Szlovákia „megújuló” árverésein a napenergiáé a legnagyobb szelet

A következő két évben a napelemek várhatóan 44%-ban fognak részesedni a 2,4 TWó elektromos áram előállításához szükséges tiszta energia kapacitásból, de van rá esély, hogy a gázalapú kapcsolt energiatermelés is jelentős mértékben előretör. A Gazdasági Minisztérium még idén bejelentheti az első árverést. Az energiában utazó Slovenský plynárenský priemysel nevű cég lesz a hasznosító.

2019. november 5., forrás: mnnsz.hu

Az állam által kiírt pályázaton Szlovákia állami kézben lévő energiacégét, a Slovenský plynárenský priemysel-t (SPP) választották ki az egyetlen vásárlónak, amely megvásárolhatja a következő termelőkapacitásokra vonatkozó árverések eredményeként előállított energiát.

A szlovák Gazdasági Minisztérium azt közölte, hogy a döntés értelmében az ország három legnagyobb szolgáltatóját egy fogja felváltani vevőként, és ez leegyszerűsíti a megújuló energiát és a kapcsolt energiatermelést támogató rendszert. Az utóbbi energiaforrás, amely magában foglalja a gáztüzelésű erőművekben folytatott áramtermelés során keletkező hő hasznosítását, szintén részt vehet majd Szlovákia új kapacitásokra kiírt, függőben lévő árverésein.

A szlovák közműcég, az SPP, közölte, hogy a minisztérium „fel fogja vásárolni az elektromos áramot ugyanakkor felelősséget vállal a a hálózati eltérések kiegyenlítéséért a kisebb termelők számára, akik jogosultak ilyen … támogatásra”. A mostani rendszer keretében az erőművek csak akkor mentesülnek az ellátó rendszer esti csúcsidőszakára vonatkozó felelősség alól, ha a kapacitásuk nem haladja meg a 25 kW-ot.

Az SPP ezt nyilatkozta: „A vállalat már régóta keresett lehetőségeket portfóliója bővítésére, hogy több tőzsdei termékkel foglalkozó vállalattá váljon, amely a gázzal és elektromos termékek teljes palettáját kezeli.”

Nagyobb szeletet igényel a napenergia

Az új tiszta energia és kapcsolt energiatermelés támogató rendszer – amelyet a megújuló energiaforrások és a kiemelkedő hatékonyságú kombinált áram és hő rendszerekre vonatkozó törvény módosításával vezettek be (309/2009. számú törvény) – tavaly év végén , olyan projektekre vonatkozó árveréseket hoz, ahol a termelési kapacitás meghaladhatja az500 kW szintet, ugyanakkor támogatást nyújt a kisebb létesítményeknek is.

Az első közbeszerzési fordulóra még idén sor kerülhet – véli a szlovák kormány. A sikeres pályázók az elektromos áram nagykereskedelmi árán felül 15 évre szóló szerződések révén betáplálási prémiumra lesznek jogosultak.

Az energetikai honlap, az Oenergetice.cz azt közölte, hogy a következő évben 1,2 TWó elektromos áram előállítására elegendő létesítmények között fogják szétosztani ezt a mennyiséget, és ez várható 2021-ben is. Az oldal azt jósolja, hogy a gáz jó eséllyel vastag szeletet fog kihasítani magának az árverés tárgyát képező, állam által támogatott kapacitásból, míg a kapcsolt energiatermelés várhatóan az elnyerhető díjak 42%-át fogja magának követelni. Az Oenergetice.cz szerint a legerősebb szereplő a napenergia lesz, 44%-os részesedéssel, míg a vízenergia lesz a mérleg nyelve, és a szélenergia hoppon marad.

Tavaly Szlovákia csak mérsékelt növekedést könyvelt el a lakóépületek és kereskedelmi létesítmények telepítéseinél, mivel az ipari léptékű szolár ágazat teljesen elapadt.

Az új szabályok azt is megengedik a megújuló energia előállítására és a kapcsolt energiatermelésére alkalmas, 500 kW létesítmények tulajdonosainak, hogy lecsatlakozzanak a hálózatról. Ez azt jelentené, hogy elkerülhetik az Ipari Hálózatokat Szabályozó Hivatal (Regulatory Office for Network Industries) által 2013-ban bevezetett kötelező hálózati díj kifizetését.

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (International Renewable Energy Agency) legfrissebb statisztikái szerint Szlovákia körülbelül 531 MW telepített napenergia előállító kapacitással rendelkezett tavaly év végén. Ennek zömét – több mint 500 MW-ot – a megawattos nagyságrendű ipari napelem parkok tettek ki 2010 és 2011 között, amikor bőkezű betáplálási tarifákat adtak az ipari napelem parkokra, amit aztán gyorsan megszüntettek.

Forrás: pv-magazine