A német napelem pályázat a napenergia átlagárát kilowattóránként 0,049 euróban állapította meg

Németország napenergia kapacitásokra vonatkozó közbeszerzési pályázatának októberi fordulójában az átlagár az öt centes határ alá esett, ezt támogatta a Bavaria mezőgazdasági területeire szóló kvóta bővítése. A Németország szövetségi hálózati ügynöksége (Federal Network Agency) által támogatott 27 projekt közül tizenkilenc ilyen jellegű volt.

2019. október 22., forrás: mnnsz.hu

A német pv-magazine-ban jelent meg

A pénteken lezárult fotovoltaikus pályázaton a Bundesnetzagentur (Németország szövetségi hálózati ügynöksége) 27 napenergia projektet választott ki, amelyek összesített kapacitása 153 MW lesz.

A sikeres pályázatok árai 0,0459 és 0,0520 euró cent/kWó között mozogtak, az átlag 0,0490 volt – ez alacsonyabb, mint az előző két közbeszerzési fordulóban elért átlag, és csaknem olyan alacsony, mint az idei év első pályázatán rögzített, amelyet februárban tartottak.

A fő ok Bavaria tartomány szabályozásának módosítása volt, amely könnyebbé tette a napenergia projektek fejlesztését az elmaradott térségekben elterülő mezőgazdasági területeken. A pénteken kiválasztott 27 létesítmény közül 19 ilyen típusú projektnek számít, ezekkel együtt a Bavaria tartományban található, mezőgazdasági területeken kialakított projektek összesített kapacitása körülbelül 130 MW lett a legutóbbi pályázaton.

A szövetségi hálózati ügynökség közlése szerint a döntés – amelynek értelmében ebben a rendszerben évente 70 új projektet fognak engedélyezni a korábbi 30 helyett – egyúttal a verseny is fokozta.

Looming tenders

A 150 MW-os pályázathoz mintegy 153 darab, összesen 648 MW kapacitást képviselő projekt esett át előminősítésen, ezt követően 11 pályázatot kizártak kései leadás vagy a dokumentáció hiányosságai miatt.

Idén még legalább két nyilvános napenergia pályázatra kerül majd sor. Terveznek egy 200 MW-os vegyes, napenergia és szárazföldi szélenergia közbeszerzési fordulót november 4-ére, és egy egyedi napelem pályázatot további 500 MW termelési kapacitás kiosztását célzó fordulót december 2-án. A korábbi vegyes technológiára kiírt pályázatokon kizárólag napenergia nyerte el az összes rendelkezésre álló kapacitást.

Németország szövetségi hálózati ügynöksége tervezi még egy 250 MW-os „innovációs pályázat” kiírását is, de ennek dátumát még nem tették közzé.

A legutóbbi napenergia közbeszerzéssel párhuzamosan megtartott szárazföldi szélenergia közbeszerzési fordulón 25 projekt között osztottak szét összesen 204 MW kapacitást, a végleges árak a 0,0619 és 0,0620 euró cent/kWó közötti tartományban szóródtak.

Forrás: pv-magazine