Ösztönzők a háztartási szolár-plusz-tárolási rendszereknek Ausztriában és Olaszországban

Visszatérítést kínálnak azoknak a háztulajdonosoknak és vállalkozásoknak, akik hajlandóak kis méretű napelemes rendszereiket energiatárolással párosítani.

2020. március 11., forrás: mnnsz.hu

Az osztrák kormány ma indított el egy 36 millió eurós visszatérítési programot a kis méretű szolár-plusz-tárolási rendszerekhez. Az összeg kétharmadával lakóépületek tetején elhelyezett napelemeket fognak támogatni, 12 millió euróval pedig az energiatárolást.

A rendszer kezelője az OeMAG energiahivatal lesz, és a háztulajdonosoknak a tetőn elhelyezett szolár kapacitás után kilowattonként 250 eurót kínálnak, míg a tárolásért kilowattonként 200 eurót. A visszatérítésért a legfeljebb 500 kW kapacitású napelemes rendszerekkel folyamodni, a tárolórendszerek kapacitása legfeljebb 60 MWh lehet.

Az osztrák napelem szövetség, a PVA becslése szerint ezek a pénzügyi alapok hajtóerőként működhetnek a 100 MW-os napelem kapacitások és a 60 MWh tárolórendszerek esetében.

Pár száz kilométerrel távolabb – a részlegesen lezárt határon túl – Lombardia regionális tartománya Észak-Olaszországban 10 millió eurót különített el egy hasonló rendszerhez, amelyet a közintézmények tűztek ki célul.

Lombardiában az állami és regionális társaságok igényelhetnek 50%-os visszatérítést a szolár plusz tárolási rendszerek vételára alapján, vagy a tárolórendszerek teljes költségére, ha már működő napelemsorozatok mellé telepítik. Az egyes jelentkezők legfeljebb 100 000 euró összegű támogatást kaphatnak.

A regionális kormányzat már korábban is, 2016-tól támogatta a lakóépületek és kereskedelmi létesítmények energiatároló rendszereit, amennyiben azokat már meglévő fotovoltaikus rendszerekhez csatlakoztatták, a program költségvetése ekkor 2 millió euró volt. Ez az összeg 2017-ben megduplázódott, tavaly 3 millió euróra csökkent, és júniusban 4,4 millió euróra emelték a tavalyi és az idei évben kiosztott összeget.

Az országos megújuló energiákkal foglalkozó szervezet, az ANIE Rinnovabili becslése szerint Olaszország március végén 18 036 megújulókkal párosítótt tárolórendszerrel rendelkezett, ezek összesített kapacitása 80,2 MW és a tárolható energia mennyisége 167,7 MWh. Ezen belül a jelentések szerint 11,2 MW/20,6 MWh bővülésre a tavalyi évben került sor. A rendszereknek körülbelül 93%-a lítium-ionos akkumulátorral működik, és 99%-uk esetében a tárolási kapacitás nem éri el a 20 kWh-t.

Forrás: pv-magazine