A Canadian Solar megnövelte a mono cast cella hatékonysági rekordját

Az eredményt a német Institute für Solarenergieforschung GmbH nevű intézet hitelesítette. A kanadai-kínai gyártó azt jelentette be, hogy elérte a 22,8%-os hatékonyságot mono cast gyártási folyamat gyártási folyamat révén előállított polikristályos P5 napelem cellája esetében.

2019. szeptember 19., forrás: mnnsz.hu

A napelemgyártó Canadian Solar azt állítja, hogy 22,8%-os hatékonyságot ért el saját p-típusú polikristályos P5 napelem cellájánál. A cég közlése szerint az új rekordot megerősítette a Németországban működő Institute für Solarenergieforschung GmbH is, és a rekord magasabb lett, mint a gyártó által májusban elért előző, 22,28%-os adat.

Nagyon büszkén jelentem be, hogy ismét megdöntöttük a világrekordot” – nyilatkozta Shawn Qu, a Canadian Solar vezérigazgatója. „Ez mérföldkőnek számít P5 technológiánk fejlesztése szempontjából. Ez azt igazolja, hogy polikristályos szilícium technológiánk képest olyan hatékonysági szintet elérni, amely már erősen megközelíti a mono szintjét, ugyanakkor továbbra is megmarad a polikristályos elemek költségelőnye.”

A vállalat még hozzátette, hogy az új rekordot 157mm² méretű P5 szilícium lapkákkal és fémkatalizátorral folytatott kémiai maratásos – vagy „fekete szilícium” eljárással, szelektív emitter technológiával, többrétegű antireflexiós bevonattal, alumínium-oxid hátoldal passziválással érték el; valamint optimalizált hálózat kialakítással és fémbevonással.

Mono cast cella

Az ilyen típusú napelem cellákat beoltásos eljárással szilíciumból (seeded cast silicon) gyártják, amelyeket cast-mono vagy kvázi-mono kristályos szilíciumként is ismernek. A cast-mono eljárás lehetővé teszi a „monohoz hasonló” lapka alapanyag gyártását, ehhez módosított polikristályos kemencét használnak és elkerülik a tömbösítő berendezéssel járó magas befektetési költségeket. A cast-mono lapkák kevésbé fogékonyak a bór-oxigén hibák által előidézett rekombinációra, és megvan az az előnyük, hogy kevésbé károsodnak a fény hatására.

A rivális gyártó, a GCL Systems Integration tavaly tavasszal mutatta be cast mono technológián alapuló moduljait, ezek 18,9%-os hatékonyságúak voltak.

A cast mono gyártás az évtized elején kezdődött, de a gyártási sorok hiánya miatt esett vissza. Azonban a hatékonyabb – az iparági normának számító polikristályosokat leköröző – monokristályos paneleknek köszönhetően a polikristályos gyártók visszatértek a cast mono technológiához, hogy elkerüljék gyártási kapacitásaik új eszközparkkal történő ellátásával járó ráfordításokat.