A Solargiga audit előtti árbevétele január-szeptember között súrolja az évi 11%-ot

A Hong Kong-i székhelyű napelem gyártó láthatóan komoly árbevételre tett szert idén, ez derül ki az előzetes, auditáláson még át nem esett üzemi eredményekből, amelyek 2019 első három negyedévére vonatkoznak. De mivel a bajba került cég továbbra is nagy reményeket fűz Kína várva-várt fordulatához a napelemek iránti keresletet illetően, hosszú távú kilátásai továbbra is bizonytalanok, és már csak pár hét van hátra a Tajvanon részvényeik tőzsdei kivezetésére megszabott határidőig.

2019. október 17., forrás: mnnsz.hu

A Solargiga teljes árbevétele éves szinten 11%-kal nőtt, a szeptemberrel záruló kilenc hónap során elérte a CNY 2 779,5 millió kínai jüant (391,6 millió amerikai dollárt); ez a szerdán a Hong Kong-i tőzsdére benyújtott auditálás előtti üzemi eredményekből derült ki.

A termelési tevékenységből származó árbevétele – beleértve a napelem gyártásra való szilícium tömbök, lapkák, cellák és modulok értékesítését is – éves viszonylatban 13,3%-kal nőtt, a január és szeptember között eltelt időszakban elérte a 2 768,4 millió kínai jüant. A külső szállítmányok volumene szárnyalt, éves összehasonlításban 51,5%-kal, 2 660,5 millió kínai jüanra nőtt.

Azonban az előzetes eredmények homályban hagyták a vállalat jövőjére vonatkozó kilátásokat,amelyek éves szinten jelentős nettó veszteséget mutatnak, 2018-ban ez az érték körülbelül 33,08 millió dollárt tett ki. Több hónappal ezelőtt profitfigyelmeztetést adott ki, a gyenge teljesítményt a mono-tömbök és lapkák gyártásával kapcsolatos problémákkal indokolta, valamint a Kína szolár szakpolitikájának egyre késő fordulatával.

A múlt hónapban a Solargiga felfedte, hogy többszöri csúszások után végül befejezte új, 600 MW-os monoszilícium tömb- és lapkagyártó létesítménye építését Qujing-ben, Kína Yunnan tartományában. Most pedig, amikor fokozatosan kezdi teljes mértékben felfuttatni ottani új gyártósorai termelését, a jövője minden korábbinál nagyobb mértékben függ a kínai piac várva-várt fordulatától, mivel a cég sok mindent ezzel indokolt a tavalyi évvel kapcsolatban.

A bírálók még mindig nem tudják, hogy vajon a kínai piac az év végi fejlesztési lázban ég-e. Hosszabb távon pedig a kilátások meglehetősen homályosak, mivel Eric Luo – a GCL System Integration vezérigazgatójának – jelenleg érvényes előrejelzése szerint Kína 2025-ig évente csupán 20-25 GW-al fogja bővíteni kapacitását.

A Solargiga arról nem nyilatkozott, hogy mikor fogja közzétenni teljes, auditált eredményeit a januártól szeptemberig tartó időszakra vonatkozóan, így bizonytalanságban hagyják a befektetőket a vállalat naptárában sorakozó következő nagy eseményig: ez november 12-e, a Tajvani Tőzsdéről való kivezetésük időpontja.

Forrás: pv-magazine