A Belt and Road 1 GW napenergiát ad Olaszországnak

A kínai állam tulajdonát képező napelemgyártó, a Jetion Solar azt közölte, hogy egy sor új napelempark fejlesztéséről írt alá megállapodást az olasz kormány kezében lévő olaj- és gázipari óriással, az Eni-vel, és a 2 milliárd eurós tranzakció öt régióban fog megvalósulni a következő három éven belül.

2019. október 3., forrás: mnnsz.hu

Az első Olaszországban a megújuló energiára vonatkozóan kötött megállapodás része lesz Kína Belt and Road Initiative (BRI), azaz „Egy övezet, egy út” kezdeményezésének, és láthatóan úgy időzítették, hogy az országok állami tulajdonú vállalatai által az 1 GW új napenergia termelő kapacitás fejlesztéséről kötött megállapodást követő három évben valósuljanak meg.

A Nápolyban megtartott aláírási ünnepségen a kínai állam kezében lévő fotovoltaikus cella- és modulgyártó, a Jetion Solar aláírta, hogy 1 GW-nak megfelelő új napelem kapacitást fog fejleszteni Olaszország Campania, Puglia, Basilicata, Abruzzo és Marche régióiban a következő három évben.

A Kína Nemzeti Építőanyag Csoportjához tartozó Jetion sajtóközleményben jelentette be az ügyletről szóló hírt, amelyben az áll, hogy a teljes beruházás értéke körülbelül 2 milliárd eurót tesz majd ki, az olasz állami tulajdonban lévő olaj- és gázipari óriás, az Eni pedig elkötelezte magát, hogy átveszi a kapacitásokat a kínai fejlesztőtől.

Mivel a korábbi, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga nevével fémjelzett kormányzat bátorító jelzéseket küldött Pekingnek, hogy a Kínából a kontinenseken átívelő övezetre irányuló befektetések, a Belt and Road infrastruktúra kiépítésére irányuló program elősegítése érdekében, és a Jetion sajtóközleménye szerint a Jetion ügyvezetője, „Sun úr” – valószínűleg Sun Jie alelnök – kevés kételyt hagyott arra vonatkozóan, hogy miért ütötték nyélbe az ügyletet.

Belt and Road, „Egy övezet, egy út”

„Támaszkodunk a nemzetközi projektfejlesztésben és a globális tervezésben, közbeszerzésben és építésben (engineering, procurement, and construction, EPC) szerzett széles körű tapasztalatokra” – jelezte a Jetion szóvivője a kiadott anyagban. „A Jetion Solar bizakodó a tekintetben, hogy a terveknek megfelelően kiváló minőségű eszközöket fog biztosítani a napelem projektekhez ügyfeleinek. Ez az együttműködés rendkívüli jelentőséggel bír az Egy övezet, egy út program népszerűsítésében és megvalósításában. A helyiek számára munkahelyeket fog teremteni és jelentős lendületet ad majd a Campania, Puglia, Basilicata, Abruzzo és Marche régiók gazdaságai számára. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy fontos szerepet tölthetünk be abban a fejlesztésben, amely Olaszország diverzifikált energiaszerkezetének fejlesztési céljaihoz járul hozzá.

Az Eni szóvivőjéhez, Sarubbi úrhoz kapcsolódó idézetek azt sugallják, hogy előrelépés történt az új PD-Öt Csillag koalíciós kormányzás terén, amely megnyitotta az utat a megújulók fejlesztése előtt.

„Az állami támogatás visszaállításának köszönhetően Olaszországban gyorsan tért hódít a megújuló energia” – vélte Sarubbi, a Leukos Csoport elnöke, amelyet a Jetion az „Eni hivatalos együttműködő konzorciumának” nevezett. Még hozzátette: „A globális energiaágazat vezető szereplője, az Eni fel fogja gyorsítani a széndioxid visszaszorítására irányuló stratégiákat, és növelni fogja beruházásai arányát a megújuló energia javára. Már nagyon várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a Jetion Solarral, ez fontos részét fogja képezni Olaszország energiaügyi és klímavédelmi tervének.”

Ösztönzők a megújulókhoz

Az előző olasz kormány júniusban kapta meg az engedélyt az Európai Bizottságtól, hogy 2021-ig akár 5,4 milliárd euró támogatást fizessen ki napenergiára, szárazföldi szélenergiára és vízenergiára, amely a politikai blokk tagállamaiban a közkiadásokra és költségvetésekre vonatkozó korlátozások alóli kivételt jelent.

A Jetion azt állította, hogy Olaszországnak 158%-kal, a jelenlegi 20 GW szintről 50 GW-ra kell majd növelnie telepített szolár kapacitását ahhoz, hogy a kormány által idén javasolt, 2030-ig elérendő energia- és klímatervek megvalósuljanak.

A sajtóközlemény mindezt még azzal egészítette ki, hogy a fosszilis tüzelőanyagok terén vezető szerepet játszó Eni célja 1,6 GW új megújuló energiatermelő létesítmény és energiatárolási kapacitás elérése 2022-ig, és az 5 GW elérése 2025-ig.