Ismét a Jinko Solar lett a világ első számú modul beszállítója 2019-ben

A szolár ágazat óriása tavaly 14,2 GW-nak megfelelő mennyiségű modult szállított, ami 33%-os növekedést jelent 2018-hoz képest, vagyis magasra került a léc egy újabb, kínai gyártók által dominált évben.

2020. február 12., forrás: mnnsz.hu

2019-ben a Jinko 14,2 GW-nak megfelelő modult szállított, ez a 2018-ban szállított 11,4 GW volumennel összevetve 25%-os ugrást jelent az egyesült királyságbeli tanácsadó cég, a GlobalData által készített rangsor szerint. Ez a növekedési tényező megfelelt a First Solar által 2018-ban szállított teljes modulkapacitásnak, mégpedig abban az évben, amikor az egyesült államokbeli gyártó elérte a világ 11. legnagyobb modulszállítója címet a világ egészére nézve.

A legnagyobb szolár vállalatok listáján az első hét helyezett 2018 óta nem változott, mivel a kínai gyártók hegemóniája töretlen. Az egyetlen, amely nem illeszkedik a sorba, az a hatodik helyet megszerző, dél-koreai Hanwha Q Cells, amely – az előző évihez képest 33%-kal több – 7,3 GW-nak megfelelő modult szállított. A kínai beszállítók oly mértékben uralták a piacot, hogy a világ tíz legnagyobb vállalata által ténylegesen leszállított 80,3 GW modul 84%-át, vagyis 67,5 GW-ot Kína szállította.

Másik irányból megközelítve a kérdést, ha a Hanwha-t és a First Solart lehúznánk a listáról, kínai társaik még akkor is több terméket szállítottak volna tavaly, mint a tíz legnagyobb gyártó által 2018-ban összesen szállított 63 GW.

A legtöbbet javuló

Bár az arizonai székhelyű First Solar a nyolcadik helyen áll a listán, azonban a cég messze nagyobb százalékos ugrást ért el az Egyesült Államokban, mint a tíz legjobb cég bármelyike, tavaly a szállítások volumenét 104%-kal növelték, ezzel ugrott előre a 11. helyről 2018-ban.

Ankit Mathur, a GlobalData áramtermelési gyakorlatokkal foglalkozó vezetője azt mondta, hogy csekély annak az esélye, hogy ezúttal ez megváltozik a következő év során.

„Megmarad a kínai gyártók dominanciája a 2020-ban esedékes telepítéseknél , közben új piacok alakulnak ki Dél-Kelet-Ázsiában, Latin Amerikában és a Közel-Keleten amelyek keresleti központként kerülnek fel a napelemes világ térképére“ – jelezte az elemző.

Forrás: pv-magazine