A Nextracker bemutatja a napelempark nyomon követésére szolgáló új szoftverét

Az egyesült államokbeli napkövető szolgáltató útjára indította az NX Navigator névre keresztelt vezérlési rendszerét, amely a cég szerint kedvezőbb nyomonkövetést biztosít az időjárási feltételek széles skálájához. A vállalat azt közölte, hogy a szoftver lehetővé teszi a napelemparkok üzemeltetői számára a karbantartási műveletek, például a tisztítás és a fűnyírás ütemezését.

2020. február 5., forrás: mnnsz.hu

Az Egyesült Államokban működő, napkövetőkre szakosodott vállalat, a Nextracker bemutatta a közmű nagyságrendű napelem erőműveknek szánt NX Navigator vezérlő rendszerét.

A vállalat szerint a szoftver képes segíteni a napelemparkok hozamának növelését, egyúttal pedig mérsékelni a hó lecsúszása, a jégeső és a hurrikán törmelékek kockázatait.

A Nextracker azt közölte, hogy az eszköz képes a legfontosabb paraméterek helyszínen történő megadására a terület alegységeinek és az egyes napkövetők szintjére lebontva – beleértve a sorozatok és szögek pontos értékeit – a megfelelő időben. Még hozzátették, hogy a szoftver lehetővé teszi a napelem erőmű kezelői számára a karbantartási műveletek, például a tisztítás és a fűnyírás ütemezését és a napkövető állásainak a szélsőséges időjárási körülményekhez, például jégesőhöz, hurrikánhoz és intenzív havazáshoz történő igazítását.

Időjárásálló

„Jégeső esetén a kezelő egyetlen parancsára a teljes napelem sorozat átáll a biztonságos 60 fokos szögbe“ – állítja a cég. „Ez a művelet azzal az előnnyel jár, hogy megháromszorozza a modulok jégesővel szembeni ellenálló képességét és szilárdságát, és jelentős mértékben enyhítik a károk keletkezésének esélyét. Hó lecsúszása esetén az erre felhatalmazott kezelő előre beütemezhet egy napra akár két hóeltávolítást is, ami a napelem panelek hóborításának csökkentése révén növeli a termelékenységet.“

A cég úgy véli, hogy az intuitív grafikus felhasználói felülettel ellátott szoftver csökkentheti az üzemeltetési és karbantartási költségeket is. A Nextracker beszámolója szerint a nyomon követési tevékenységek is az egy sor különböző időjárási feltétel vonatkozásában.

„Az NX Navigator üdvözölte TrueCapture vezérlési rendszerünket, amelyet a gyors válaszadás, a napkövetők soronként elkülönülő architektúrája és a napkövetők gyors mozgatása jellemez“ – tette hozzá a gyártó.

A Nextracker arról számolt be, hogy 2018-ban a napelemekhez kínált napkövetők piacának élére került, globális szinten a szállítmányok 30%-át biztosították.