Németországban vasúthoz kapcsolódó ipari méretű napelem projektet jelentettek be

A 42 MW-os napelem erőművet Németország keleti részében fogják megépíteni, hogy energiával lássa el a német vasútüzemeltető, a Deutsche Bahn 16,7 Hz-es hálózatát. Az építésre várhatóan akkor kerül sor, amikor a helyi hatóságok kiadják a végleges engedélyeket.

2020. január 27., forrás: mnnsz.hu

A német vasútüzemeltető, a Deutsche Bahn és a szolár projekteket fejlesztő Enerparc szerződést kötöttek egy42 MW-os naperőmű megépítéséről a Schleswig-Holstein-i Wasbekben, Németország keleti felében.

A megtermelt elektromos áramot közvetlenül a Deutsche Bahn 16,7 Hz-es hálózatába fogják betáplálni egy Neumünsterben elhelyezendő áramátalakító létesítményen keresztül.

Az Enerparc azt közölte a pv magazine-nal, hogy az erőmű várhatóan körülbelül 38 gigawattórányi napenergiát állít elő évente.

A helyi hatóságok még nem döntöttek a létesítményre vonatkozó földhasználati engedélyről – ismertette az Enerparc –, így az építés azonnal indulhat, amint jóváhagyják az engedélyt.

Zöld célkitűzés

Idén a Deutsche Bahn 61%-ra akarja növelni a tiszta energia arányát energia portfólióján belül, míg a végső cél az, hogy 2038-ig a teljes vasúti hálózatát megújulók forrásokból származó energiával lássa el.

„Most először kerül sor a napenergia közvetlenül a vontatásiáram-hálózatába történő betáplálására“ – közölte Ronald Pofalla, a vasúttársaság leányvállalatának, az energiaellátással foglalkozó DB Energie infrastruktúráért felelős igazgatója. „A klímavédelmet szolgáló stratégiánkkal új területet hódítottunk meg.“

A DB Energie vezető tisztségviselője, Torsten Schein azt mondta, hogy a vállalata Németország ötödik legnagyobb áramszolgáltatója, és hozzátette: „A napenergia e közvetlen betáplálásával tapasztalatokat és ismereteket fogunk szerezni a vasút megújuló energiákkal történő ellátásáról.“

Az Egyesült Királyságban augusztusban jelentettek be hasonló projektet. Anglia déli részében, a Hampshire megyei Aldershot városa melletti vasútállomás ad otthont egy 30 kW-os naperőműnek. A projekt, amely az első ilyen jellegű projekt, vontatásiáramot állít elő az Egyesült Királyság vasúti rendszere számára.

Forrás: pv-magazine