EU: tegyük az új klímavédelmi törvényt ambíciózusabbá vagy kevésbé kockázatkerülővé

Nincs értelme várni, amikor „ég a ház“ – mondta Greta Thunberg aktivista, amikor az Európai klímavédelmi törvényt bírálta.

2020. március 6., forrás: mnnsz.hu

Kormányok, kampányszervezők, megújuló ágazat fontos szereplői és más az energia átállás szempontjából kulcsfontosságú érintettek sürgették az EU-t, hogy gondoskodjon az új klímavédelmi törvény sikerességéről.

Szerdán az Európai Bizottság olyan jogalkotási javaslatokkal állt elő, amelyek kötelező erejűvé tennék az EU 2050-ig elérendő klímasemlegességét; ez olyan nyomásgyakorlást jelentene, amely megmutatná az európaiaknak, hogy törvényhozóik „komolyan gondolják” az évszázad közepére az üvegházhatást okozó gázok nettó nulla kibocsátásának elérését.

A Bizottság tervei szerint ezt szerdán jelentették volna be, azonban az európai környezetvédelmi törvény tervezete már egy nappal korábban kiszivárgott. A kiszivárgott szöveget átnéző kampányolók bírálták a tervezetet az abból láthatóan hiányzó, 2030-ra vonatkozó felülvizsgált célkitűzések miatt; másnak a közzétett törvény alapján ez megerősítést is nyert.

A CAN (Climate Action Network) Európa című rendezvényén a kampányolók kritizálták azt a döntést, amely szeptemberig elhalasztaná az EU ÜHG-kibocsátáscsökkentés (üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére) vonatkozó céljainak a jelenlegi 40%-ról 50 vagy 55%-ra emelését. Az egyértelmű ütemterv hiánya annak kockázatát hordozza magban, hogy a klímavédelmi terv „tartalom nélküli üres formává” válik – vélte Wendel Trio igazgató.

A felhívások visszhangra találtak Spanyolországban. Európa jelenlegi napelem csúcstartójának kormánya 11 másik országgal közösen azt rögzítette egy levélben, hogy a 2030-as célkitűzést júniusig erőteljesebbé kell tenni. Spanyolország szerint ez biztosítaná, hogy az EU jó példával járhat elöl a novemberben Glasgowban megrendezendő COP26 globális klímaváltozási csúcstalálkozón.

Amikor szembesült a 2030-as célkitűzések korábbi tisztázására vonatkozó felhívásokkal, a Bizottság a szerdai eseményektől függetlenül magasabb fokozatba kapcsolt a szeptemberi ütemtervet illetően. A célkitűzés vezérfonala szerint Brüsszel ötévente tervezi a célok felülvizsgálatát, hogy garantálható legyen a 2050-es nettó nulla ÜHG-kibocsátáscsökkentés pályagörbéje.

A fotovoltaikus ágazat sürgeti a szűk keresztmetszetek megszüntetését, miközben Thunberghez „megalkuvást” emleget Az új törvény – amely csak tervezetnek minősül, amíg az EU intézményei el nem fogadják – az egyike a tavaly júliusban megválasztott Bizottság elnök, Ursula von der Leyen első meghatározó lépéseinek. A tervezetet egy nappal korábban kiadó németországi születésű ember azt mondta, hogy „kijózanító hatású” volt elképzelni azt a jövőbeli klímát, amellyel a jövőbeli fiatal generációk 2050-ben szembesülhetnek.

Pár órával később azonban ezen generációk legismertebb képviselői erőteljes szavakkal szálltak síkra a klímavédelmi törvénnyel szemben. Miután szerdán találkozott Von der Leyen-nel, a 17 éves klímaaktivista, Greta Thunberg a Twitter-en bélyegezte a törvényt „megalkuvónak”. „Nincs értelme” a késlekedéseknek, jelezte.

A törvénytervezet közzétételét megelőzően az energiaipar óriásai, az SSE, az Enel, a Statkraft, az Iberdrola, a Verbund és az EDP erőiket egyesítve szólítottak fel az EU egyértelműbb pályájának kijelölésére a klímasemlegesség évszázad közepére történő elérésének útján. Levelükben azt írták, hogy Európának határozottabb 2030-as ÜHG-kibocsátáscsökkentési célkitűzésekre van szüksége, valamint 2040-ig elérendő köztes célok kitűzésére is.

A SolarPower Europe közzétételét követően üdvözölte a klímavédelmi törvény tervezetét, és a „megfelelő irányba tett lépésnek” minősítette. Szerdán a fotovoltaikus ágazatot képviselő kereskedelmi testület sürgette, hogy az EU bontsa le a zöld energia terjedése előtt álló akadályokat, beleértve a hálózattal és az engedélyeztetéssel kapcsolatosakat.

Az új törvény része egy nagyobb tervezetnek, a zöld gazdaságpolitikára irányuló ún. „New Green Deal”-nek, amelyet Von der Leyen Bizottságának nevéhez fűződik. A terv célja Európa zöldebbé és tisztességesebbé tétele egy az egész kontinenst érintő gazdasági megtorpanás és a fokozódó euroszkeptikus feszültségek időszakában.

A Green Deal javaslatainak egy része közvetlenül hatást gyakorolhat egész Európában virágzó szolár ágazatra. A fotovoltaikus projektek arathatják le az 1 trillió euró (1,11 trillió USD) összeg egy részét, amelyet az Európai Unió be kíván ruházni a zöld gazdaságba 2030-ig, valamint a legfontosabb bank, az Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) által nyújtott „zöld kölcsönök” egy részét.

Forrás: pv-magazine