Napkövetők rekordéve

„Rekordot döntöttek 2018-ban a fotovoltaikus (PV) rendszerekhez csatlakoztatott egytengelyű napkövetők globális szállításai, volumenük több mint 40%-kal nőtt, globális szinten most először lépte túl a 20 GW-ot” – írta az IHS Markit vezető elemzője, Camron Barati. Bár tavaly továbbra is az Egyesült Államok maradt az egytengelyű napkövetők legnagyobb különálló piaca, nőtt a Mexikóba, Ausztráliába, Egyiptomba, Spanyolországba és más nagyobb, közüzemi nagyságrendű piacokkal rendelkező országokba irányuló szállítmányok volumene is.

2019. november 20., forrás: mnnsz.hu

Amerika bizonyult a legnagyobb regionális piacnak, a világ fotovoltaikus napkövetők iránti keresletének több mint felét tette ki. A növekedési ütem azonban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában volt a leghatározottabb. A fotovoltaikus napkövetők 2018-ban először érték el a talajra telepített szállítmányok több mint 25%-át.

A 10 legnagyobb szállító továbbra is előnyt tudott kovácsolni a napelemes napkövetők technológiájának növekvő elfogadottságából, mindegyikük növelni tudta az egy év alatt indított szállítmányok mennyiségét. A Nextracker negyedik éve folyamatosan a piac élén áll, globális szinten a fotovoltaikus napkövető szállítmányok 29%-át adja. A tavalyi évhez hasonlóan az Array Technologies volt a piac második legnagyobb beszállítója, utána következnek PV Hardware, az Arctech Solar és a Soltec.

Amerika a kulcs, az EMEA piac feljövőben A napkövető rendszerek 2018-as globális szinten mért rekordévét követően az IHS Markit előrejelzése szerint 2019 és 2023 között több mint 150 GW napkövető fotovoltaikus rendszert fognak üzembe állítani, amelyek ebben az időszakban az összes talajon telepített rendszer harmadát adják majd, ez áll legújabb, Globális napkövető napelemekről szóló (Global PV Tracker Market Report) jelentésükben. Amerika továbbra is a legnagyobb keresletet jelentő régiót képviseli a fotovoltaikus követők terén, a következő öt év során a globális piac több mint 40%-a fűződik majd a régióhoz. Az Egyesült Államok a régió legfontosabb piacai közé fog tartozni, amely a nyomkövetős napelemek tekintetében az előrejelzés által lefedett időszakban a világ legnagyobb piaca lesz Mexikóval együtt, ahol a nemrégiben megtartott kapacitás-árveréseket követően közeleg az erőmű méretű napelem telepítési hullám időszaka.

Bár az amerikai a legnagyobb piac, a kereslet növekedése Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (az EMEA térségben) a legnagyobb ütemű, amelynek a hajtómotorját az olyan erőmű nagyságrendbe tartozó napelem piacok adják, mint Spanyolország, az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia és Egyiptom. Az EMEA régiót korábban a spanyol beszállítók, például a PV Hardware és a Soltec uralták, amelyek 2018-ban a régión belül a fotovoltaikus követőkből álló szállítmányok több mint 50%-át tudhatták magukénak. A következő évben a régión belül várhatóan jelentős mértékben erősödni fog a verseny az európai beszállítók, például a Convert Italia, az Ideematec és a Nclave állhatatossága miatt, ráadásul beléptek a piacra egyesült államokbeli szereplők, a Nextracker és az Array Technologies is.

Bár a napelem telepítések legnagyobb regionális piaca Ázsia lesz az előrejelzés által lefedett időszakban, a napelemekhez való napkövetők iránti igény más régiókhoz képest – figyelembe véve a piac méretét és nagyságrendjét – mérsékeltebb lesz, ennek elsődleges oka a szoros verseny a fix dőlésszögbe állított rendszerekkel, és a versengés az alkalmas területekért. Ausztrália, Kína és India mindezek ellenére várhatóan bekerül a 10 legnagyobb fotovoltaikus napkövető piac közé 2019 és 2023 között, ebben az időszakban együttesen több mint 30 GW-nyi piaci lehetőséget képviselnek majd.

