Kanadában megvalósul a kereskedelmi alapú napenergia

A német tervezéssel, közbeszerzéssel és építéssel foglalkozó JP Joule felkészült a 25,4 MW-os naperőmű megépítésére, amely a megtermelt áramot az azonnali piacon fogja értékesíteni diverzifikált erőmű portfóliója részeként. Az Alberta tartományba tervezett létesítmény az utóbbi hónapokban a régióban bejelentett támogatás nélküli projektek körét fogja bővíteni.

2019. október 28., forrás: mnnsz.hu

A német tervezéssel, közbeszerzéssel és építéssel foglalkozó JP Joule kanadai egysége, a GP Joule Canada Corp, szerződést kötött a 25,4 MW-os Innisfail napenergia projekt megépítésére Red Deer megyében, a kanadai Alberta tartományban.

A projekt, amelyet a vállalat az ország első kereskedelmi célú fotovoltaikus üzemeként írt le, az elektromos áramot az azonnali piacon fogja értékesíteni diverzifikált erőmű portfólióján belül. „Egész csapatunk várja, hogy csaknem hat hónapnyi mérnöki optimalizálást követően idén ősszel sor kerül az áttörésre Innisfailban az Elemental Energy Team és a helyi közösség bevonásával” – közölte David Pichard, a GP Joule észak-amerikai ügyvezető igazgatója.

A projekt várhatóan 69 000 darab, meg nem nevezett gyártó által előállított kétoldalas modult fog használni, és úgy fogják megtervezni, hogy maximalizálják az energiahozamot 35 éven keresztül, és fontolóra veszik a tárolási hozzáadásának lehetőségét. További műszaki és pénzügyi részleteket nem közöltek a projektről.

Támogatás nélküli projektek

Az erőmű tulajdonosa a kanadai megújuló energia befektetésekkel foglalkozó Elemental Energy Inc nevű cég lesz.

Ha az ütemezésnek megfelelően építik meg, akkor ez lesz Kanada első kereskedelmi célú napenergia projektje, de nem ez az egyetlen, amelyet bejelentettek az országban. Augusztusban Alberta közművekkel foglalkozó bizottsága jóváhagyta a 400 MW-os Travers napenergia erőművet, amelyet a Greengate Power Corp nevű cég fejleszt Vulcan megyében.

Akkoriban a Brookline PR vállalat Greengate által alkalmazott szóvivője a következőket közölte a pv magazine felé: „A nemrégiben bejelentett Travers Solar projekt mögött nem áll garantált áramellátási megállapodás [power purchase agreement, PPA] vagy közpénzből finanszírozott támogatás. A Greengate Power kereskedelmi alapon tervezi biztosítani a Travers Solar projekt finanszírozását, amely azon alapszik, hogy 2030-ig Alberta kivezeti az összes szénalapú elektromos áramot piacáról, beárazásra kerülnek a szén-dioxid-kibocsátások és ezek eredményeként jelentős mértékű új áramtermelési beruházás iránti igény lép fel.” A tervek szerint a projekt építését a jövő év elején kezdik el.

Emelkedő elektromos áram árak

Alberta ösztönzi a támogatás nélküli, a fejlesztők például a kínai és kanadai tulajdonú gyártó, a Canadian Solar által megkötött áramellátási megállapodásokkal működő nagyüzemi naperőműveket, mert az utóbbi hónapokban a szénkitermelés befejezésére vonatkozó döntések hírére az elektromos áram ár emelkedni kezdett.

A tavaly év végén a Kanadai Országos Energia Bizottság (Canadian National Energy Board) által Napenergia alapú áram gazdaságossága Kanadában (Economics of Solar Power in Canada) címen közzétett jelentés azt fogalmazta meg, hogy a napenergia helyi áramdíjakkal szembeni gazdaságossága a befektetők számára többet nyom majd a latban, mint a napsugárzás értéke. „Például Albertában tapasztalható az egyik legalacsonyabb napenergia fedezeti pont a lakóépületeknél, de a helyi forgalmazók által szállított energia még mindig olcsóbb” – áll a jelentésben. „Ezért pénzügyi értelemben inkább érdemes helyi forgalmazótól vásárolni, mint napelem projektet telepíteni az előállításhoz.” Azonban a jelentés valószínűleg a 2017-es adatok feldolgozásán alapult, amikor az elektromos áram ára történelmi mélypontot ért el a 0,0288 kanadai dollár/kWó (0,022 amerikai dollár) szinttel.

Az albertai kormányzat által februárban megtartott árverés három szolár projekt érdeklődését keltette fel, amelyeknek az összesített termelési kapacitása 94 MW-ot tett ki, és az általuk kínált átlagos elektromos áram ára 0,048/kWó kanadai dollárt (0,036 USD-t) tett ki. A Kanadai Napelem Szakmai Szövetség (Canadian Solar Industries Association) azt jelezte, hogy ez az adat „nem éri el a korábbi években, 2008 és 2018 között rögzített átlagos nagykereskedelmi energiárat, amelyet a földgáz felhasználásával előállított elektromos áramért fizetett a tartomány”.

Alberta tartomány célja az, hogy a megújuló energiákból fedezzen 5 GW-ot, tiszta elektromos áram igényének 30%-át még 2030 előtt.

Forrás: pv-magazine