A Duke Energy mérföldkőnek számító energiavásárlási megállapodást ír alá Észak-Karolinában

Charlotte lett az első egyesült államokbeli önkormányzat, amely napenergia megállapodást kötött a Duke Energy-vel egy új Előnyben a Zöld Forrás (Green Source Advantage) programon keresztül.

2020. március 11., forrás: mnnsz.hu

Miután sikerült a Google-t és a Cisco-t rávenni, hogy lépjenek a cég Green Source Advantage (GSA) programjához kezdetektől csatlakozók táborába, a Duke Energy most tető alá hozta első önkormányzati ügyletét a rendszeren belül – egy 35 MW-os energiavásárlási megállapodás (power purchase agreement, PPA) formájában, amelyet az észak-karolinai Charlotte városával írtak alá.

Az energiavásárlási megállapodás, amelyet a városi tanács február végén hagyott jóvá, Charlotte-t teszi az Egyesült Államok legnépesebb városává, amelyet zöld tarifa révén megszerzett iapri volumenű napenergiával látnak el. A projekt megépítését Iredell megyében a Carolina Solar Energy és az Ecoplexus fogja elvégezni, és 2022-re várhatóan már teljesen üzemképes lesz. A város által vásárolt energia 25%-os csökkenést fog jelenteni az önkormányzat területének teljes éves szén-dioxid-kibocsátása területén.

„A jelenlegi szabályozási környezet alapján a GSA program tényleg a legkedvezőbb lehetőséget képviselte számunkra” – foglalta össze Charlotte városának energiaügyekért és fenntarthatóságért felelős koordinátora, Heather Bolick, a pv magazine számára. A Duke, valamint az Amerikai Városok Klímaváltozás Kihívása (American Cities Climate Challenge) programban közreműködő partnereink, a Rocky Mountain Institute és a World Resources Institute vetették fel a jelenlegi szabályozási környezet gyors módosításával és ezzel a programmal kapcsolatos részleteket.”

A megújuló energiára nagyobb mértékben támaszkodás, valamint a széndioxid-kibocsátás csökkentése a város olyan céljai közé számítanak, amelyeken már egy ideje dolgoznak. 2018 júniusában a város elfogadta azt a célkitűzést, hogy 2030-ra a város intézményei érjék el a teljes szén-dioxid semlegességet. Ugyanazon év decemberében Charlotte elfogadta az Amerikai Városok Klímaváltozás Kihívását, ami elkötelezettséget jelent 6 MW helyszíni napenergia létesítmény telepítésére az önkormányzatok épületein a város minden részében.

Ahogy telt az idő, a városi közművek bizottsága jóváhagyta a GSA programot, és a város tisztviselői ráébredtek, hogy annak megvalósítása révén jobban el tudják érni a Charlotte elé kitűzött szén-dioxid semlegességi célokat. Bolick szerint az is nyilvánvalóvá vált, hogy 6 MW-nyi napelem elhelyezése az önkormányzati épületeken nem volt oly mértékben megvalósítható és hatékony, amennyire kezdetben gondolták.

A Duke-kal kötött energiavásárlási megállapodás fényében látható, hogy a város nem adta fel az önkormányzati napelem elképzelését, és jelenleg zajlik a két rendőrkapitányság épületének tetején a napelem sorozatok telepítése. Mostanáig a város 714 kW napelemet telepített hat létesítményre, míg két rendőrkapitányság projektje további 117 kW-ot képvisel.

A Duke-kal kötött egyezség bár impozáns kezdetnek számít, mégis csak az első lépését képviseli a város előtt álló hosszú útnak. Bolick azt mondta, hogy Charlotte és a környezetében élő közösségek a jövőben további zöld energiára vonatkozó szerződéseket köthetnek.

„Szülő vagyok. Charlotte polgára vagyok. Azt akarom, hogy a város a jövőben is ugyanilyen életteli maradjon, mint ma. A klímaváltozás valódi veszély, és remélem, hogy ez a projekt hozzájárul a folyamat megfordításához, még ha csak kis mértékben is.”

Forrás: pv-magazine