A globális piacvezetők, a Nextracker és az Array Technologies továbbra is eltökélten törekszenek piaci részesedés megszerzésére a számukra idegen pályának minősülő területen, Amerikán kívül, a többi nemzetközi téren mozgó szereplő, például a Soltec, az Arctech Solar, a PV Hardware és a Convert Italia képében jelentkező versenytársak lesznek legfőbb kihívóik a további terjeszkedés tekintetében.

Kétoldalasok konjunktúrája A következő öt éven belül az IHS Markit a következő tényezőket tekinti kulcsfontosságúnak a napkövető technológia átvétele szempontjából: 1) folyamatos termék innovációból fakadó növekvő mértékű költségcsökkentés; 2) egyre nagyobb kereslet a feltörekvő piacokon az erőmű nagyságrendű napelemek iránt; és 3) elmozdulás a kétoldalas modulok felé, amely magasabb hatékonyságot és alacsonyabb költségeket eredményez a napkövetők és a telepítés szempontjából.

Az utóbbi években elsősorban a napelem modulok hatékonyságának erőteljesebb növekedése és a magasabb hatásos teljesítménye áll a wattonkénti költségek csökkenésének hátterében mind a napelemek, mind a napkövető termékek esetében. Azonban a kétoldalas modulok iránti igény globális viszonylatban tovább fogja ösztönözni a napkövetők használatát. A szabványos egyoldalas modulokkal összevetve a kétoldalas modulok optimális fényvisszaverődési viszonyok között általában 5-20%-kal több energiát állítanak elő, és még ennél is jelentősebb többletről számolnak be a fotovoltaikus napkövetőkkel ellátott rendszerekkel összefüggésben. A költségbeli különbség a kétoldalas és az egyoldalas modulok között az utóbbi években gyors ütemben zsugorodott, és 2020/2021-re az IHS Markit azt jelzi előre, hogy az árrés a hatékonyságbeli növekedés fényében viszonylag elhanyagolható lesz. Az egytengelyes napkövetőkkel felszerelt, kétoldalas napelemekről különböző helyszíneken készített tanulmányok egyértelműen igazolták a teljesítménybeli nyereséget és a telepítések alacsonyabb teljes élettartamra vetített költségét (LCOE), és ezt most már értékként kínálhatják mind a modulgyártók, mind a napkövetők gyártói. A gyártók közlése szerint amennyiben a kétoldalas napelemeket napkövetővel együtt szerelik fel, a kétoldalas modul hátoldala akár 30%-nyi kimenő teljesítmény többletet is előállíthat. A projekt típusától, a helyszíntől, és a további kimenő teljesítmény modellezésének módjától függően továbbra is némi bizonytalanság övezi a kétoldalas modulok és a napkövetők kombinálásából származó nyereség pontos mértékét. Az iparág valójában még mindig a várva-várt IEC szabványok közzétételét lesi a kétoldalas tényező kapcsán; lehetséges, hogy erre még 2019 vége előtt sor kerül, és létrejön az a kiindulási alap, amely lehetővé teszi a közmű nagyságrendet elérő projektek modellezését és finanszírozását.

Az IHS Markit szerint a kétoldalas fotovoltaikus rendszerek számára a legjobb piacoknak a hatalmas tükröződő felszínekkel rendelkező területek minősülnek, például a sivatagos régiók, és azok, amelyekben élénk kereslet mutatkozik a talajra telepített, közmű nagyságrendű napelemek iránt. Bár kezdetben Kína lehetett a legnagyobb piac, az Egyesült Államok gyorsan a kétoldalas termékek legfontosabb piacává nőtte ki magát, emellett nő a kereslet egész Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is.

Forrás: pv-magazine