Francia-német együttműködés függőleges napelemek terén

A francia energiaóriás, a Total és a német start-up cég, a Next2Sun egyesítették erőiket, hogy a francia piacon függőleges napelemes megoldásokat dolgozzanak ki. Az olajvállalat Total Quadran egysége a megoldás agrivoltaikus projektekben történő felhasználását tervezi.

2020. március 31., forrás: mnnsz.hu

A A francia pv-magazine-ban jelent meg

A francia energiaszolgáltató, a Total és a német start-up, a Next2Sun megállapodást írtak alá a Next2Sun megoldásának, a kétoldalas fotovoltaikus panelek függőleges telepítési technológiájának kizárólagos kifejlesztésére a francia piacon, kivéve az Elzász-i régiót.

A Next2Sun szerelvények lehetővé teszik a panel függőleges elhelyezését, hogy kihasználják a véletlenszerű napsugárzást az elülső és a hátsó oldalukon is, és hogy maximális teljesítményt biztosítsanak a magas fogyasztással járó órákhoz, hajnalban és szürkületkor. Védelmet nyújtanak a széllel és a nappal szemben, kis helyet foglalnak el, és könnyen beépíthetők mezőket elválasztó kerítésekbe vagy más szerkezetekbe, ezért a rendszer ideális az agrivoltaikus alkalmazások számára.

A Total, amely nemrégiben jelentette be elkötelezettségét az agrivoltaikus eszközök mellett azzal, hogy partnerségi megállapodást írt alá a mezőgazdasági szövetkezeteket tömörítő InVivo-val, fokozni kívánja tevékenysége intenzitását ebben a szektorban.

„A Total Quadran-nak meggyőződése, hogy ez az innovatív technológia kulcsfontosságú hozzájárulást fog jelenteni a mezőgazdasági terület kezelésében azáltal, hogy mérsékli a felhasználási területek közötti versengést” – mondta Thierry Muller, a Total Quadran ügyvezető igazgatója. „Ez a partnerség része azon célkitűzésünknek, hogy a mezőgazdasági szektor szereplőivel összehangolva végezzük munkánkat, amelynek eredményeként 2025-re 500 MW agrivoltaikus telepítést szeretnénk csatasorba állítani.

A német start-up cég, a Next2Sun adománygyűjtő akciót indított az Econeers platformon, amely tíz nap múlva ér véget. Eddig 500 000 eurót sikerült összegyűjteni. Azonban a vállalat abban reménykedik, hogy ezt még sikerül megduplázni és elérni az 1 millió eurót.

A Total Quadran azt közölte március elején, hogy célul tűzte ki csaknem 500 MW napelem kapacitás mezőgazdasági területen történő elhelyezését 2025-ig bezárólag, az ezek által megtermelt energia fedezi több mint 500 000 ember szükségleteit. „Meggyőződésünk, hogy az energiacégek és a mezőgazdasági szereplők közötti együttműködés oly módon segítheti elő a megújuló energiák előretörését, hogy az valamennyi érintettnek kedvezzen” – nyilatkozta akkoriban Muller.

Forrás: pv-magazine