Észak-Macedónia 35 megawattos napelem pályázatára 82 pályázat érkezett

A kormány 25 MW-os napelem park építését tervezi Sveti Nikole, és egy 10 MW-os létesítmény megépítését Makedonski Brod városában. A nyertes pályázóknak járó betáplálási prémiumot 15 euró/MWó szintre korlátozták.

2019. szeptember 4., forrás: mnnsz.hu

Az Észak-macedón Köztársaság gazdasági minisztere, Kreshnik Bektashi jelentette be, hogy 82 befektető adott be pályázatot annak a két napelem projektnek a megépítésére, amelyeknek összesített kapacitása 35 MW, és amelyekre a minisztérium június elején írt ki pályázatot.

Az egyik, több erőműből álló projekt összesített kapacitása 25 MW lesz és Sveti Nikole helyhatóság területén helyezik majd üzembe, az ország északi részében; míg a másik, 10 MW kapacitásnak megfelelő projektet Makedonski Brod-ban, az Észak-macedón Köztársaság középső részében. „Ahhoz, hogy eleget tehessünk a különböző befektetők igényeinek, az építésre kijelölt területet különböző méretű részekre osztottuk fel, így a fejlesztőknek olyan lehetőséget kínálunk, hogy 10 MW, 5 MW, 2 MW és 1 MW kapacitású projektekre jelentkezhessenek” – ismertette Bektashi egy sajtókonferencia alkalmából.

A kiválasztott projektek olyan betáplálási tarifát fognak biztosítani, amely szükség esetén megfejeli a piaci energiaárat. A prémiumot 15 euró/MWó (0,015 euró/kWó) szinten maximalizálták – tette hozzá Bektashi. Elmondta még, hogy az eredményeket a pályázatok felbontását követő 90 nap elteltével fogják közzétenni.

Júniusban az ország közgazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese, Koco Angjushev jelentette be a 26 MW kapacitásra vonatkozó pályázat elindítását a következő hónapra. A közbeszerzési eljárások fordulói várhatóan 50 millió euró értékű befektetést fognak aktivizálni – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Az Észak-macedón Köztársaságban 10 MW napelem park áll fejlesztés alatt, amióta az állami tulajdonban lévő áramszolgáltató cég, az Elektrani na Makedonija áprilisban pályázatot írt ki. Az erőművet az ország második legnagyobb hőerőművének szomszédságában fogják felépíteni, amely jelenleg az ország elektromos áram iránti igényének 10%-át fedezi. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (European Bank for Reconstruction and Development) januárban elfogadta, hogy 5,9 millió euróval támogassa a szolár projektet.