Túl sok területet erodál a szolár? Az EU szerint nem

Az EU Közös Kutatóközpontja (Joint Research Center) összefüggő adatsorokat hozott létre, hogy leírhassák a blokk 28 tagállamának napenergia potenciálját. Az adatok tanúsága szerint még akkor is csak korlátozott területre lenne szükség, ha 100-szorosára nőne is a jelenlegi napenergia kapacitás – sokkal kevesebbet, mint a szélenergia.

2019. október 11., forrás: mnnsz.hu

Az Európai Unió Közös Kutatóközpontjának (JRC) kutatói megalkották az Enspreso adatsort – energia rendszerek potenciálja megújuló energiaforrásoknál – hogy értékelhessék az EU tagállamok mintegy 276 régiójában a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos potenciális földhasználatot, illetve azt, hogy mekkora termelési kapacitás helyezhető el.

Az ENSPRESO – az EU 28 tagállamának nyitott, átlátható és összefüggő adatbázisa a szél- és a napenergia, valamint a biomasszából nyert energiapotenciálra vonatkozóan című, a ScienceDirect weboldalon közzétett tanulmány szerint a 28 EU tagállam adatsorai energiamodelleket képeznek a tiszta energiában az EU szintjén rejlő lehetőségre vonatkozóan, mindezt életszerű, a földhasználat korlátozásait figyelembe vevő forgatókönyvek és alulról felfelé felépített erőforrás elemzések alapján.

A tanulmány szerzői külön kihangsúlyozták, hogy mind a napenergia, mind a szélenergia rendelkezik akkora potenciállal, amelynek révén háromszor annyi elektromos áram állítható elő, amennyit az EU 2016-ban összesen termelt. A dokumentum szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy ahhoz, hogy a cél napelem projektekkel történő eléréséhez a politikai blokk teljes földfelszínének mindössze 1,4%-ára lenne szükség – még a szélenergia létesítmények ehhez legalább 16%-ot igényelnének.

Ideális forgatókönyv

A napenergia potenciálját úgy számították ki, hogy figyelembe vették a tetők, homlokzatok és bármilyen rendelkezésre álló földterület besugárzásra vonatkozó adatait, ezeket kombinálták a napelem telepítésre alkalmas területek térinformatikai adataival, és a napenergia kinyeréséhez rendelkezésre álló technológiákat – a napelemet és a koncentrált napenergiát.

Négyzetkilométerenként 170 MW napenergia termelési kapacitást és az összes mesterségesen létrehozott felület, továbbá a rendelkezésre álló, nem mesterséges területek 3%-ának felhasználását feltételezve az EU összesen 10 TW napenergia kapacitást tudna elhelyezni, áll a jelentésben, amely 11 000 TWó előállítását teszi lehetővé úgy, hogy az EU teljes földterületének mindössze 1,4%-át foglalja el. Ráadásul az 1,4% nem teljes egészében mezőgazdasági területeket érintene.

A földterület eme 1,4%-os adata az elméleti legkedvezőbb forgatókönyvhöz kapcsolódik, a szolár technológia reális jövőbeli fejlődése valószínűleg lehetővé teszi az ennél kisebb terület elfoglalását, és a tanulmány még nem vette figyelembe a technológiai fejlődést, amelynek eredményeként a szolár létesítmények kevesebb területet fognak igényelni. A kutatók még hozzátették, hogy az adataik nem veszik figyelembe a földterület költségeinek korlátait vagy a közösség részéről felmerülő tiltakozást.

Földhasználattal kapcsolatos vita

A mezőgazdasági művelésre alkalmas területek napenergia célú felhasználása elleni tiltakozás nem új keletű, de Európában az utóbbi időben felerősödött, többek között Hollandiában, ahol májusban korlátozásokat vezettek be az ipari léptékű napelem parkok fejlesztésével szemben, és Olaszországban, ahol a tiltakozók tervezett szolár csomópontoknál adtak hangot véleményüknek Viterbo és Brindisi tartományokban. Németországban és Franciaországban is tiltakozásokra került sor a napelem parkok ellen, továbbá Dél-Koreában a napelem parkok miatti erdőpusztításokkal kapcsolatos vádak merültek fel.

Májusban Franciaország környezetvédelemért és energiaügyekért felelős állami szerve (French Environment and Energy ManagementAgency) tett közzé egy jelentést az elhanyagolt földterületekben és parkolókban rejlő potenciálról amellett, hogy 17 764 olyan helyszínt azonosítottak, amely alkalmas napelemek elhelyezésére.

Forrás: pv-magazine