Írország 110 MW nagyüzemi léptékű tárolási kapacitást oszt ki

Eredetileg 140 MW tárolási kapacitásra akartak megbízást adni, de a pályázaton három győztes pályázat született: egy 50 MW-os és két 30 MW-os létesítmény. Az Eirgrid úgy becsülte, hogy a szerződések összértéke éves szinten mintegy 6 millió eurót tesz ki.

2019. október 4., forrás: mnnsz.hu

A DS3 program keretében kiírt első árverésen az ír hálózatot felügyelő hatóság, az Eirgrid Csoport három ipari nagyságrendű tárolási projektet választott ki, ezek kombinált kapacitása 110 MW.

Ez a kezdeményezés tette lehetővé az ír elektromos hálózat számára, hogy a megújulók hozzájárulásának részarányát 50%-ról 65%-os szintre emeljék; az Eirgrid szerint ebben „világelsők” lettek, és további célkitűzésük a 75% elérése.

A tárolásra kiírt pályázat szeptember 24-ére volt kitűzve és szándékukban állt 140 MW körüli kapacitást kiosztani. Végül azonban a hálózat üzemeltetője két 30 MW-os és egy 50 MW-os létesítmény mellett döntött.

Az egyik 30 MW-os projekttel a Kilmannock Battery Storage Limited pályázott, míg a másik ugyanekkora méretűt a Porterstown Battery Storage Limited vette tervbe. Az 50 MW-of projekt fejlesztője a Scottish Power Renewables (UK) Limited lesz az összesen 18 ajánlatot vonzó pályázat esetében.

Szilárdtest

„Az összes sikeres projekt Írországban található, szilárdtest-akkumulátorokból áll” – közölte az Eirgrid.

Egy hónappal ezelőtt az Eirgrid arról számolt be, hogy összesen 252 MW of nagyüzemi szolár termelőkapacitásra, 842 MW erejéig kisebb rendszerekre beadott jelentkezést hagyott jóvá, és 351 MW tárolási kapacitást saját ECP-1 kapacitás alkalmazási folyamata részeként. A múlt év elején bevezetett szakpolitika azt a célt öntötte formába, hogy egy új rendszert hozzanak létre csatlakozási ajánlatok kibocsátására, új termelési és tárolási kapacitásokra vonatkozóan.

A DS3 program olyan jelentkezőket fogad be, amelyek képesek gyors választ adni a frekvenciaváltozásokra, vagy elsődleges üzemei tartalékolási szolgáltatásokat nyújtani, amelyek igazodnak a hálózat szabványaihoz és a továbbító rendszerek üzemeltetőinek listáján szereplő, jóváhagyott technológiákhoz.

Írországban a három új tárolási projekt több más, fejlesztés alatt állót fog kiegészíteni, ideértve két 100 MW-os lítium-ionos tároló egységet a Hanwha Energy Corporation és a Lumcloon Energy részéről, amelyeket Ferbane és Shannonbridge önkormányzatok közelében állítanak csatasorba, illetve a megújulókkal foglalkozó német cég, az Innogy is tervez létesítményeket Dublin, Meath és Monaghan megyék területén.