Európa halad az évtizedes rekord, a 16,7 GW új napelem kapacitás elérése felé

A kereskedelmi testület, a SolarPower Europe előzetes statisztikái azt sugallják, hogy a napelemek vonatkozásában az idei év lehet a kontinens eddigi legjobb éve 2010 óta, amelynek során a kapacitások bővülése éves összehasonlításban eléri a 104%-ot. Spanyolország áll az élen várhatóan 4.7 GW új napenergia kapacitással, ezt követi Németország 4 GW-al.

2019. december 11., forrás: mnnsz.hu

A SolarPower Europe 2019-re szóló kezdeti becsléseiből az tűnt ki, hogy az Európai Unió 28 tagállama 16,7 GW napelemmel szándékozik bővíteni hálózatát az idei évben, ez lenyűgöző 104 százalékos éves növekedést jelent.

Spanyolország állt az idei kapacitásnövekedés élére, és jó úton jár a 4,7 GW bővítés eléréséhez, a kereskedelmi testület első, Európai Uniós napenergiapiaci körkép (EU Market Outlook for Solar Power) című jelentésében foglaltak szerint. Németország 2019-re 4 GW bővítést vett tervbe, ezt követi Hollandia 2,5 GW-tal, és Franciaország 1,1 GW-tal.

„A napelemek virágkorukat élik az Európai Unióban” – nyilatkozta a SolarPower Europe vezérigazgatója, Walburga Hemetsberger. „A napenergia terjedésének új időszakába léptünk.”

A kereskedelmi testület előzetes statisztikáiból az látszik, hogy Európa szolár ágazata közel áll a 2010 óta legjobb év eléréséhez, mivel az EU tagállamai erőfeszítéseket tesznek a 2020-ra kitűzött, kötelező érvényű nemzeti megújulóenergia-célkitűzések elérése érdekében. Ahogy az iparági csoport megjegyezte, a 28 tagállamból 26 több napelemet fog telepíteni ebben az évben, mint tavaly, és ez elsősorban a versenyképes költségeknek tulajdonítható, mivel a napenergia gyakran bizonyul a legolcsóbb alternatívának az új energiakapacitások terén – állítja a szervezet.

A szolár maga mögött hagyta a többi áramtermelési mód telepítéseit

Az év végére az Európai Unió várhatóan összesen 131,9 GW napenergia kapacitással fog rendelkezni, ez az előző évinél 14%-kal magasabb, ez derül ki a statisztikákból. A SolarPower Europe kiemelte, hogy több új fotovoltaikus kapacitás épült idén a kontinensen, mint bármely már elektromos áramot előállító technológia.

Míg Spanyolországé az elsőség az új kapacitásokat tekintve – ezt a koronát 2008 óta most először nyerte vissza – a SolarPower Europe Lengyelországot emelte ki annak rendkívüli ütemű növekedéséért. A szervezet arra számít, hogy az ország telepített napelem kapacitása idén a négyszeresére emelkedik.

A kereskedelmi testület erőteljes növekedéssel számol a következő évekre vonatkozóan, mivel az Európai Unió tagállamai már elkezdték azon lépések előkészítését, amelyek révén eleget tehetnek az Európai Bizottság 2030-ra vonatkozó 32%-os célkitűzésének.

Michael Schmela, a SolarPower Europe vezető tanácsadója és piaci adatokért felelős vezetője az előttünk álló éveket úgy jellemezte, hogy „valóban rendkívüli a napenergia Európában történő hasznosítása szempontjából”. Még hozzátette, hogy az EU által megszabott úton a következő évre 21 GW új napenergia kapacitást irányoztak elő, míg 2021-ben 21,9 GW-ot. „A minden rekordot megdöntő évre 2022-ben számítunk” – tette még hozzá, „minden korábbinál magasabb, 24,3 GW telepítéssel, majd utána 2023-ban, 26,8 GW bővítéssel.

A SolarPower Europe 2019-re vonatkozó előzetes statisztikái közzétételét – valamint új, öt évre szóló, napelem keresletre vonatkozó előrejelzését – a Münchenben, júniusban megtartott Intersolar Europe vásárra ütemezte. Az év elején azt jelezte előre, hogy a teljes év során a globális fotovoltaikus kapacitás bővítései 2019-ben el fogják érni a 128 GW-ot.

Forrás: pv-magazine