Ausztria kötelező napelem bevezetését mérlegeli a napenergia és tárolás új ösztönzésének elindításaként

Míg Stájerország régiója az új épületek esetében a napelemek kötelezővé tételét latolgatja, addig az ország Climate Fund nevű klímaügyi alapja támogatni fogja a napelem- és tárolási projekteket a mezőgazdaság és az erdészet területén. A jelentkezéseket 2020 novemberéig – vagy a keret kimerüléséig – lehet benyújtani.

2019. szeptember 19., forrás: mnnsz.hu

Az Ausztria déli részében fekvő Stájerország regionális kormányzata lakóépületek építésére vonatkozó olyan reform csomagot fontolgat, amely kötelezővé teheti a napelemes rendszerek elhelyezését az épületek tetején.

A szakpolitikai csomag olyan épülettervezést tenne kötelezővé, amely a tető területének egységére vetítve adott kilowatt napelem kapacitást támogatna.

A hír azzal egy időben érkezett, hogy az Osztrák Klímaügyi Alap ezen a héten nyitott vitát a mezőgazdaság és az erdészet vonatkozásában a napelem- és tárolási projektek támogatása kapcsán. A program támogatást fog kínálni az 5-50 kW kapacitású rendszereknek és azoknak a tárolási rendszereknek, amelyeknek a kilowatt-órában megadott kapacitása legfeljebb háromszorosa a tetőn elhelyezett modulsor termelési kapacitásának.

A jövő évben emelni kívánt 6 millió eurós költségvetéssel rendelkező programra jövő év november 20-áig lehet pályázatokat benyújtani, vagy a pénzalapok kimerüléséig.

Hogyan működik?

„Kizárólag újonnan felszerelt fotovoltaikus rendszerek –elektromos áram tárolására szolgáló lehetőséggel vagy anélkül –, valamint utólag felszerelt villamosenergia-tároló rendszerek kaphatnak támogatást” – közölte a Klímaügyi Alap. „Nem támogatjuk a használt napelem modulok és a használt tárolási rendszerek telepítését.”

Az elérhető támogatás összege telepített kilowattonként 275 euró és 375 euró az épületekbe integrált fotovoltaikus rendszerek esetében. Tárolási rendszereknél a felhasználható kapacitás után kilowattóránként rendelkezésre álló támogatás változó, a legkisebb – legfeljebb 5 kWó kapacitású – egységek után járó 350 eurótól egészen a legnagyobb (20 kWó vagy ennél nagyobb) kapacitások után járó 250 euróig terjedhet.

A pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani, és a kifizetésekre a projektek telepítését követően kerül sor.

A szövetségi szintű szervezet, a Photovoltaic Austria (PVA) üdvözölte az új alap létrehozását. „Az elektromos áram tárolására szolgáló rendszereknél határozottan érvényesül az az elv, hogy a tároló egység méretének növekedésével párhuzamosan csökken a kilowattóránkénti befektetési költség. Ezért a támogatás mértékének a tároló egység méretének függvényében történő, lépcsőzetes eltolása biztosítja a támogatás rendkívül hatékony felhasználását” – vélte Vera Immitzer, a PVA ügyvezető igazgatója.

Az Osztrák Klímaügyi Alap segíti a kis, legfeljebb 5 kW méretű napelemes rendszerek telepítését is. Az élénk érdeklődést jelzi a tény, hogy a költségvetést idén már több alkalommal is emelték, jelenleg több mint 8 millió eurót tesz ki. A PVA bírálta a költségvetés bővítési folyamatát, és úgy vélte, hogy ha már az elején megfelelő összegű lappal indultak volna, az segítette volna a pályázók tervezését.