Egy kereskedelmi forgalomba kerülő HJT napelem cella elérte a 24,1%-os hatékonyságot

A cella gyártója a svájci központú Ecosolifer, amelynek gyártósorát a heteroátmenetes modulokra szakosodott Meyer Burger szállította egy 100 MW-os, Magyarországon található gyárba. A bejelentett hatékonyságot független szakértőknek még meg kell erősíteniük.

2020. március 5., forrás: mnnsz.hu

A napelemes cellák gyártásával foglalkozó Ecosolifer AG megkezdte a kétoldalas, heteroátmenetes napelem cellák tömeggyártását 100 MW-os gyárában, a magyarországi Csornán.

„Azt tervezzük, a második negyedév végére az egy műszakos, 14 MW-os kapacitásról átállunk a három műszakos rendszerre, amelynél a teljes kapacitás eléri a 100 MW-t” – nyilatkozta Rikus Janken, a vállalat üzemeltetési igazgatója (Chief Operating Officer, COO) pv magazine számára.

Janken szerint a piac későbbi fejleményeinek tükrében van mód arra, hogy a svájci berendezéseket gyártó Meyer Burger szállított gyártósoruk kapacitását 300 MW-ra bővítsék egy későbbi fejlesztés részeként.

A létesítményben előállított cellák hatékonysága – amelyeket jórészt az európai modulgyártók között osztanak szét – Janken szerint eléri a 24,1%-os energiaátalakítási hatékonyságot. Ezt az eredményt azonban még külső független félnek meg kell erősítenie. „Ezeket az eredményeket eddig csak házon belül mértük, saját mérőberendezéseinkkel” – részletezte.

A legyártott cellák átlagos hatékonysága 23,5% körüli, ami még nem foglalja magában a kétoldalas elrendezés előnyét – tette hozzá Janken.

A cella termékadatlapja szerint a 156,75 x 156,75 mm méretű eszköz 20 mm vastagságú, n-típusú monokristályos lapkákból épül fel. Mind az első, mind a hátsó oldala gyűjtősín nélküli, texturált, és átlátszó vezető oxid (TCO) valamint antireflexiós bevonat egészíti ki.

A cella négy különböző kimenő teljesítménnyel kapható. A bejelentett 24,1%-os hatékonyság mellett a cella kimeneti teljesítménye 5,86 W, míg a második típusnál a kimeneti teljesítmény tartománya 5,74 W és 5,85 W közötti, míg a hatékonysága 23,50% és 23,99% közötti. A cella harmadik változatának kimenő teljesítménye 5,61 W és 5,73 W közötti, hatékonysága pedig 23,0% és 23,49% közötti. A legalacsonyabb teljesítményű cella 22,50% és 22,99% közötti hatékonysággal állít elő 5,49 W és 560 W közötti teljesítményt.

A cellákról még azt közölték, hogy alacsony a hőtágulási tényezőjük (< 0,24 %/K), és a kétoldalasságuk 93% fölötti. „Ezeknek a kiemelkedő paramétereknek köszönhetően az EcoSolifer heteroátmenetes celláiból gyártott fotovoltaikus modulok megszerezhetik a piacon napjainkban elérhető legalacsonyabb teljes élettartamra vetített költség (Levelised Cost Of Energy, LCOE) szintet” – állította Janken.

A cég eredetileg azt tervezte, hogy a sorozatgyártást 2018 első negyedévében indítja meg, míg az első cellák a tavalyi év első felében gördültek le a gyártósorról. Körülbelül 2015 augusztusában az EcoSolifer hozzávetőlegesen 23 millió (kb. 29,5 millió USD) értékű megállapodást írt alá a svájci székhelyű Meyer Burger Technology Ltd-vel a szükséges HJT berendezések leszállításáról.