A szolár ágazat központi szerepet kér Európa zöld beruházási tervében

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke és az európai zöld “New Deal” fő indítványozója. A képért köszönet illeti: Arno Mikkor-t (EU2017EE) / Flickr A szolár ágazat képviselői arra szólítottak fel, hogy ez az energiaforrás legyen az egyik kedvezményezettje Európa új beruházások ütemtervének, amelyet e héten mutattak be Brüsszelben. Kedden az Európai Bizottság…

2020. január 15., forrás: mnnsz.hu

A szolár ágazat képviselői arra szólítottak fel, hogy ez az energiaforrás legyen az egyik kedvezményezettje Európa új beruházások ütemtervének, amelyet e héten mutattak be Brüsszelben.

Kedden az Európai Bizottság legmagasabb szintű vezetői mutatták be azt a tervet, amelynek értelmében a következő évtizedben Európa „legalább” 1 milliárd eurót (1,11 milliárd USD-t) fog átirányítani a fenntartható gazdaságba.

A terv az EU javaslatát foglalja magában a múlt hónapban bejelentett európai környezetbarát megállapodás (a Green Deal) finanszírozásának módjára vonatkozóan, ez teszi lehetővé , hogy az európai blokk 2050-re szénsemlegessé válhasson.

Az európai környezetbarát megállapodás – amelynek célja, hogy az EU valamennyi gazdasági ágazatát a környezetbarát alapelveknek megfelelővé tegye – finanszírozását közpénzekből és magánforrásokból történő finanszírozás együttes alkalmazása révén fogják megoldani – közölte a Bizottság a múlt héten.

A tíz éven belül legalább egy milliárd eurós célt az EU költségvetésén (503 milliárd euró) fogják elérni, de emellett milliárdos nagyságrendű magánbefektetésekre is sor kerül, amelyek mobilizálásában az EU segíteni kíván.

Az még nem került napvilágra, hogy pontosan mely zöld vállalkozásokat támogatja ez a pénzeső, mivel az EU most dolgozza ki a zöld finanszírozási besorolásokat, az összes szektor besorolása majd ad némi támpontot.

Azonban az európai napelem szövetség, a SolarPower Europe – amely kedden a javaslatot „ünneplésre okot adónak” nevezte – sürgette, hogy a szolár ágazat kapjon támogatást az EU új tervének keretében.

„Most létfontosságú, hogy a beruházásokat a költségek tekintetében versenyképes, már rendelkezésre álló és Európa élvonalába tartozó megoldások, például a napenergia felé irányítsuk” – jelezte Walburga Hemetsberger vezérigazgató.

Ragyogóbb kilátások az EU szakpolitikájának új szakaszában

A jelenlegi, Ursula von der Leyen vezetésével működő Európai Bizottság és a Jean-Claude Juncker által irányított elődje az EU napenergia szakpolitikája szempontjából kedvező időszakban végezhetik munkájukat.

Juncker kísérte figyelemmel a megújulókat érintő törvények elsöprésére vonatkozó terv átvételét, beleértve az EU egészére vonatkozó 32%-2030-ig zöld energia célkitűzést, és az egyes országokat a piaci korlátozások eltörlésére kényszerítő szabályokat.

A SolarPower Europe hasonlóan pozitívan fogadta Von der Leyen európai környezetbarát megállapodását, dicsérték az új zöld „ipari stratégia” terveit, amelyet a fotovoltaikus ágazat már régóta hiányolt.

A szövetség szintén üdvözölte az az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) azon lépését, hogy felgyorsítják a klímavédelmi beruházások részarányának növelését, 2025-ig 25%-ról 50%-ra, a lépés része a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásának megszüntetésére vonatkozó tervnek.

Az EIB – a világ legnagyobb nemzetközi pénzügyi szervezet – évekig megingathatatlan támogatója volt a szolár projekteknek, folyamatosan támogatta a méretezhető fotovoltaikus távvezetékeket Spanyolországban, Mexikóban, Brazíliában, Zambiában és más országokban.

A napenergiánál az EU új, egy milliárd eurós befektetési tervének másik kiemelt része a javasolt Igazságos Átállási Mechanizmus (Just Transition Mechanism), amely több 100 milliárd eurót kíván juttatni a zöld átállást megsínylő régiókba.

A SolarPower Europe-t képviselő Hemetsberger a Mechanizmust „pozitív lépésként” értékelte, hivatkozott az EU egyik tavaly elkészült tanulmányára, amely szerint a napelemek akár 185 000 munkahelyet teremtő mentőövet is nyújthatnak Európa szénre épült központjaiban.

„Létfontosságú, hogy egyetlen európai régiót vagy közösséget se hagyjunk segítség nélkül az elkövetkező klímaátmenet időszakában” – jelezte a társaság vezérigazgatója a héten. „A napenergia a leghatékonyabb, legjobban méretezhető és népszerű energiaforrás, amely jelentős szerepet játszhat annak biztosításában, hogy az átmenet mindenki számára hasznos legyen.”

Forrás: https://www.pv-tech.org/news/solar-industry-asks-for-central-role-in-europes-green-investment-plan