A napenergia elsöprő sikerre számíthat Magyarország első megújuló árverésén a 0,067 amerikai dollár/kWh szintű legalacsonyabb ajánlattal

A 169 előzetesen kiválasztott projekt között csak egy projektben szerepel hulladéklerakó-gáz erőmű; a fennmaradó 348,5 MW termelési kapacitás szolár projektekből származik. Az árverés végleges eredményei tavaszra várhatók.

2020. január 13., forrás: mnnsz.hu

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (Hungarian Energy and Public Utility Regulatory Authority) (HEPURA) közzétette azt a listát, amely az ország október végén útjára indított első technológia semleges árverésének keretében versenyezni kívánó 169 projektet tartalmazza.

A hatóság azt közölte, hogy e projektek közül 168 – amelyek az összesített termelési kapacitása 348,5 MW-ra rúg – napelem erőmű, csupán egyetlen, 500 kW-os projekt mögött áll hulladéklerakó-gáz erőmű.

A naperőműves ajánlatok közül 141 projekt a 300 kW és 1 MW közötti tartományba esik, míg a maradék 27 akár a 20 MW-os nagyságrendet is elérheti. A szervezésért felelős testület azt is elárulta, hogy 18 napelem projektnél alkalmaznának napkövetőket.

Ajánlott árak

A napenergia ajánlat árai 20,20 forint (0,067 USD)/kWh értéktől kezdődtek – egy 20 MW-os napenergia létesítményre vonatkozóan – és több 26 forintos ajánlat is érkezett. A HEPURA szerint az árverés eredményeit tavasszal jelentik be.

A hatóság – az elektromos áram nagykereskedelmi árán felül – betáplálási prémiumot fog biztosítani 15 évre szóló szerződések keretében a sikeres pályázóknak.

A pályázat része a magyar kormány által 2017-ben bevezetett METAR-KÁT megújulókat ösztönző programjának. A pályázati rendszert júliusban hagyta jóvá az Európai Bizottság, és októberben lépett életbe a HUF45 milliárd forint (150 millió dollár) összegű tízéves költségvetés.

*Január 11-én a cikk módosításra került annak tisztázása érdekében, hogy az egyetlen előre kiválasztott, nem fotovoltaikus technológián alapuló projekt hulladéklerakó-gáz erőműre, és nem szélturbinára vonatkozik.

Forrás: pv-magazine