Lengyelország 1,1 GW napenergiára vonatkozó tervet jelentett be

A lengyel befektetési alapként és közműcégként működő PDE egy 600 MW-os projektet jelentett be, és megállapodás született egy 500 MW-os létesítmény megépítéséről is az ország legnagyobb villamosenergia-fogyasztó vállalata, a rezet és ezüstöt előállító KGHM Polska Miedź számára.

2019. szeptember 6., forrás: mnnsz.hu

A varsói székhelyű NeoInvestments cég Energia Przykona egysége megállapodást írt alá a China Sinogy Electric Engineering vállalattal egy 600 MW-os szolár projekt megvalósítására Turek megyei Pryzkonai közigazgatási területén.

A China Sinogy európai partnerét, a Strategic Swiss Partners AG-t is érintő projektet a Pryzkonai önkormányzat épületében megtartott sajtótájékoztató keretében jelentették be.

Az ország nyugati részében, a Nagy-Lengyelország tartományban megépítendő napelem park egy korábbi bányaterületen fog megépülni, és éves szinten mintegy 630 GWó energiát fog előállítani. Az Energia Przykona azt jelezte, hogy a projekt fejlesztői a jövő hónapra várják a hálózathoz csatlakozásra vonatkozó jóváhagyást, míg a következő év első negyedévére a környezetvédelmi engedélyeket.

Jacek Rusiecki üzemeltetési vezető közlése szerint a helyszínen jelentős mértékben lecsökkent a bányászati tevékenység a talajvízben, és az erőmű a távvezeték-hálózat közelében fog elhelyezkedni. „Ez a legkedvezőbb módja a területben rejlő lehetőség kiaknázására, ami számos előnyt biztosít mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból” – tette hozzá a vállalat által kiadott sajtóközleményben.

Az Energia Przykona azt is jelezte, hogy fontolóra veszik a projekt tárolási részét is, de nem adta meg a megtermelt elektromos áram értékesítéséhez kapcsolódó feltételeket.

Közmű tervek 500 MW-ra

Lengyelország állami tulajdonban lévő közműcége, a Polska Grupa Energetyczna (PGE) külön fejlesztés keretében írt alá szándéknyilatkozatot az ezüst és réz előállításával foglalkozó KGHM Polska Miedź SA (KGHM) céggel 500 MW napenergia termelésére alkalmas kapacitások felépítésére a bányák területén.

„Ez lehetővé fogja tenni, hogy a világ egyik legnagyobb rezet és finomított ezüstöt előállító vállalata közvetlenül a PGE csoporttól vásároljon energiát” – ismertette sajtóközleményében a közművállalat. Éves 2,5 TWó körüli fogyasztásával a bányavállalat Lengyelország második legnagyobb energiafogyasztója a Lengyel Államvasutak után. „A fotovoltaikus projekteket a PGE és a KGHM vegyesvállalati formában fogja megvalósítani, ez fedezi az üzemek fejlesztését, építését és üzemeltetését” – tette hozzá a közműcég.

Az energiavállalat azt közölte, hogy az 500 MW-os üzem részét képezi megújuló energia stratégiájának, amelynek célja 2030-ig a 2,5 GW telepített kapacitás elérése. A közműcég megújuló energia részlege, a PGE Energia Odnawialna a tulajdonosa és üzemeltetője egy kis napelem erőműnek Góra Żary-ban, továbbá 14 szélerőműnek, 29 vízenergiával működő erőműnek és négy szivattyús tároló létesítménynek.

Aláírt ügyletek

Június elején a PGE szándéknyilatkozatot írt alá vegyipari vállalatokkal, a Grupa Azoty Kopalnie i Zaklady Chemiczne Siarki Siarkopol SA-val és a Grupa Azoty SA-val egy hatalmas szolár projektre vonatkozóan, amely várhatóan vállalati energiavásárlási megállapodás révén fogja ellátni őket elektromos energiával.

Két héttel ezelőtt egy másik energia- és bányavállalat, a Tauron Polska Energia SA, jelentett be olyan programot, amelynek során használaton kívüli telephelyein talajra telepített napelemeket fognak elhelyezni. A szénbányászattal és elektromos energia szolgáltatásával foglalkozó vállalat, a Zespół Elektrowni Pątnów-Adamów-Konin SA novemberben jelezte, hogy üzembe állít egy ipari léptékű napelem parkot Turek-ben, a kimerült barnaszén külszíni fejtés Adamów-i területén.