A koronavírus csak korlátozott mértékben érinti Kína poliszílicium iparát

Johannes Bernreuter elemző szerint Kína poliszílicium termelési kapacitásának zöme a koronavírus kitörésének központjától több tartomány távolságban található. Hozzátette azonban, hogy az ország évi 510 000 tonnányi poliszílicium kapacitásának 27%-át érintheti a probléma.

2020. február 5., forrás: mnnsz.hu

A koronavírus járvány kitörése csak korlátozott mértékben gyakorolhat hatást Kína poliszilícium ágazatára, véli Johannes Bernreuter elemző.

Bernreuter azt nyilatkozta a pv magazine számára, hogy Kína poliszilícium kapacitásainak túlnyomó többsége Hszincsiang tartományban és Belső-Mongóliában található, amelyek mostanáig csak kevés ember megbetegedését jelentették. Az Egyesült Királyságban megjelenő The Guardian folyóirat ma reggel azt jelezte, hogy a koronavírus áldozatainak száma 490-re nőtt.

Az évi 20 000 tonna kapacitással bíró gyártónak, az Asian Silicon-nak és a Qinghai Huanghe-nek (2 500 tonna) otthont adó Csinghaj tartomány szintén távol esnek a vírus által legsúlyosabb mértékben érintett területektől. A koronavírus mostanáig Csiangszu, Zhejiang, Guangdong és Anhuj tartományokat sújtotta, olyan tartományokat, amelyek a szolár ágazat gyártási beszállítói láncának más szegmenseiben játszanak központi szerepet.

Johannes Bernreuter elemző beszámolója értelmében a TianREC (19 300 tonna Shaanx tartományban) és a Luoyang China Silicon (20 000 tonna Henan tartományban) poliszilícium gyártók teljesítményét érintheti az egészségügyi válsághelyzet. „Ez a saját, papíron végzett számításom, de azt nem tudom, hogy a helyszínen ténylegesen mi történik“ – ismerte el Bernreuter.

Rosszkor a rossz helyen

Az elemző még hozzátette, hogy a GCL-Poly 40 000 tonna kapacitású Jiangsu Zhongneng és a 10 000 tonna kapacitású Jiangsu Kangbo létesítmény Csiangszu tartományban találhatók, így ezek termelésére hatást gyakorolhat a koronavírus. Bernreuter szerint még a Tongwei Szecsuán tartományban működő Yongxiang-i 50 000 tonnás létesítménye is hasonlóan szorult helyzetbe kerülhet.

„Összeadva ezeket legrosszabb esetben körülbelül 140 000 tonnát tesznek ki, vagy a teljes, durván 510 000 tonnás kínai poliszílicium kapacitás 27%-át“ – közölte Bernreuter, majd kiegészítette: „Mivel gyanítom, hogy az olyan cégek, mint például a China Silicon, a TianREC és a Jiangsu Kangbo alacsony kapacitáskihasználási rátával üzemelnek, a termékkibocsátásra gyakorolt hatás inkább a 10%-os csökkenés közelében várható.“

A kínai poliszílicium szektor kapacitásbősége alacsony kapacitáskihasználási rátákhoz vezetett, így Bernreuter előrejelzése szerint a termelés vírus által előidézett visszaesését ellensúlyozni lehet a Hszincsiang tartományban és Belső-Mongóliában található új gyártósorok beüzemelésével. „A helyzet sokkal súlyosabbnak tűnik a lapkák és a cellák esetében“ – mondta.

Időközben a Kína nemvasfémekkel foglalkozó iparági szövetségének szilícium szekciója azt jelezte, hogy szűk keresztmetszetek jöttek létre a szilícium por nyersanyag szállításában, valamint a késztermékek vevők részére történő kiszállításában.

A befektetési bank, a Roth Capital Partners tegnap azt jelezte előre, hogy a szolár termékek, többek között a napelem modulok ára rövid távon emelkedhet, mivel a koronavírus okozta járvány hiányt idézett elő a napelem lapkák és a modulok üvege vonatkozásában.

*a cikket február 5-én frissítettük, hogy kiegészítsük a Kína nemvasfémekkel foglalkozó iparági szövetségének szilícium szekciója (Silicon Branch of the China Non-ferrous Metals Industry Association) által kiadott adatokkal.