Napelem panelek hűtése vízzel

A francia Sunbooster a napelem modulok hűtését szolgáló technológiát fejlesztett ki olyan esetekre, amikor a környezeti hőmérséklet meghaladja a 25 C fokot. A megoldásban szerepet kap egy sor csővezeték, amely vékony vízfilmet permeteznek a tetőn elhelyezett és a talajra telepített fotovoltaikus panelek üvegének felületére. A hűtési rendszerek a vizet esővíztartályokból veszik fel, majd újrahasznosítják, szűrik, és ismét tárolják. A társaság állítása szerint ez a technológia éves szinten 8% és 12% közötti mértékben képes fokozni az áramtermelést.

2020. április 2., forrás: mnnsz.hu

A fotovoltaikus rendszerek telepítésével foglalkozó francia Sunbooste vízalapú hűtési technológiát fejlesztett ki a napelemek számára. Azt állítja, hogy a megoldás évente akár 8-12% közötti mértékben növelheti a megtermelt elektromos energia mennyiségét.

A megoldás lényege egy csőrendszer, amely végigfuthat a tetőn elhelyezett napelemen vagy a talajra telepített parkon. A csöveket arra használják, hogy vékony vízfilmet permetezzenek a modulok üvegfelületére.

„A vállalat kezdetben vízpárologtató megoldással kísérletezett, de ez hősokkot idézett elő a fotovoltaikus rendszerben” – nyilatkozta a Sunbooster vezérigazgatója, Grégory Boutteau a pv magazine számára. „Ráadásul az ilyen hűtési rendszer által létrehozott cseppek negatív hatást gyakoroltak a napfény elnyelésére.”

Vízáram

A vállalat megoldásában egy szabadalmaztatott, számos apró nyílással ellátott cső szerepel, így különleges telepítési ismereteket igényel. A tárolt esővizet a panelek rézsűs széléhez vezetik. A víz ezután ráfolyik a modulok felületére, és azonnal csökkenti a hőmérsékletet.

„A csövek gyártásához felhasznált anyagokat minőségük, megbízhatóságuk és tartósságuk alapján választottuk ki” – ismertette Boutteau –, de további részleteket nem közölt a szabadalmaztatott technológiáról. „A csövek ellenállnak az UV fénynek és fúrt lyukakkal vannak ellátva – ezek számát és méretét a terveink és tervezőirodánk határozza meg, szabadalmaink figyelembe vételével.”

A vizet kizárólag a panelek üvegfelületére juttatják, és elkerülik a műanyagból készült részeket, például a hátlapokat vagy más alkatrészeket. „Bizonyos értelemben tekinthetünk erre esőként is, ezért nincs hatással a modulok garanciájára” – vélte Boutteau.

A Sunbooster technológia nagy felületű, tetőn elhelyezett napelemes projekteknél is alkalmazható.

A rendszert egy hőmérséklet-érzékelő hozza mozgásba, amely kiváltja a vízpermetezést, amikor a környezeti hőmérséklet meghaladja a 25 C fokot. Bár a víz valamelyest befolyásolhatja a modulok fényelnyelését, ezt teljes mértékben ellensúlyozza a megtermelt energia növekedése, amely annak köszönhetően érhető el, hogy megelőzik a környezeti hőmérséklet 30 Celsius fok fölé emelkedését – magyarázta Boutteau.

A hűtési rendszer a vizet esővíztartályból veszi fel. Ezután a vizet újra fel lehet használni, vissza lehet keringetni, megszűrni és ismét tárolni. „Sunbooster megoldásunk zárt rendszerként működik, nincs szüksége hozzáadott vízre” – jelezte Boutteau.

Költségszempontok

A fotovoltaikus rendszereknél és tetszőleges típusú és dőlésszögű napelem parkoknál alkalmazható technológia költsége jelenleg megawattonként csaknem 250 000 euró. De a Sunbooster arra számít, hogy két éven belül a felénél is alacsonyabbra szoríthatják ezt a költséget, a wattonként 100 000 euró és 150 000 euró közötti tartományba.

„Jelenleg új partnerségi kapcsolatok kialakításán dolgozunk a legnagyobb szereplőkkel” – közölte Boutteau. „Ez a hatalmas talajra telepített rendszerek méretarányos gazdaságosságával párosulva segíteni fog bennünket, hogy jelentős mértékben csökkentsük a költségeket.”

Bár a modulokra kerülő víz kis mértékben befolyásolja a modulok fényelnyelését, ezt teljes mértékben ellensúlyozza az energiatermelés növekedése – állítja a Sunbooster.

Mostanáig a technológiát csak olyan projekteknél alkalmazták, amelyek költségeket ellentételező ösztönzőkkel működtek. Azonban a cég úgy véli, hogy megkezdte rendszere költségeinek drasztikus csökkentését, hogy a közeljövőben már támogatás nélküli projekteket is támogathassanak.

Egy 10 MW-os napelemparkhoz körülbelül 25 km csővezetékre lenne szükség, amely megbonyolítja a logisztikát és a telepítést – jelezte Boutteau. „De a szüksége tudás birtokában a rendszer telepítése egyszerű” – tette hozzá.

A Sunboosternek jelenleg csapatokat kell kiküldenie rendszerei telepítéséhez. Azonban a társaság azt tervezi, hogy globális szinten be fogja tanítani a technológia telepítésére képes partnereket, saját normái szerint. „Partnereink hálózatunkon belül referenciákkal fognak rendelkezni, amelyet a Sunbooster által kiadott nemzetközi tanúsítvány fog igazolni” – vázolta fel Boutteau.

Még hozzátette, hogy egy hasonló hűtési rendszer átvétele növelheti a projektek összetettségét, és a lehetséges változók számát. „Rendszerünk telepítése Spanyolországban vagy Németországban nem ugyanazt jelenti” – mutatott rá Boutteau . „Továbbá figyelembe kell venni számos vízzel kapcsolatos tényezőt, így a párolgás sebességét, a páratartalmat és a rendelkezésre álló vízforrásokat.”

Forrás: pv-magazine