét; napelem elektromos feszültségét; a napelem áramerősségét; az egyenáram/váltóáram áramátalakítóba jutó áramot; a napelem panelek dőlési szögét a potenciométer feszültségének megfelelően; valamint az áramátalakító tranzisztor hőmérsékletét.

A kutatók közlése szerint az érzékelőket és a 12 V-os, újratölthető, zárt savas ólom akkumulátorokat kizárólag maga a napelem működteti.

A két Arduino Uno nyílt forráskódú mikrovezérlő panelt, egy egyenáram/váltóáram áramátalakító áramkört és egy H-Bridge meghajtómotort magában foglaló rendszer állításuk szerint képes egy sor művelet elvégzésére, többek között a folyamatos távmonitorozás megvalósítására, a konfigurálás távolból történő végrehajtására, az akkumulátorban tárolt energia egyenáram/váltóáram áramátalakítóba és a motorba jutásának távolból történő letiltására, valamint vizuális riasztások kezdeményezésére.

A kutatócsoport véleménye szerint a rendszer XBee ZNet 2.5 modulja – a rádiófrekvenciás eszköz kifejlesztése úgy zajlott, hogy a Zigbee protokollnak megfelelően működjön – vezeték nélkül, 10 percenként továbbítsa az adatokat , beleértve például a telepített napelem feszültségét, áramerősségét, az akkumulátor feszültségét, a terhelési áramot és az áramátalakító tranzisztor hőmérsékletét egy másik XBee ZNet 2.5 modulhoz, amely összeköttetésben áll a napelemes rendszert kezelő személy által használt számítógéppel.

„Az XBee végső eszközhöz eljutnak [óránként] az XBee koordinátortól érkező adatok, hogy automatikus üzemmódban tudja változtatni a dőlésszöget” – jelezték a rendszer fejlesztői. „Képes az adatok leolvasására is, hogy kézi üzemmódban el tudja forgatni a napelem panelt.“

A változó felhőzeti viszonyok között vizsgálatnak alávetett rendszer a beszámolók szerint képes hatékonyan befolyásolni a teljesítményt, a költségeket és az áramfogyasztást egyaránt. A tanulmány címe Napenergiával működő áramellátó rendszerek vezeték nélküli észlelése (Wireless sensing for a solar power system) amelyet a Digitális kommunikáció és hálózatok (Digital Communications and Networks) című folyóiratban tettek közzé.

Forrás: pv-magazine