Litvánia energiaügyi minisztere időbeni ütemezést adott ki a megújuló aukciókra

A balti ország jelentős mértékben függ az energiaimporttól. Az energiafüggetlenséget 2050-re kitűző terv a megújuló energiaforrások nagy léptékű hadrendbe állítását vetíti elő.

2019. szeptember 11., forrás: mnnsz.hu

Litvánia technológia-semleges megújuló energia aukciók megtartására készül. Miután az áprilisban bejelentett tervek elnyerték az EU jóváhagyását, az ország energiaügyi minisztere most időbeni ütemezést adott ki a feladathoz.

A litván energiaügyi miniszter, Žygimantas Vaičiūnas azt mondta, hogy a jövő évtől 2022-ig megtartandó éves aukciók mindegyike 700 GWó megújuló termelés kapacitásról fog dönteni. Az állami energiaszabályozási hatóság szeptember 2-án jelentette be az első árverést, jelezte közleményében a minisztérium. Azonban a javasolt pályázati ütemtervet még jóvá kell hagynia a minisztériumnak.

„Litvánia ambiciózus célokat tűzött ki a megújuló energiára vonatkozóan, és világos tervet állított össze ezek elérésére” – vélte Vaičiūnas. „Kifejezetten célunk a minél magasabb fokú egyértelműség és átláthatóság a Litvániában zöld energiába beruházók számára, illetve hogy minél több pályázót vonjunk be a versenybe. A jóváhagyott pályázati ütemezés lehetővé teszi a befektetők számára saját lehetőségeik értékelését és hogy megfelelően felkészüljenek az árverésekre.

A befektetők vonzására irányuló terv része az áramelosztó és továbbító rendszerek üzemeltetőire vonatkozó lépés, amelyben elrendelik, hogy online formában tegyék közzé a hálózatukban meglévő tartalék kapacitások mértékét. Ezek az adatok megmutatják a befektetőknek, hogy mely régiókban állnak kapacitások azonnal rendelkezésre, és hogy mely területek esetében kell várni az új infrastruktúrára.

Importfüggőség

Litvánia azt tervezi, hogy csökkenteni fogja az energia importálását, és 28%-os energiafüggetlenséget ér el 2025-ig. A kormány azt feltételezi, hogy körülbelül 5 TWó elektromos termelési kapacitásra lesz szüksége ennek eléréséhez.

Az áprilisi bejelentésben a kormány közzétette, hogy 12 évre szóló prémium betáplálási tarifát fognak biztosítani. „Az árverés új nyerteseinek kiválasztásánál kulcsfontosságú követelmény lesz a [pályázók által kínált] legalacsonyabb felár az elektromos áram előző napi Nordpool (önkéntes északi áramtőzsde) azonnali piaci árához képest” – közölte a litván kormány.

Litvánia csak a tavalyi évben összesen 832 MW megújuló energia kapacitást telepített, ebből 86 MW volt napelem. Az ország keretszabályozása kizárólag a lakóépületek rendszereit és a kereskedelmi rendszereket támogatja nettó elszámolásos rendszerben.

A kormány 385 millió eurót különített el a pályázatok fordulóira, amelyek részét képezik az energiaimport 2050-re történő kiküszöbölésére vonatkozó tendernek. Az államigazgatás az import felére csökkentését tervezi 2030-ig, ugyanakkor az áramfogyasztás kétharmadának az országon belüli előállítását. A kormány számításai szerint a következő évben Litvánia áramszükségletének körülbelül 35%-a fedezhető hazai termelés révén.